ANNONSE
Annonse
Nea Radio

10 år med Trøndersk Matmanifest

Foto: Oi! Trønders Mat og Drikke

Onsdag feiret over 1000 ungdom i Trøndelag matglede, trønderske råvarer, matopplevelser og matprodusenter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Som første region i verden fikk Trøndelag et eget matmanifest i 2011. 10. februar skal ungdom på rundt 50 av fylkets ungdomsskoler i 30 kommuner feire matglede med å lage en to-retters lunsj av trønderske råvarer i verdensklasse.

Onsdag ble dette markert av over 1000 ungdomsskoleelever i Trøndelag, blant annet 9. trinn ved Røros Skole.

Nea Radio tok en prat med lærer Bodil Moseng om hva som skulle foregå:

i Trøndelag matglede, trønderske råvarer, matopplevelser og matprodusenter. Trøndersk Matmanifest ble signert for 10 år siden og i dag er Trøndelag en matregion i verdensklasse.

– Vi er glade for å ha fått med oss så mange ungdommer fra hele fylket til å feire trøndersk matglede sammen med oss. Dette skaper kjennskap til vår matregion og bidrar til å styrke både identitet og stolthet, sier prosjektleder Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som er selskapet som står bak Trøndersk Matmanifest.

Hun mener det egentlig skulle vært invitert til stor fest, men på grunn av korona så var dette umulig.

– Vi har et godt samarbeid med restaurant- og matfag på ti av fylkets videregående skoler. De skal veilede og inspirere 9.klassinger til å lage en to-retters lunsj med trønderske råvarer. I tillegg er det ni ulike virksomheter som skal signere Trøndersk Matmanifest denne dagen. Nesten alle kommunene har tilsluttet seg det trønderske matmanifestet nå, sier Melting.

Manifestet

– Matmanifestet har hatt en utrolig stor betydning. Før matmanifestet var det enkelte miljø som engasjerte seg for matregionen vår. Det var behov for å skape et tettere samarbeid mellom forvaltning og næring for å styrke arbeidet med å bygge Trøndelag som matregion. Det var årsaken til at Oi! Trøndersk Mat og Drikke ble etablert i 2005. Deretter kom matmanifestet. Dette arbeidet har ført til at vi har blitt en nasjonalt viktig matregion og nå har vi også fått internasjonal anerkjennelse med å få status som European Region of Gastronomy i 2022, sier landbruksdirektør Tore Bjørkli.

Trøndelag går foran som nasjonalt eksempel

Oi! Trøndersk Mat og Drikke (Oi!) drifter i dag to av de største mat- og drikkefestivalene i Europa. I tillegg har Oi! virksomhetsområder innen rekruttering, rådgivning og forskning og utvikling.

– Trøndersk Matmanifest er en bærebjelke for alle våre aktiviteter og prosjekter. Nå ser vi at vår virksomhet har skapt mønsterpraksis på flere områder, som blant annet Trøndersk Matmanifest. Det kan vi være stolte av. Flere fylker og landsdeler har nå etablert egne matmanifest inspirert av Trøndelag for å synliggjøre lokal mat og drikke, sier daglig leder Aslaug Rustad.

Hør intervju med Aslaug Rustad her:

Nøkkelord

ANNONSE