Nea Radio

Nea Radio

30 beboere evakueres

Flodbølge: Dersom demningen som har dannet seg etter snøraset i Driva brister, kan det føre til en flodbølge som rammer både veiforbindelse, jernbanenett og bygninger. Foto: NRK

Demningen som har dannet seg i Driva etter snøraset tirsdag formiddag står i fare for å briste. Det kan føre til en flodbølge som stenger både E6 og jernbane i Oppdal. Fastboende evakueres.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2018 kl 18:43

Politiet har tirsdag kveld fulgt rådet fra NVE og gått inn for å gjennomføre en begrenset evakuering av innbyggerne på Engan, sier ordfører Kristi Welander til avisa OPP.

Det var rundt klokken 11.00 tirsdag formiddag det ble oppdaget at et større snøras hadde gått ned mot elva Driva i Oppdal.

Sveinung Donali, maskinfører og kontrollør ved Oppdal Stein, forteller at han oppdaget at tomme oljefat hadde blåst mange hundre meter fra hvor de opprinnelig befant seg og at det lå snømasser, så vel som store mengder fjellbjørkskog i elva.

– Jeg skjønte at det hadde gått et ras. Det er ikke uvanlig i dette området, men det er uvanlig så tidlig i sesongen. Han sier videre at det går lang tid mellom hver gang de ser et ras på størrelse med dette.

– Jeg kunne helt tydelig se at vannet steg raskt, etter som elva ble stadig mer demmet opp, sier Donali.

Evakuert

Minera Skifers produksjonslokaler ligger like ved rasstedet og tirsdag ettermiddag ble det bestemt at alle 50 ansatte skulle evakueres sier Sivert Sæteren i Minera skifer til avisa OPP.

Flomfare

I følge redaktør i OPP, Per Roar Bekken, setter rådmann i Oppdal, Dagfinn Skjølsvold, nå sammen en krisestab i forbindelse med flomfaren i Drivdalen.

– Det man frykter er at demningen som har dannet skal briste og at dette skal føre til en flodbølge. Bekken forklarer videre at en slik flodbølge vil kunne få alvorlige konsekvenser for både vei- og jernbanenett i området.

– Vannet stiger for hvert minutt som går og etter det vi kjenner til, diskuterer man nå om man skal gjøre et forsøk på å sprenge demningen, som stadig blir både videre og bredere.

Bekymret

Elva Driva går ikke gjennom Oppdal sentrum, men dersom snøproppen brister, vil det likevel få store konsekvenser for infrastruktur i området.

– Vi i Opp opplever at innbyggere som befinner seg innenfor sonen som vil bli berørt dersom noe slikt skjer, er svært bekymret. NVE har nå en geolog på stedet som vurderer fare for videre ras.

– Det er uvanlig at elva demmes opp på denne måten. Det har ikke skjedd før i løpet av de 15 årene vi har drevet avis her, konstaterer Per Roar Bekken.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...