ANNONSE
Annonse
Nea Radio

10 år siden:

Ennå er det spor etter 200-årsflommen som la Ålen sentrum i ruiner

SEA KINGEN: Redningshelikopteret måtte berge ut flere personer fra bygninger som i løpet av natten hadde havnet midt i Gaulas nye løp. Foto: Per Magne Moan

16. august 2011 ødela storflommen for mer enn 250 millioner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Mandag er det 10 år siden en tropisk storm, manøvrerte seg forbi vestlandske fjell og endte opp i nedbørsfeltet til Nea, Glomma og Gaula på Rørosvidda.

I løpet av noen få nattetimer falt det enorme nedbørsmengder i et forholdsvis begrenset område og verst rammet, ble elva Gaula med tilhørende vassdrag.

Vannmassene steg kraftig og oversvømte blant annet Ålen sentrum.

GAULA TOK NYTT LØP: Ålen sentrum mens det stod på som verst Foto: Per Magne Moan

Her ble bygdas kjøpesenter og samvirkelag totalt ødelagt av vannmassene, og flere av de som bodde i dette området, måtte evakueres av Sea King helikopter, så snart grålysningen og været tillot det.

Mange ble isolert fra omverden, blant annet innbyggerne i Åsengrenda og Aunegrenda, da flommen ødela flere titalls bruer.

Foto: Per Magne Moan

Også Svølgjatunnelen på fylkesvei 30 ble oversvømmet og en bil ble stående fast like ovenfor tunnelen. Føreren kom seg ut av bilen og klatret opp på taket mens vannet steg. Heldigvis var det folk lenger opp langs veien og hun ble reddet av noen kastet ut et tau til henne.

FLERE BUTIKKER BLE ØDELAGT: Vannet stod 1,4 meter opp på veggen i Ålentorget, og alle virksomhetene i første etasje i huset, ble hardt rammet. Foto: Per Magne Moan

Fotballstadion i Ålen, Kirkhusmoen, hadde nettopp fått lagt kunstdekke og påfølgende torsdag skulle etter planen daværende forballpresident Per Ravn Omdal åpne nyanlegget.

Dette ble avlyst - rett og slett fordi banen ble oversvømmet og dekket ble ødelagt.

KIRKHUSMOEN: Slik så det nye kunstdekket ut da vannet hadde trekt seg tilbake. Foto: Per Magne Moan

I dagene og ukene som gikk etter flommen, var Holtålen kommune i en slags unntakstilstand. Svølgjatunnelen som knytter kommunen sammen, var ødelagt av vannet og det gikk skyttelbusser mellom Ålen og Haltdalen.

Etter hvert kom det også midlertidige bruer på plass.

Ingen personer kom fysisk til skade i flommen.

ETTERPÅ: Da vannet trakk seg tilbake, så det slik ut. Foto: Per Magne Moan

I forbindelse med at det nå har gått ti år siden naturkatastrofen, som har fått statusen 200-årsflom, vil Nea Radio hver dag denne uken, fra mandag, se tilbake på hva som skjedde under de dramatiske timene flommen pågikk og hva som ble gjort i dagene, ukene og månedene etterpå.

Følg programmet hver dag fra kl 11.15.

Nøkkelord

ANNONSE