Nea Radio

17. mai-trikset som gjør barn og foreldre trygge

Foto: Tryg Forsikring

Det er ikke bare mobiler og lommebøker som blir borte på 17. mai. Hvert år kommer små barn bort fra foreldre i folkehavet på nasjonaldagen. Men det finnes en enkel løsning som sikrer at voksne som finner bortkomne barn, hurtig kan komme i kontakt med barnets pårørende raskt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Ta en vannfast tusj og merk barna med navn og mobilnummer. Skriv det helst direkte på huden på hånden eller underarmen, men inne i klærne eller på et armbånd kan også fungere så lenge det er lett synlig. Sørg for at barna forstår og husker at de har mamma eller pappas telefonnummer på seg, sier Øyvind Setnes, forebyggingsekspert i Tryg Forsikring.

Politiet er barnets beste venn

Selv om flere og flere barn har egen mobil, er det likevel lurt å sikre seg ved å skrive navn og telefonnummer på huden. Mange små går i 17. mai-tog for første gang og de minste har som regel ikke egen mobil. Spesielt i de store byene kan det være fort gjort å miste et barn av syne i trengselen i sentrumsgatene. Nysgjerrige barn kan i tillegg spontant gå i en annen retning.

– Det beste er jo at barna og de voksne har snakket sammen og har en plan dersom man kommer bort fra hverandre. Ofte finner barn tilbake til der de var, så er man flere voksne som leter kan det være lurt at én blir igjen der barnet forsvant. Lær barna at politiet er deres beste venn hvis de kommer bort fra mamma og pappa 17. mai, sier han.

Husk solkrem og gnagsårplaster

Det tegner til å bli fantastisk vær over store deler av landet på 17. mai i år. Meteorologene melder sommertemperaturer i sør, og litt kjøligere i nord. Men mye sol blir det garantert.

– Husk solkrem, spesielt for de små barna som skal oppholde seg utendørs i direkte sollys store deler av dagen. Og forsøk å unngå nye sko. Har du ikke gått skoene inn er det trasig å få gnagsår på en slik dag. Det blir alltid mye gåing på 17. mai, så det kan være lurt å utstyre seg med gnagsårplaster, sier Setnes.

Huskeliste for 17. mai:

Merke barna med barnets navn og mobilnummeret til en av de pårørende. Det beste er å skrive med vannfast tusj på underarmen, hånden, armbånd eller klærne.
Fortell barna hvorfor dere gjør dette, at de kan be politi eller andre voksne om hjelp til å ringe mamma eller pappa ved å vise de armen med mobilnummeret.
Snakk med barna på forhånd. Avtal hva man skal gjøre, å enten bli stående på samme sted eller gå til et bestemt møtested hvis dere kommer bort fra hverandre.
Større barn bør lære seg deres egen adresse samt foreldrenes fornavn og etternavn.

Dersom man kommer bort fra hverandre, hold hodet kaldt:

Er det mer enn én voksen i følget, er det viktig at noen blir igjen på samme sted. Ofte finner barn tilbake til der de var.
Hvis dere har en avtale om hvor dere skal møtes, gå dit.
Ser du politi i nærheten, ta kontakt. Barna går ofte der det er politifolk eller en politibil.
Ring politiet på 02800. På 17. mai er politiet som regel i kontakt med Røde Kors-stasjonene for bortkomne barn som finnes i flere av de store byene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...