Holtaalske Skieløber Compagnie i Armfeldts skispor

Det Holtaalske Skiløpercompagnie er alltid parat. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Går Bukkhammerrennet i full mundur.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.03.2018 kl 08:37

Nea Radio
Nea Radio

Faktaboks

Det Holtaalske Skieløber Compagnie (HSC) ble trolig opprettet på slutten av den Den store nordiske krigen omkring 1718 for å sikre grensen mot Sverige. Organiseringa av skieløbercompagnier i landet ble bestemt etter forskjellige hærordninger. Etter en kjent hærordning fra 13.august i 1747, var det tre skiløbercompagnier nordenfjelds og tre søndenfjelds. De tre compagniene nordenfjelds var: Snaasenske, Merakerske og Holtaalske Skieløber Compagnie.

Compagniene ble opprettet akkurat tidsnok til å komme i berøring med den største militære katastrofe i Norge noen sinne; Svensk-finske General Carl Gustaf Armfeldt sitt mislykkede forsøk på å beleire Trondheim og den skjebnesvangre retretten. Den gikk fra Haltdalen, over fjellet til Tydal, og videre til Handöl i Sverige ved årsskiftet 1718/19. Omkring 3000 utsultede soldater satte livet til i grensefjella. Det Holtaalske Skieløber Compagnie stanset General Armfeldts retrettsforsøk gjennom Neadalen i 1718 og fulgte etter i dødsarmeens rute over fjella. (Opplev Trøndelag).

Lørdag er det klart for det 20 km lange Bukkhammerrennet, som går mellom Aunegrenda i Holtålen og Hilmo i Tydal. Det er 72 år siden skirennet ble arrangert for første gang.

Der skal blant annet Det Holtaalske Skieløber Compagnie delta for å markerer at det i år er 300 år siden General Carl Gustaf Armfeldt trakk sine soldater ut av Trøndelag.

Traséen som skal benyttes, er den samme som Armfeldts hærtog gikk for 300 år siden, og skieløbercompagniet skal benytte datidens utstyr og bekledning.

Dette er ikke den eneste Armfeldtmarkeringen i helga. Søndag det en skihistorisk dag i Ålen Skisenter. Her skal det gjenskapes konkurranser fra et skiereglement fra 1765 og arrangementet er åpent for alle interesserte.

Her tas det utgangspunkt i et skireglement fra 1765 og det vil bli følgende skiøvelser:

Datidens langrenn (kort løype/kun en stav)

Datidens hopp (ikke så stort)

Datidens utfor, det vil si renne ned en «maadelig bakke» og skyte i fart mot en blink på «40 – 50 Skrids Distance»

Arrangøren lover at opplegget ikke blir vanskeligere enn at det vil passe for de fleste.

Skihistorikeren Kristen Moe vil også være i Ålen Skiusenter søndag og han vil fortelle om øvelsene.

Compagniechef Vidar Aunøien sier at han ikke kjenner til at at et slikt arrangement har blitt gjennomført i nyere tid før.

Det Holtaalske Skieløber Compagnie er det eneste skiløbercompagniet i landet som er operativ på ski. Fra 1718 – 1826 var det seks skiløbercompagnie som skulle forsvare landet, blant annet mot svenskene.

Interessen for compagniet er voksende og Aunøien melder om økt rekruttering av nye soldater.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Hvorfor feirer vi pinse?
  • Pinse

Etter en spørrerunde i gata på Røros, var det på tide å hente inn eksperthjelp.

Lover festhelg for store og små

Fredag sto representanter for Hell RX på Stjørdal torg for å spre budskapet om den store rallycrosshelga i juni. Å skal vi tro arrangøren blir dette ei festhelg både på dagtid og kveldstid.

Floka
  • Floka

Hvem vil ha med Olin på Rosenborgkamp?

 
Garasjesalg på Graftås
  • Kultur

Laila og Arvid har ryddet ut to leiligheter og nå skal inventar og klær selges til fordel for grendahuset.

Bannere på plass i Ålen
  • Kultur

Bygdapreg setter preg på bygda.

Slik blir sommeren på Rørosmuseet
  • Rørosmuseet

Blant annet skal 300-årsjubileet til de svenske karolinernes felttog i Trøndelag markeres med en utstilling, og det vil være historisk aktivitetsuke for barn i sommer også ved Rørosmuseet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE