Kulturminnefondet 15 år

FOTO: Kulturminnefondet

Det skal feires i tre dager til ende.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2018 kl 13:53

Nea Radio
Nea Radio

På kvinnedagen, 8. mars, fyller Kulturminnefondet 15 år. Dette skal markeres og feires i flere dager.

Torsdag ettermiddag er det blant annet foredrag om utviklingen av fondet, ved styreleder Helen Bjørnøy. Etterpå er det presentasjon og offisiell lansering av jubileumsboka, ved redaktør Einar Engen.

Fredag er det kulturminneseminar i Falkbergetsalen på Storstuggu hele dagen. Her deltar blant annet Klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Lørdag ier det åpen dag og alle kan komme og se hvordan man jobber i Kulturminnefondets lokaler i ærverdige Leighbua midt i Bergmannsgata på Røros.

I et samarbeid med filmskaperne Mali Finborud Nøren og Mari Nilsen Neira, vises også lørdag kortfilmserien "Arven". De to har satt søkelyset på fire håndverkere som på hver sin måte ivaretar verneverdige håndverk; Gipsmakeren, steinhuggeren, gjørtleren, og duedtie - samisk sløyd.

Kontorsjef Einar Engen vil også presentere Kulturminnefondets jubileumsbok "Fornemmelse av fortida – fordel for framtida", og alle som vil ha, får med seg en bok hjem.

I anledning jubileet har Kulturminnefondet spurt fem femtenåringer fra verdensarven Røros om deres forhold til kulturminnene de omgir seg med til daglig:

Saken fortsetter lenger ned på siden

Se bildet større

Hedda Bellsli Reinskou FOTO: Tom Gustavsen

Hedda Bellsli Reinskou

Kulturminner representerer en fortid som gjør at vi er der vi er i dag, og det er viktig å minnes i framtida. Den store flotte Røroskirka er jeg veldig glad i, den viser hvor mye kobberverket har hatt å si for Røros. Jeg liker stemningen på Røros, at det er en rolig plass men allikevel med mye som skjer. De gamle husene er veldig vakre, og gir Røros et spesielt preg ingen andre plasser har, med litt ekstra fred og ro uten all støyen man finner i byer.

Pressemuseet, setteriet

Det tekniske utstyret i Pressemuseet Fjeld-Ljom vedlikeholdes jevnlig, og besøkende kan oppleve et autentisk avismiljø i full drift. I setteriet står settekassene på rekke og rad med alle tenkelige skrifttyper, og typografene håndterer de små blytypene i et høyt tempo. Det er et møysommelig arbeid å lage en avisside på gammelmåten.

Se bildet større

June Haugom Wintervold FOTO: Tom Gustavsen

June Haugom Wintervold

Det var så gøy å få komme inn i Rasmusgården og kikke litt her og kjenne på stemningen, bestefaren min har nemlig bodd og vokst opp her! Jeg kan bare forestille meg hvordan livet var i dette lille huset i Storgata. Det er også spennende hvordan denne gata er bygget opp på en måte som skal få den til å se lenger ut, og jeg liker veldig godt de små, trange vetene i rørosgatene.

Rasmusgården

Rasmusgården er en av de eldste sentrumsgårdene på Røros, og et godt eksempel på en vanlig bergverksarbeidergård. Den ligger i Storgata, eller Bergmannsgata som det nå heter, og har historie tilbake til 1600-tallet. Siden 1800-tallet er Rasmusgården så å si uendret, og den ble fredet i 1940. Før i tiden hørte det også en seter til, og både verksarbeid og gårdsdrift betød mye for økonomien til de som bodde her.

Se bildet større

Mår Martesønn FOTO: Tom Gustavsen

Mår Martesønn

Dette rommet i den flotte leiligheten i Finnegården er utrolig vakkert, men også litt skummelt. Det er lett å lure på hva slags liv som ble levd her før i tiden. Min far var restaureringshåndverker, så jeg har fått med meg en lærdom om viktigheten av å ta vare på det gamle. Hver sommer er jeg med på Elden, og bor nærmest på slegghaugene, midt i kulturarven. Det er fint.

Finnegården, suite

Finnegården har bevart sitt opprinnelige preg med hovedbygning, stuebygning, borgstue, fjøs, stabbur, stall og utedo. I hovedbygningen ligger en suite med finstuer på rekke og rad mot Bergmannsgata. Handelshuset Engzelius har satt sine tydelige spor her, gjennom svært påkostede interiører, blant annet med tapet som illuderer gyldenlær.

Se bildet større

Sander Bekkos Holm FOTO: Tom Gustavsen

Sander Bekkos Holm

Det er noe helt spesielt med gata og de gamle husene på Røros. Jeg føler meg heldig som bor her. Røros har en spennende historie, en viktig historie, som det er lett å komme på når man går omkring i Bergstaden. Jeg synes det er fint at vi blir minnet på hvorfor Røros er som det er, og hvordan livet var her før i tida.

Bergskrivergården

I dag har lensmannskontoret tilhold i bygningen Røros Kobberverk hadde sin administrasjon. Bergskriveren hadde kontor i første etasje, og bodde i annen etasje. Senere var det bergverksdirektøren som bodde i andre etasje. Her møttes også Bergretten, kobberverkets egen domstol.

Se bildet større

Sara Norvik FOTO: Tom Gustavsen

Sara Norvik

Kulturarv for meg er ensbetydende med Røros. Det er historie, gruver og gamle flotte trebygninger. Det vakreste jeg vet er å sparke til skolen gjennom Bergstaden en kald og klar vinterdag, når snøen ligger langt oppover tømmerveggene og frosten har satt isroser i de gamle vinduene på husene, da kjenner jeg en glede og god følelse i hele kroppen - tenk det at vi lever og bor i et gammelt museum! Jeg blir skikkelig stolt.

Pressemuseet, redaksjonen

I 1891 flyttet rørosavisa Fjeld-Ljom inn i avishuset med påler i kanten av Hitterelva. Helt fram til 1974 satt journalistene krumbøyd over penn, papir og senere skrivemaskin ved disse skrivebordene. Dampen fra redaktørens pipe lå tett, og jakten på lokalnyheter intens. I 1986 ble avishuset museum, og Pressemuseet Fjeld-Ljom er i dag det eneste komplette, gammeldagse avistrykkeri i Norden.

Hør intervju med kommunikasjonsrådgiver i Kulturminnefondet, Linda Cathrine Herud, her:

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Siris Svale Band gir ut ny plate
  • Kultur

Men først er det konsert på Thomasgården.

Baker flatbrød og lemser i skoletimen

Valgfaget «Levende kulturarv» gir elever ved Selbu ungdomsskole mulighet til å lære mer om kulturarven gjennom praksis - blant annet ved å være med på slakting og ved å bake flatbrød.

Setter opp
  • Kultur

10. trinn ved Røros Skole er opptatt med forberedelser til et av vårens mange vakre eventyr.

 
Kick-off for Carl Halck
  • Kultur

Denne helga har vært kick-off-helg for det dramatiske stykket Carl Halck i Hommelvik, og denne gangen vil musikalen bli mer dramatisk og spennende enn noen gang tidligere, sier regissør Arnulf Haga .

– Som å bli tatt ut på landslaget

Ari Behn er beæret over å bli invitert til Kunst i Bergstaden.

Håper å få flere å danse salsa med

Da Ingunn Haugseggen flyttet hjem igjen til Røros savnet hun å danse salsa. Nå arrangerer hun kurs for å få flere interessert i dansen og for å få flere å danse med.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE