Nea Radio

1000 flere lærere i skolen

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Foto: Per Magne Moan

- Det er nå færre elever per lærer enn på noe annet tidspunkt de siste ti årene. Antall lærere som underviser i fag de ikke har nok fordypning i er redusert med over 20 prosent siden 2015, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi skal ha en skole der elevene mestrer og lærer, og der elever som sliter får hjelp tidlig. Nå møter elevene oftere lærere med solid kompetanse, og lærerne har fått mer tid til å se hver enkelt elev. Vi ser tydelige resultater av regjeringens politikk, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Siden 2015 har regjeringen sammen med KrF sikret betydelige midler til flere lærere i grunnskolen. I 2018 er det øremerkede tilskuddet i overkant av 1,4 milliarder kroner og i høst ble det innført en lærernorm som bestemmer maksimalt antall elever per lærer. Regjeringen har også gitt rekordmange lærere tilbud om videreutdanning. Målet er å styrke tidlig innsats i barneskolen, slik at ingen barn blir hengende etter.

Nye tall

Nye tall for skoleåret 2018-19 fra Utdanningsdirektoratet skal vise at regjeringens politikk virker. Satsingen har resultert i flere lærere i skolen og større lærertetthet:

I år er det færre elever per lærer enn på noe annet tidspunkt de siste ti årene.
I år er det totalt 1 045 flere lærerårsverk til undervisning sammenlignet med 2017-18, og det er blitt 3 129 flere lærerårsverk siden skoleåret 2014-15.
Økningen i lærerårsverk er størst på 1.-4. trinn. Der er det nå 14,8 elever per lærer i ordinær undervisning. Det er en forbedring fra 16,2 i 2014-15.
Også på mellom- og ungdomstrinnene (5.-7.trinn og 8.-10.trinn) har det vært nedgang i antallet elever per lærer, men fremgangen er ikke like stor.

De fleste skoler oppfyller lærernormen

Utdanningsdirektoratets tall viser også at de fleste skoler oppfyller lærernormen. Per 1. oktober hadde 75 prosent av skolene oppfylt lærernormen på 1.-4. trinn skoleåret 2018-19. På 5.-7. trinn oppfyller over 90 prosent av skolene kravet, mens 80 prosent oppfyller kravet på 8.-10. trinn. Av de skolene som ikke oppfyller lærernormen er det flere som mangler mindre enn et halvt årsverk på å oppfylle kravene.

Av de ti største kommunene er det åtte av ti som i gjennomsnitt* oppfyller normen på alle hovedtrinnene (se tabell under).

Behovet for å skaffe flere lærere for å oppfylle normen har vært størst i de store kommunene, og det er i disse lærertettheten øker mest.

– Tallene viser at de fleste skolene over hele landet har lykkes i å rekruttere mange nok lærere, og at de har planlagt godt for å klare å innfri kravene. Men det er fortsatt en vei å gå. Høsten 2019 skal normen skjerpes ytterligere. Derfor er det viktig at skolene og kommunene fortsetter det gode arbeidet med å ansette nok lærere og vi skal holde trykket oppe på lærerrekruttering, sier Sanner.

Regjeringen tar flere grep for å få flere til å jobbe som lærer. Blant annet er lærerutdanningen gjort til masterutdanning, og det er innført ordning for å slette studielån for lærere. I år var det rekordhøye søkertall til lærerutdanningene, og en av ti søkere til høyere utdanning vil bli lærer (se tiltakslisten nederst).

Flere lærere med fordypning

Innen 2025 skal alle lærere som underviser i norsk, matematikk og engelsk ha et nødvendig antall studiepoeng og fordypning for å kunne undervise i fagene. Siden 2014 har regjeringen gitt over 27 000 lærere tilbud om videreutdanning.

De nye tallene viser at andelen lærere som mangler tilstrekkelig kompetanse i fagene de underviser i, har gått tydelig ned. Det er 3400 færre mattelærere som mangler fordypning i år enn for tre år siden. Det er en nedgang på 28 prosent. For norsk og engelsk har nedgangen vært henholdsvis 26 og 19 prosent (se tabell under som viser forbedringen i de ulike fagene).

Andelen undervisningstimer gitt av ukvalifiserte lærere i offentlige grunnskoler økte fra 4,0 prosent i fjor til 4,2 prosent i år.

– Innføringen av lærernormen har ikke gitt en betydelig økning i andelen ukvalifiserte, slik enkelte fryktet. Samtidig er jeg glad for at antallet lærere som mangler fordypning i fagene de underviser i fortsetter å gå ned som følge av regjeringens politikk. Lærere som har tatt videreutdanning gir tilbakemelding om at de blir bedre lærere. Det er bra, for en god lærer er det viktigste vi kan gi elevene våre, sier Sanner i ei pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...