Nea Radio

39 omkom i brann i fjor

De farligste boligbrannene oppstår om natten, og de fleste som omkommer kveles i røyk og gass, sier forebyggingsekspert i Tryg Forsikring, Øyvind Setnes. Foto: Colourbox Tryg Forsikring

Desember ble spesielt dyster med åtte omkomne. Det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

39 mennesker omkom i brann i Norge i 2018 og julemåneden desember ble spesielt dyster med åtte omkomne, viser ferske tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Men til tross for en økning i forhold til året før er det likevel en klar synkende trend i antall dødsbranner her i landet.

— Hvis vi sammenligner med årene etter 2010 ser vi en klar tendens til færre alvorlige branner og ikke minst antall omkomne i brann. Årsaken tror vi skyldes en økt bevissthet rundt brannsikkerhet hos folk flest. Flere installerer røykvarslere og har slukningsutstyr i hjemmet, sier Øyvind Setnes, forebyggingsekspert i Tryg Forsikring.

Røyking er største årsak

I snitt har det omkommet 61 personer hvert år i branner siden 1979, viser statistikken. Året med færrest omkomne i brann er 2017 med 26 personer, mens tallet på omkomne året før var 41.

— For 2018 ser vi at røyking er den største årsaken til at folk dør i brann og at menn er kraftig overrepresentert i antall omkomne. De fleste boligbranner med tragisk utfall skjer om natten mens folk sover, og spesielt er nettene i helgene utsatt, sier han.

Tre av fire av de som har omkommet i brann de siste årene har enten vært eldre og pleietrengende, hatt nedsatt funksjonsevne eller rusmisbrukere. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen. Spesielt høy er risikoen for eldre som bor alene.

— De farligste boligbrannene oppstår om natten, og de fleste som omkommer kveles i røyk og gass. Om natten har du liten mulighet til å oppdage brann i tide såfremt ikke en røykvarsler vekker deg. Røykvarslere redder hvert år livet til et titalls mennesker og er en billig livsforsikring, sier Setnes.

En halv million uten fungerende røykvarslere

Tallet på omkomne i branner har sunket gradvis de siste årene. Hvert år rykker brannvesenet ut til over 3.000 branntilløp i private hjem. De aller fleste av disse dreier seg om branntilløp ved komfyren.

Det brenner oftest på ettermiddagen når folk kommer hjem og lager mat. Flest bygningsbranner er det i januar og desember mens vinteren er på sitt kaldeste. Det anslås at en halv million mennesker bor i boliger uten fungerende røykvarslere.

Slik sikrer du deg mot brann:

- Alle boliger skal nå ha minst én røykvarsler i hver etasje, ifølge forskriftene. Du bør koble røykvarslere sammen slik at de slår ut samtidig ved brann. Det vil øke sjansene dine betraktelig hvis det for eksempel begynner å brenne et sted i huset der du ikke befinner deg.
- Sørg for å ha tilstrekkelig antall røykvarslere, helst én i hvert rom.

- Test røykvarslerne jevnlig med testknappen, helst hver måned.

- Bytt batteri en gang i året, 1. desember, og rengjør røykvarslerne årlig.

- Røykvarslerne varer ikke evig, bytt de ut hvert 10. år.

- Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.

- I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

- Ha én eller helst flere optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling. Disse bør være godkjent med CE-merke og henvisning til standarden «NS-EN 14604».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...