Nea Radio

Ski-NM:

- En stor dag i Emil Iversens skikarriere

Lånkbygg imponerte stort

Mange på start: Rundt 70 løpere stilte til start på søndagens 30 km fellesstart med skibytte under ski-NM i Granåsen. Foto: Henrik Einangshaug

Emil Iversen gjentok søndag bragden på 30 km med skibytte fra NM på hjemmebane for to år siden, og tok seieren i Granåsen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Søndag var det klart for VM øvelsen 30 km fellesstart med skibytte under ski-NM i Granåsen. Rundt 70 utøvere sto på start, og for flere av de var det svært viktig å vise at de fortjener en plass til ski-VM i Oberstdorf om litt over en måneds tid.

Et av de som ønsket å markere seg var IL Varden Meråkers Emil Iversen. Etter gårsdagens bronsemedalje, var Iversen klar på at ønsket å stå med medalje rundt halsen også etter 30 km med skibytte.

- Håper å stå her like lenge og med medalje rundt halsen i morgen, sa Emil Iversen etter gårsdagens bronsemedalje.

Samlet inn til skibytte

Mens Therese Johaug fikk gå fra start under kvinnens fellesstart med skibytte tidligere i dag, ble det langt fra noen slike luker hos herrene. Det ble gjennom løpet holdt et jevnt trykk hele veien, noe som gjorde at ingen fikk muligheten til å gå fra. Selv om søndagens løype bestod av mye stigning, ble det ingen oppgave å gå fra.

- Vanskelig å gå fra noe særlig her, man blir kjørt inn veldig i nedoverbakkene, sa landslagstrener Eirik Myhr Nossum til Nea Radio.

Inn til skibytte var løperne ganske samlet, og cirka 30 løpere hadde kontakt med teten. Derimot ut på skøytingen skulle det sprekkes mer opp, og allerede etter en av fire runder besto tetgruppen av 21 mann.

Selv om 17 mann fortsatt lå i tetgruppen når løperne skulle ut på den siste runden, ble det tøft for flere når det ble trykket til oppover i bakkene i Granåsen. Løper etter løper måtte slippe, blant annet gårsdagens vinner, Johanns Høsflot Klæbo. En som derimot ikke slapp var gårsdagens bronsemedaljør, Emil Iversen.

Tatt Klæbo på dette oppløpet før

Ned mot stadion fikk Iversen med seg god fart, og gled forbi to mann før svingen inn mot oppløpet, der hadde de andre lite å stille opp med mot meråkerbygget, og Iversen gikk inn til gull. Dette er Iversens andre NM-gull på distansen, det forrige under NM på hjemmebane i Meråker.

- Det er en stor dag i Emil Iversens skikarriere, sa Iversen etter målgang.

Det har vært en lang treningsperiode for de fleste norske skiløperne etter at Norges Skiforbund besluttet at de ikke kom til å stille lag til verken verdenscuphelgene i Davos og Dresden eller til Tour de Ski.

- Denne helga har gått over forventning, og har på en måte vært litt ut av skirenn nå lenge og bare trent og stått på. Det er deilig å kjenne at det svarer såpass bra, og at jeg er i litt bedre form nå enn forrige helg.

Ut på den siste runden av søndagens fellesstart med skibytte, gjensto det to sterke spurtere, Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo. For sistnevnte ble det for tøft når både Thomas Bucher-Johannesen, Sjur Røthe og Hans Christer Holund bestemte seg for å trykke til i motbakkene på sisterunden. Selv var Klæbo nære ved å gå seg helt opp til teten igjen, men det holdt akkurat ikke, og Klæbo havnet til slutt på en 15.plass, 16 sekunder bak Iversen. Iversen innrømmer at det kunne blitt spennende å møtt Klæbo på oppløpet.

- Det kunne blitt spennende det, jeg slo jo faktisk Johannes i spurten her i fjor på Skitouren, så skulle gjerne spurtet mot han. Det er på en måte litt godt å slippe det, og det er godt å slå han på noen skirenn for det er vanskelig, så må utnytte det når han har tunge dager, så fornøyd med det.

Saken fortsetter under intervjuet med Emil Iversen.

Iversen og Klæbo aktuell for 30 km i VM

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum var godt fornøyd med det Iversen leverte søndag.

- Vi er ikke ferdig med NM enda, men jeg er veldig fornøyd med spesielt Emil i dag, Johannes er litt under pari i dag, men og en løper jeg tror de fleste vet hva kan gjør.

Søndagens fellesstart var nok et bevis på at det er mange løpere å ta av for landslagsledelsen foran ski-VM i Oberstdorf. I alt 17 løpere kom i mål innen 25 sekunder bak Iversen, og med det er det mange løpere som melder seg på litt i kampen om plass på VM laget. Myhr Nossum er allikevel klar på at både Iversen og Klæbo er aktuell for å gå 30 km med skibytte i VM.

- Begge to er aktuell for det (30 km i VM journ.anm), så skal vi gå litt flere skirenn først, også ender vi opp med et lag til slutt.

Hoås viser form

En annen trønder som for alvor viser form er Geir Kristian Hoås fra Lånke. Lånkbyggen hadde en 46.plass som beste plassering nasjonalt sist vinter, og det uten alle de sterkeste løperne til start. Denne vinteren har derimot vært en fantastisk reise for Hoås. I sesongåpningen på Beitostølen dro han til med 32. og 33.plass, før han sist helg knallet til med 21.plass på 30 km klassisk fellesstart på Lygna, kun 43 sekunder bak Johannes Høsflot Klæbo.
Under gårsdagens sprint var lånkbyggen litt over sekundet unna å gå videre til kvartfinale.

Søndag var nok en ny mulighet for Hoås å kjempe om topp 30. plassering, en muligheten han benyttet seg godt av.
På klassiskdelen hang Hoås godt med i teten, og var flere ganger å se langt fremme i gruppa. Etter skibytte ble det på nytt satt fart i feltet, og Hoås måtte i likhet med flere andre slippe meter til teten, og klarte aldri å komme helt opp.
Lånkbyggen ble utover i skøytedelen en del av en gruppe på seks personer, hvorav to måtte slippe ut på sisterunden. På oppløpet var Hoås sterkest av kvartetten, og tok en sterk 23.plass foran blant andre landslagsløper Didrik Tønseth.

- Fornøyd med dagen, artig å få det til igjen. Jeg er mye bedre i klassisk egentlig, så overrasket over at jeg klarte å henge med i det hele tatt på skøytingen.

Hør hele intervjuet med Geir Kristian Hoås her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...