Nea Radio

10 år med livreddende pant

Foto: Pantelotteriet

I år feirer Pantelotteriet 10 år. For Røde Kors i Trøndelag har lotteriet blitt en av de viktigste inntektskildene, og siden starten har det det bidratt med mer enn 4,4 millioner kroner fra pant.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I år feirer Pantelotteriet 10 år. For Røde Kors i Trøndelag har lotteriet blitt en av de viktigste inntektskildene, og siden starten har det det bidratt med mer enn 4,4 millioner kroner fra pant.

– Tusen takk til alle som trykker på Røde Kors-knappen. Midlene fra Pantelotteriet er utrolig verdifulle for oss, og gjør at Røde Kors kan drive livsviktig og humanitært arbeid, sier Marita Hoel Fossen, daglig leder i Nord-Trøndelag Røde Kors og Sør Trøndelag Røde Kors.

Pantepenger redder liv

Trøndelag er et av fylkene hvor det spilles mest i Pantelotteriet. Det betyr også at Røde Kors sine lokalforeninger i Trøndelag er blant de som får størst bidrag fra lotteriet.

– Over 4,4 millioner kroner fra tomflasker er helt utrolig! Jeg må bare si tusen takk til alle i Trøndelag som støtter oss på denne måten. Det er ikke sikkert alle som trykker på Røde Kors-knappen vet hvor viktig den støtten er, men midlene fra lotteriet er helt avgjørende for mye av det vi gjør, sier Hoel Fossen.

I løpet av disse ti årene er det i fylket startet flere humanitære aktiviteter lokalt, blitt investert i nytt redningsutstyr, og kurset flere hundre frivillige i redningsarbeid, førstehjelp og humanitær aktivitet. Pengene lokalforeningene får fra Pantelotteriet er penger som brukes der det er behov.

I Malvik har de 100 000 kronene blant annet bidratt til nytt redningsutstyr for søk i vann, vedlikehold av Røde Kors-huset, utstyr og kjøretøy, og drift av lokalforeningens Besøkstjeneste.

– Pengene vi får fra Pantelotteriet er oljen som smører maskineriet i de små og mellomstore lokalforeningene. Når folk gir panten sin til oss, så får vi muligheten til å opprettholde beredskapen og våre humanitære aktiviteter, sier Jan Erik Bjorøy, leder i Malvik Røde Kors.

Skulle tømme bilen

Nær 60 personer har blitt pantemillionærer i Pantelotteriet siden starten. Hele fem av disse kommer fra Trøndelag. Den første som vant i fylket var en pensjonert trønder som trykket på Røde Kors-knappen på Rema 1000 Havstein Trondheim i 2013. Han skulle bare tømme bilen for noen tomflasker, og endte opp som millionær.

– Jeg skulle bare tømme bilen for noen tomflasker som lå og slang, og stakk derfor innom REMA 1000 på Havstein. Jeg trykket som normalt på Røde Kors-knappen, og plutselig begynte panteautomaten å lage noen uvante lyder. Ved siden av meg sto kjøpmannen, og han måtte rett og slett hjelpe meg å telle nuller på loddkvitteringen, sa den pensjonerte mannen fra Trøndelag, som ønsket å være anonym.

Siste gang én million kroner ble delt ut i Trøndelag, var i mars i år. Da vant Birgit Samstad Flaten toppgevinsten på Kiwi Sannan i Steinkjer. Butikken som har generert mest penger til Pantelotteriet i Trøndelag, er Rema 1000 Stavset. Siden starten har butikkens kunder sørget for at det har kommet inn hele 1,7 millioner kroner til lotteriet.

Så mye har lokalforeningene i Trøndelag mottatt i perioden 2008-2018

Bjugn Røde Kors 34 816

Flatanger Røde Kors 13 955

Gauldal Røde Kors 8 371

Grong Røde Kors 34 668

Hemne Røde Kors 22 005

Hitra og Frøya Røde Kors 46 721

Inderøy Røde Kors 17 392

Kolvereid Røde Kors 2 871

Levanger Røde Kors 97 720

Malvik Røde Kors 97 387

Meldal Røde Kors 115

Melhus Røde Kors 79 595

Namsos Røde Kors 57 953

Oppdal Røde Kors 60 774

Orkdal Røde Kors 75 607

Overhalla Røde Kors 15 759

Rennebu Røde Kors 1 695

Rissa Røde Kors 14 862

Røros Røde Kors 41 899

Selbu Røde Kors 19 836

Steinkjer Røde Kors 92 232

Stjørdal Røde Kors 156 460

Soknedal Røde Kors 17 849

Surnadal Røde Kors 44 990

Trondheim Røde Kors 3 198 515

Verdal Røde Kors 42 277

Vikna Røde Kors 17 629

Ørland Røde Kors 26 174

Åfjord Røde Kors 24 787

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...