Nea Radio

17. mai: Pass godt på mobilen

PASS godt på mobilen! Foto: Tryg Forsikring

Nasjonaldagen er den dagen i året hvor et stort antall mobiltelefoner går i bakken og blir skadet eller knust. Forsikringsbransjen har årlig tusenvis av skadesaker med mobiler, til en verdi av mange titalls millioner kroner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi opplever alltid en markant økning i skadde mobiler i tilknytting til 17. mai. Som oftest fordi folk bruker mobilen som kamera og mister den mens de står i folkehavet, eller blir skubbet i trengselen slik at mobilen går i bakken. Det ender som regel med knust skjerm eller at mobilen får så mye juling at den ikke fungerer lenger, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Festdag for lommetyver

17. mai er i tillegg dagen med flest anmeldelser for lommetyverier, ifølge politiet. Store folkemengder og mye trengsel er rene festdagen for profesjonelle lommetyver, og det er spesielt én ting de er ute etter.

– 17. mai er en festdag, også for lommetyvene. Dessverre ser vi at nasjonaldagen vår også er en dag hvor mange blir frastjålet mobilen sin. Uansett hvor fin dagen er bør man ta sine forholdsregler mot lommetyveri. Metodene kan ofte være utspekulerte, så pass godt på mobilen din, sier han.

Slår til etter barnetoget

Lommetyvene går helst etter de nyeste og dyreste modellene som er lett omsettelige.

– Som regel skjer tyveriene fort og er så frekt utført at mange umiddelbart ikke forstår hva som skjer, ofte like etter barnetoget eller litt ut på ettermiddagen da man gjerne er sliten av kø og trengsel og lettere lar seg avlede ved skubbing eller dytting. Noen har gjerne fått i seg litt alkohol også. På få sekunder kan proffe tyver slå til, og før du aner det er mobilen eller lommeboka borte, sier Brandeggen.

17. mai, en dag for kontanter

Selv om de aller fleste av oss har gått helt over til bankkort som betalingsmiddel er 17. mai fremdeles en dag hvor kontanter brukes mye. Det er gjerne kø foran minibankene og barna får egne penger til å kjøpe pølser og is.

– Lommetyver merker spesielt ut folk som opptrer distré og er uoppmerksomme, eller de som har det veldig travelt. Tar du det med ro, og skjuler pin-koden når du tar ut penger eller betaler med kort minsker sjansen for at de er interessert i deg, sier han.

Noen forholdsregler mot lommetyveri:

Oppbevar alle verdisaker på trygge og lukkede steder i klærne.
Har du håndveske eller bag, sørg for at de er mest mulig lukket.
Berusede folk er mer utsatt for lommetyver.
Legg merke til folk som står unormalt nær deg i kø.
Har du mobil eller bankkort oppe må du ikke la deg avlede og miste de av syne.
Skjul pin-koden hvis du betaler med kort eller tar ut penger.
Ring politiet dersom du blir utsatt for lommetyveri og anmeld forholdet.
Ved tap av bankkort må du ringe banken straks og få sperret kortet.
Ved tap eller tyveri av mobiltelefon må du gå på politi.no og anmelde forholdet. Politiet kan også sørge for at mobilen blir sperret internasjonalt.
Har du reiseforsikring kan tap av mobil ved tyveri eller skade utenfor hjemmet ditt være dekket.

Foto: Tryg Forsikring

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...