Nea Radio

10 år siden:

Ennå er det spor etter 200-årsflommen som la Ålen sentrum i ruiner

SEA KINGEN: Redningshelikopteret måtte berge ut flere personer fra bygninger som i løpet av natten hadde havnet midt i Gaulas nye løp. Foto: Per Magne Moan

16. august 2011 ødela storflommen for mer enn 250 millioner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mandag er det 10 år siden en tropisk storm, manøvrerte seg forbi vestlandske fjell og endte opp i nedbørsfeltet til Nea, Glomma og Gaula på Rørosvidda.

I løpet av noen få nattetimer falt det enorme nedbørsmengder i et forholdsvis begrenset område og verst rammet, ble elva Gaula med tilhørende vassdrag.

Vannmassene steg kraftig og oversvømte blant annet Ålen sentrum.

GAULA TOK NYTT LØP: Ålen sentrum mens det stod på som verst Foto: Per Magne Moan

Her ble bygdas kjøpesenter og samvirkelag totalt ødelagt av vannmassene, og flere av de som bodde i dette området, måtte evakueres av Sea King helikopter, så snart grålysningen og været tillot det.

Mange ble isolert fra omverden, blant annet innbyggerne i Åsengrenda og Aunegrenda, da flommen ødela flere titalls bruer.

Foto: Per Magne Moan

Også Svølgjatunnelen på fylkesvei 30 ble oversvømmet og en bil ble stående fast like ovenfor tunnelen. Føreren kom seg ut av bilen og klatret opp på taket mens vannet steg. Heldigvis var det folk lenger opp langs veien og hun ble reddet av noen kastet ut et tau til henne.

FLERE BUTIKKER BLE ØDELAGT: Vannet stod 1,4 meter opp på veggen i Ålentorget, og alle virksomhetene i første etasje i huset, ble hardt rammet. Foto: Per Magne Moan

Fotballstadion i Ålen, Kirkhusmoen, hadde nettopp fått lagt kunstdekke og påfølgende torsdag skulle etter planen daværende forballpresident Per Ravn Omdal åpne nyanlegget.

Dette ble avlyst - rett og slett fordi banen ble oversvømmet og dekket ble ødelagt.

KIRKHUSMOEN: Slik så det nye kunstdekket ut da vannet hadde trekt seg tilbake. Foto: Per Magne Moan

I dagene og ukene som gikk etter flommen, var Holtålen kommune i en slags unntakstilstand. Svølgjatunnelen som knytter kommunen sammen, var ødelagt av vannet og det gikk skyttelbusser mellom Ålen og Haltdalen.

Etter hvert kom det også midlertidige bruer på plass.

Ingen personer kom fysisk til skade i flommen.

ETTERPÅ: Da vannet trakk seg tilbake, så det slik ut. Foto: Per Magne Moan

I forbindelse med at det nå har gått ti år siden naturkatastrofen, som har fått statusen 200-årsflom, vil Nea Radio hver dag denne uken, fra mandag, se tilbake på hva som skjedde under de dramatiske timene flommen pågikk og hva som ble gjort i dagene, ukene og månedene etterpå.

Følg programmet hver dag fra kl 11.15.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...