Annonse
Nea Radio

17. mai-trikset som gjør barn og foreldre trygge

Foto: Tryg Forsikring

Det er ikke bare mobiler og lommebøker som blir borte på 17. mai. Hvert år kommer små barn bort fra foreldre i folkehavet på nasjonaldagen. Men det finnes en enkel løsning som sikrer at voksne som finner bortkomne barn, hurtig kan komme i kontakt med barnets pårørende raskt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

– Ta en vannfast tusj og merk barna med navn og mobilnummer. Skriv det helst direkte på huden på hånden eller underarmen, men inne i klærne eller på et armbånd kan også fungere så lenge det er lett synlig. Sørg for at barna forstår og husker at de har mamma eller pappas telefonnummer på seg, sier Øyvind Setnes, forebyggingsekspert i Tryg Forsikring.

Politiet er barnets beste venn

Selv om flere og flere barn har egen mobil, er det likevel lurt å sikre seg ved å skrive navn og telefonnummer på huden. Mange små går i 17. mai-tog for første gang og de minste har som regel ikke egen mobil. Spesielt i de store byene kan det være fort gjort å miste et barn av syne i trengselen i sentrumsgatene. Nysgjerrige barn kan i tillegg spontant gå i en annen retning.

– Det beste er jo at barna og de voksne har snakket sammen og har en plan dersom man kommer bort fra hverandre. Ofte finner barn tilbake til der de var, så er man flere voksne som leter kan det være lurt at én blir igjen der barnet forsvant. Lær barna at politiet er deres beste venn hvis de kommer bort fra mamma og pappa 17. mai, sier han.

Husk solkrem og gnagsårplaster

Det tegner til å bli fantastisk vær over store deler av landet på 17. mai i år. Meteorologene melder sommertemperaturer i sør, og litt kjøligere i nord. Men mye sol blir det garantert.

– Husk solkrem, spesielt for de små barna som skal oppholde seg utendørs i direkte sollys store deler av dagen. Og forsøk å unngå nye sko. Har du ikke gått skoene inn er det trasig å få gnagsår på en slik dag. Det blir alltid mye gåing på 17. mai, så det kan være lurt å utstyre seg med gnagsårplaster, sier Setnes.

Huskeliste for 17. mai:

Merke barna med barnets navn og mobilnummeret til en av de pårørende. Det beste er å skrive med vannfast tusj på underarmen, hånden, armbånd eller klærne.
Fortell barna hvorfor dere gjør dette, at de kan be politi eller andre voksne om hjelp til å ringe mamma eller pappa ved å vise de armen med mobilnummeret.
Snakk med barna på forhånd. Avtal hva man skal gjøre, å enten bli stående på samme sted eller gå til et bestemt møtested hvis dere kommer bort fra hverandre.
Større barn bør lære seg deres egen adresse samt foreldrenes fornavn og etternavn.

Dersom man kommer bort fra hverandre, hold hodet kaldt:

Er det mer enn én voksen i følget, er det viktig at noen blir igjen på samme sted. Ofte finner barn tilbake til der de var.
Hvis dere har en avtale om hvor dere skal møtes, gå dit.
Ser du politi i nærheten, ta kontakt. Barna går ofte der det er politifolk eller en politibil.
Ring politiet på 02800. På 17. mai er politiet som regel i kontakt med Røde Kors-stasjonene for bortkomne barn som finnes i flere av de store byene.