Nea Radio

Nea Radio

1,32 milliarder i momskompensasjon

500 MILLIONER: Avtroppende styreleder i Frivillighet Norge Sturla Stålsett overleverte 16. november en symbolsk sjekk på 500 millioner kroner tilsvarende de momsutgiftene frivilligheten ikke får kompensert til statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet. Foto: André Skjelin Ottosen

Kulturdepartementet betaler ut 1,32 milliarder i momskompensasjon til frivilligheten før jul. Likevel blir mindre enn tre av fire momskroner frivilligheten har betalt kompensert. Frivillighet Norge mener regjeringen burde gitt full momskompensasjon.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Før jul vil årets momskompensasjon bli overført til bankkontoen til mer enn 23 500 lokale lag og foreninger. Det er et kjærkomment bidrag for teatergrupper, hjelpekorps og sanitetsforeninger over hele landet.

– Norge er fullt av ildsjeler som står på året rundt og skaper aktivitet i sine nærmiljø. Disse midlene gjør at de kan bruke mer tid på aktivitetene de brenner for og mindre på å samle inn penger, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Politikere er flinke til å rose frivillighetens bidrag til alt fra å inkludere flyktninger i sine nye lokalmiljø til å styrke folkehelsen og forebygge ensomhet. Til tross for dette får idrettslag, speidergrupper og andre lag og foreninger en mindre andel av momsen kompensert i år sammenlignet med i fjor.

Den såkalte avkortningen, som angir hvor mye av momsen som ikke blir kompensert, er i år på 27,2 prosent mot 23,7 prosent i fjor og 17 prosent i 2014.

– Utviklingen går i feil retning. Hvis regjeringen virkelig ville satse på lokal frivillighet, burde den ha gitt full momskompensasjon. Dette er en av de de ordningene som treffer bredest av alle statlige overføringer til frivilligheten, og en investering som gir samfunnet skyhøy avkastning, sier Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

Å fjerne momsbyrden for frivillig sektor har vært den viktigste saken for Frivillighet Norge i mange år, og gjennomslaget kom i 2010 da momskompensasjonsordningen ble opprettet. Siden den gang har Frivillighet Norge arbeidet med å forbedre og videreutvikle ordningen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...