Nea Radio

Fersk undersøkelse avslører trøndernes håndhygiene:

1 av 10 trøndere dropper håndvask etter dobesøk

Foto: Gentle07/pixabay

Til tross for at håndhygienen er viktigere enn noensinne, innrømmer mange trøndere nå at de fremdeles slurver. Vi glemmer å vaske hendene før vi spiser, når vi har vært utenfor hjemmet – og etter at vi har vært på do. Flere vasker ikke hendene i det hele tatt.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I en undersøkelse utført av YouGov for Farmasiet svarer 6 av 10 trøndere at de har fått bedre rutiner for håndhygiene. Antallet som slurver er imidlertid 4 av 10, noe som bekymrer fagsjefen i Farmasiet, Norges største nettapotek.

– Heldigvis er de fleste trøndere flinke, men at så mange fremdeles ikke er nøye med håndvask overrasker meg – spesielt med tanke på tiden vi lever i nå, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet.

Slurving med håndhygienen legges også merke til i fylkets befolkning. 1 av 4 i Trøndelag mener at folk generelt er for dårlig til å vaske hendene ofte eller grundig nok.

– Dråpe- og kontaktsmitte er den hyppigste smittemåten satt opp mot for eksempel luftsmitte. Man kan enten få viruset på hendene ved direkte kontakt – eller indirekte via forurensede mellomledd. Derfor er det ekstremt viktig at vi får med oss alle i denne håndvaskdugnaden, sier Grinaker, og legger til:

– Virus og bakterier kan også raskt overføres fra hendene til munnbindet, som gjør at du kan bli alvorlig syk.

Kvinner har bedre hygiene

Ifølge statistikken på landsbasis skiller kvinner seg ut som best i klassen når det kommer til hyppig håndvask. Likevel oppgir halvparten at de mangler metoder for å vaske hendene like lenge som helsemyndighetene anbefaler.

– Anbefalingen er å vaske hendene i 30 sekunder for å bli ordentlig ren. Dette fordi det er viktig å vaske håndflaten, overflaten, mellom fingrene, håndleddene og ytterste del av neglene, sier Grinaker.

11 prosent av innbyggerne i Trøndelag oppgir at de teller for å sørge for at de vasker hendene lenge nok. Enkelte svarer også at de synger en sang – og alt fra Mikkel Rev til egenkomponerte vaskesanger oppgis i undersøkelsen.

– Jeg må si jeg blir imponert over slik innsats og kreativitet, og forhåpentligvis kan vi lære av hverandre. Her er det bare å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Grinaker.

Ønsker å fortsette å øke bevissthet

Ifølge fagsjefen i Farmasiet er det viktig å fortsette å sette søkelys på håndvask, samt øke kunnskap og gjennomføring av anbefalte håndhygienerutiner.

– Vi ser at vi har blitt flinkere, men når 1 av 10 fortsatt dropper å vaske hendene etter dobesøk, og flere trøndere ikke vasker hendene i det hele tatt, har vi et fremdeles et forbedringspotensial, avslutter Grinaker.

Sanger nordmenn synger når vi vasker hendene

Bursdagssang (på norsk eller engelsk)

Fader Jakob med egenkomponert tekst: «Vaske hender, vaske hender»

Bæ, bæ, lille lam

Mikkel Rev

Smash Mouth – All Star (fram til de synger "Well")

Iron Maiden – The Number of the Beast

One Direction – Drag Me Down

«Soon May the Wellerman Come», også kjent som «Wellerman»

Chicago – Color My World

Ja, vi elsker dette landet

Toto – Africa

Egenkomponert vaskesang: «Nå, lille virus nå skal du til pers, bare vent til jeg kommer til siste vers. Da ligger du død i min kloakk, og jeg sier farvel og takk!»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...