ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Hege Bae Nyholt om pendlerbolig-saken:

- Føles som om hun har utnyttet systemet

Hege Bae Nyholt.

Stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt mener pendlerbolig-saken bør få en konsekvens for stortingspresident Eva Kristin Hansen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

- Pendlerbolig fikk jeg dagen etter jeg kom hit, så den sto klar. Vi ble registrert i forkant på hvor vi bodde og hvilke behov vi hadde, sier Hege Bae Nyholt, stortingsrepresentant for Rødt Sør-Trøndelag.

Hun er i gang med sin første periode på Stortinget.

- Har verken ekstra leilighet eller hybel

- Jeg har bodd i Trondheim siden 1995, det er der mannen min og barna mine bor og det er der jeg har huset mitt. Jeg bor verken på pikerommet eller har en ekstra leilighet eller hybel i Oslo. Det er noe som vi er blitt bedt om å oppgi når vi får tildelt pendlerbolig, sier hun.

Nyholt sier pendlerbolig er helt nødvendig for at det skal være mulig å bli valgt inn som folkevalgt for de som bor utenfor Oslo.

- Det er et gode som gjør det mulig for politikere som ikke har råd til å leie eller kjøpe bolig i Oslo. Det må man være klar over og så må man forvalte det på riktig måte.

Hun sier det oppleves som at stortingspresidenten har utnyttet systemet.

- Det er ekstra skuffende at Eva Kristin Hansen etter å ha gått på denne perioden som stortingspresident, med en tydelig tale om at nå må vi rydde opp i rotet som har vært, har utnyttet systemet. For det er sånn det oppleves, sier Nyholt.

- Hvis det er sånn at hvis man kan bli straffet med både bøter og fengsel om man misforstår regelverket hos Nav for eksempel, men det ikke får konsekvenser hvis de folkevalgte misforstår, så føles det urettferdig for folk.

- Tilliten er et problem

Politisk kommentator i NRK, Linda Bjørgan mener man trenger en gjennomgang av det nåværende regelverket.

- Det er jo ganske mange politikere som har gått i samme felle, så her er det et regelverk som er mer utydelig enn vi har trodd.

- Jeg tror at vi helt sikker kommer til å få en gjennomgang av regelverket. Problemet er at tilliten til stortingspresidenten er svekket selv om hun handlet i god tro. Alle forventer at hun skal ha kontroll på et regelverk som hun selv har ansvar for å forvalte, sier hun.

Bjørgan sier det er viktig å rydde opp i saken, slik at politikere og folk flest ikke blir forskjellsbehandlet.

- Folks oppfatning av det her og rettferdighetssans er en viktig pekepinn. Det er derfor dette er såpass alvorlig, fordi det handler om tillit. Det kan føre til politikerforakt, sier Bjørgan.

- Lett å gå seg bort

Hun påpeker at pendlerboliger er nødvendig for å få folk til å stille som folkevalgt, men at regelverket bør ryddes opp i.

- Det er jo en rettighet som man har, men regelverket har åpenbart blitt så komplisert at det er lett å gå seg bort.

Bjørgan vil være forsiktig med å si at Eva Kristin Hansen og andre politikere fra lignende saker har utnyttet systemet.

- Stortingsrepresentantene bør få forklare seg før vi dømmer de, sier hun.

ANNONSE