Banken betaler for innsamlet plast

Plast

Hvalen som døde på grunn av plast har satt i gang en miljøkampanje, finansiert av Sparebank1 SMN.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.04.2018 kl 14:35

Nea Radio
Nea Radio

Historien om da forskere i fjor fant 30 plastposer i magen på en syk hval som måtte avlives på Vindenes på Sotra, har gjort inntrykk på mange. Nå ønsker Sparebank1 SMN å gjøre noe med miljøutfordringene rundt plast og setter igang en todelt aksjon der mange kan bidra.

Først del går på å samle inn plast og annet søppel for så å kaste dette i konteinere utsatt flere steder i Midt-Norge. Banken betaler 100 kroner sekken til lag, foreninger, skoleklasser og andre som blir med på opplegget. Dette krever at man registrerer seg før 10. april.

Del to av prosjektet er rettet mot bedrifter som får i oppgave å finne fram til løsninger der man reduserer plastforbruket.

Setter av milionbeløp

Banksjef i Sparebank1 SNN sin avdeling i Røros og Ålen, Eivind Langseth, sier at banken i første omgang har satt av en million kroner til prosjektet.

– Om det vil bli behov for mer, får vi ta etter hvert, sier Langseth som selv representerer en bedrift som har fått merket Miljøfyrtårn. Dette er et miljøledelsessystem for offentlige og private virksomheter som ønsker å dokumentere sin miljøinnsats.

Fullstendig tømt for næring

Når det gjelder hvalen som var den utløsende årsaken til aksjonen, så var magen på dyret helt fullstappet av plast. Rundt 30 plastposer i tillegg til en del småplast. Det er veldig trist, sier zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand ved Universitetet i Bergen til VG. I tillegg fant forskerne mindre plastemballasje fra sjokolade og matprodukter samt rester av blekksprut som skal være mer vanlig føde for gåsenebbhvalen.

Forskerne kunne konstatere at tarmsystemet i hvalen var fullstendig tømt for næring og alt tyder på at hvalen har hatt det vondt.

Enorme mengder

Forsker Amy Lusher fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) sier at det i 2015 ble produsert svimlende 322 millioner tonn plast – det er vekten av en og en halv million blåhvaler – og det forventes at produksjonen kommer til å øke eksponentielt i årene som kommer.

– Plast er en stadig økende miljøutfordring og enkelte mener det innen 2050 vil være mer plastikk enn fisk i havet, sier banksjef Eivind Langseth til Nea Radio.

Hør intervju her:

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Utvider nasjonalpark på Dovrefjell
  • Nyheter

Det tidligere skytefeltet på Hjerkinn er nå en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Nasjonalparken øker med over 130 kvadratkilometer.

Vanvittig bra lyttertall for lokalradio
  • Nyheter

Lokalradioene fortsetter å kapre lyttere, og nok en gang setter Nea Radio ny «verdensrekord» i lytting på lokalradio. Det viser tall for første kvartal fra lokalradioundersøkelsen som Kantar TNS lager.

Provoserte Værnes-ordførere
  • Nyheter

Ordførerne i Værnesregionen er provosert over at det på grunn av den økonomiske situasjonen i politidistriktet ikke kommer til å bli ansatt faste politikontakter i alle kommunene i regionen innen 1. juni, som er oppstartsdato for den nye reformen.

 
Selbusjøen fylles
  • Nyheter

Selbusjøen er så å si "tom". Nå skal den fylles igjen, lover Statkraft.

Vedtok å bygge modulbarnehage ved Kvitsanden

Torsdag kveld vedtok kommunestyret i Røros at den midlertidige modulbarnehagen skal bygges ved Kvitsanden barnehage. Målet er at den skal stå klar til det nye barnehageåret begynner.

Skal bygge deler av det nye bo-, helse og velferdsenteret først

Deretter vil driften i det eksisterende sykehjemmet bli flyttet over til den nye delen, før resterende utbygging av Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter kan begynne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE