Nea Radio

Over 1 million til Røros:

33,7 millioner til eldretiltak i Trøndelag

Tilskudd: Regjeringen gir 33,7 millioner som skal gå til tiltak mot ensomhet blant eldre. På bildet: Gjøsvika og Røros Sykehjem Foto: Google

Pengene skal gå til tiltak mot ensomhet, for mer aktivitet og flere besøk, og deles ut til kommuner og frivillige som et resultat av forhandlinger i revidert nasjonalbudsjett.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Sårt tiltrengt, i en tid hvor eldre har blitt mer sårbare, sier regjeringspartiene og Frp.

Pengene skal gå til tiltak mot ensomhet, for mer aktivitet og flere besøk, og deles ut til kommuner og frivillige som et resultat av forhandlinger i revidert nasjonalbudsjett. Nye sykler, aktivitetstilbud og besøksverter er noen av eksemplene på støtte som gis til Røros, Selbu og Tydal.

- Dette var en viktig seier for oss i Frp i revidert budsjett. Eldreomsorg er alltid et viktig felt, men kanskje særlig nå. Virussituasjonen medfører at mange eldre dessverre er svært sårbare for ensomhet, derfor er det gledelig at disse pengene nå kommer, sier Sivert Bjørnstad, stortingsrepresentant (FrP).

Bjørnstad får støtte fra Høyre.

- At kommunene nå får mulighet til å gjøre det enklere med besøk, med smittevern godt ivaretatt vil være med å øke livskvaliteten for våre eldre i tida fremover. Ensomhet er i utgangspunktet et stort problem blant eldre, og har blitt ytterligere forsterket det siste året, sier Mari Holm Lønseth, stortingsrepresentant og medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget (H).

I budsjettforliket ble det bevilget 400. millioner kroner til tiltakspakken til sårbare eldre. Tiltakspakken har vært søkbar for kommuner og frivilligheten. Det er stor variasjon i hva det er gitt tilskudd til.

- Det som er flott er alle de flotte prosjektene kommuner, Røde Kors, frivilligsentraler og andre kommer opp med. Det kan handle om å legge til rette for felles aktiviteter mellom de unge i bygda og de gamle på heimen, sier Jon Gunnes, stortingsrepresentant (V).

På grunn av covid-19 har ikke Helsedirektoratet kunne forvalte alle midlene selv, og de foreslo derfor at forvaltningen av midlene i forliket deles mellom Helsedirektoratet, Fylkesmannen og Stiftelsen Dam.

- Tiltakene som er omsøkt viser hvor viktig samspillet mellom kommunene og frivillig sektor er. Bare her har vi over hundre oppskrifter på hvordan vi kan skape mer livskvalitet, glede og samhold i en tid preget av store utfordringer for oss alle, sier Karin Bjørkhaug, gruppeleder på fylkestinget (Krf).

Fakta om tilskudd til regionen:

- Tydal får til sammen 1 150 000 kr i tilskudd:

o 450 000 kr: Tilskudd tildeles til lønn Koordinator besøksvenn og dag-aktivitet, samt til utgifter til aktivitetene.

o 700 000 kr: Tilskuddet tildeles til lønn av besøksvert/koordinator i 50% i 1 år, for samarbeid med frivillige, kommune etc. Legge til rette for varierte aktiviteter, skoleklasser og barnehage inn på besøk mm. 16 brukere

- Selbu Sanitetsforening får 30 000 kr i tilskudd:

o Tilskudd tildeles til gjennomføring av aktivitetsdag 1 g/pr uke, servering, skyss, litt godtgjøring til frivillige

- Røros får til sammen 1 077 450 kr i tilskudd:

o Røros kommune, hjemmebasert omsorg tildeles 450 000: Søker om tilskudd til å ansette en kulturvert/besøksvert, mrk samme søknad for institusjon kjøpe inn flere Ipader, kjøpe inn Motiview og Thera-Train

o Røros kommune tildeles 122 375 kr: Tilskuddet tildeles til innkjøp av Treningssykler Thera trainer med Motiview

o Gjøsvika og Røros Sykehjem tildeles 505 075 kr: Tilskuddet tildeles til å ansette en kulturvert/besøksvert som kan koordinere og utvikle kultur og aktivitetstilbud, samt innkjøp av flere Ipader, og en Thera-Train sykkel med Motiview, totalt 70 brukere

o Malvik kommune får 450 000 kr: 160 000 kroner i støtte til omsorgsboligene ved Hommelvik helsetun, for innkjøp og opplæring av «Tovertafel Original, det magiske bordet». Dette er en interaktiv aktivitet for personer med demens. I tillegg er det gitt 279 000 kroner i støtte til beboere på sykehjem/institusjonsplass på Vikhammer og Hommelvik, for innkjøp av to treningssykler med Motiview og Thera Trainer, Nyby program, og til sykkelvert en dag pr uke. Dette er et tiltak som vil kunne benyttes av hele 96 brukere, pluss brukere av
dagtilbudet i kommunen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...