Helt bak mål

Bak mål: Ordfører Ivar Vigdenes er blant politikerne som reagerer på det som kalles et politisk press for å legge ned virksomheten på Kvithamar gård og kaller det som skjer nå "bak mål". FOTO: Anne Gundersen

"Bak mål", sier ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes om at forskningen som foregår på Kvithamar skal flyttes til Steinkjer. Marit Arnstad (SP) krever svar fra landbruksministeren og mener avgjørelsen har blitt tatt under "politisk press".

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.04.2018 kl 14:01

Nea Radio
Nea Radio

Kvithamar (Bioforsk Midt-Norge) på Stjørdal er ledende innen biologisk forskning i Norge. Nå kommer det fram at ledelsen i Norsk institutt for bioøkonomi - Nibio - har besluttet å ikke legge ut nye engforsøk på området, etter det som beskrives som politisk press om å snarest tømme forskningsstasjonen og å flytte virksomheten til Steinkjer. Dette får politikere både lokalt og sentralt til å reagere kraftig.

Stiller spørsmål

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad stiller nå landbruks-og matminister Jon Georg Dale (FrP) spørsmål om hvordan statsråden vil sørge for at det kan pågå forsøksvirksomhet på Kvithamar ut 2020.

– Med støtte fra arbeidsgiver Bioforsk Midt-Norge, søkte forskere og andre Nibio-enheter om finansiell støtte til prosjekter der aktiviteten på Kvithamar inngikk i planene, påpeker Arnstad og forklarer videre at forskerne nå har fått pålegg om å legge sine forsøk til andre steder enn Kvithamar. Hun understreker videre at det på Kvithamar er tilgang på fasiliteter som det krever både lang tid og store ressurser å bygge opp et annet sted.

Se bildet større

Politisk pressl: Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, krever svar fra landbruks- og matminister Jon Georg Dale på hvorfor man ønsker å legge ned forskningsprosjektene på Kvithamar i Stjørdal. FOTO: Pressefoto

Stopper opp?

Arnstad konkluderer med at forskningsprosjekter nå vil stoppe opp fordi det synes å være motvilje mot å la Kvithamar fungere i det tidsperspektivet som er politisk bestemt. Dette svekkes Nibios virksomhet - og ikke minst de involverte forskernes muligheter til å ha kontinuitet og progresjon i sitt arbeid.

Bak mål

Også ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, er krass i sin dom over saken.

– Det som skjer på Kvithamar nå er helt bak mål. Noe av det verste jeg har vært borti. Vi har akseptert at Nibio skal flytte, men å torpedere prosjektene deres i påvente av dette? Hva i alle dager er det som foregår, spør ordføreren i en uttalelse til Nea Radio.

Stjørdal kommune kjøpte Kvithamar Gård for 17 millioner kroner i november 2017 og har gitt uttrykk for et ønske om å satse på forskning innen grønn teknologi på området, etter at forsøkene som nå er underlagt Bioforsk Midt-Norge er fullført i 2020.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Utvider nasjonalpark på Dovrefjell
  • Nyheter

Det tidligere skytefeltet på Hjerkinn er nå en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Nasjonalparken øker med over 130 kvadratkilometer.

Vanvittig bra lyttertall for lokalradio
  • Nyheter

Lokalradioene fortsetter å kapre lyttere, og nok en gang setter Nea Radio ny «verdensrekord» i lytting på lokalradio. Det viser tall for første kvartal fra lokalradioundersøkelsen som Kantar TNS lager.

Provoserte Værnes-ordførere
  • Nyheter

Ordførerne i Værnesregionen er provosert over at det på grunn av den økonomiske situasjonen i politidistriktet ikke kommer til å bli ansatt faste politikontakter i alle kommunene i regionen innen 1. juni, som er oppstartsdato for den nye reformen.

 
Selbusjøen fylles
  • Nyheter

Selbusjøen er så å si "tom". Nå skal den fylles igjen, lover Statkraft.

Vedtok å bygge modulbarnehage ved Kvitsanden

Torsdag kveld vedtok kommunestyret i Røros at den midlertidige modulbarnehagen skal bygges ved Kvitsanden barnehage. Målet er at den skal stå klar til det nye barnehageåret begynner.

Skal bygge deler av det nye bo-, helse og velferdsenteret først

Deretter vil driften i det eksisterende sykehjemmet bli flyttet over til den nye delen, før resterende utbygging av Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter kan begynne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE