Nå går startskuddet for forskningsstasjon i Hessdalen

FOTO: Høyskolen i Østfold

Holtålen kommune gir Bergstaden Bygg tillatelse til å sette i gang arbeidet med å bygge forskningsstasjon i Skarvan ved Øyungen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.01.2018 kl 15:27

Nea Radio
Nea Radio

I regi Høyskolen i Østfold har det vært forsket på lysfenomenet i Hessdalen i mange år.

Forskningen er avhengig av å ha baser på de høyeste fjelltoppene i dalen, og frem til nå har det blitt benyttet telt, noe som reduserer observasjonstiden betraktelig.

Høgskolen i Østfold har i lengre tid ønsket å etablere det de kaller en semipermanent forskningsstasjon, plassert på fjellet Skarvan - 975 meter over havet. Dette vil gi god utsikt og forhåpentligvis gode forskningsresultater.

Høyskolen har lagt et bachelorstudie i feltarbeid til Hessdalen og det er studenter fra dette studiet som har gjort arbeidet med å utarbeide søknaden og nødvendig dokumentasjon. Det har i forkant av søknaden vært gjort en risikoanalyse med blant annet systembeskrivelse, 3D-bilder, beskrivelse av infrastruktur og adkomst.

Stort forskermiljø

I tillegg til høyskolen er det også et internasjonalt forskermiljø som trenger et fast sted å holde til når de er i dalen. På lista over prosjekt og fagpersoner som står bak forskningsstasjonen finner vi blant annet Høyskolen i Østfold ved lektor Erling P. Strand, Bjørn Gitle Hauge og professor Anna-Lena Kjøniksen. Det utenlandske forskermiljøet er også sterkt representert blant annet ved Dr. Stelio Montebugnoli og Dr. Jader Monari fra National Institute for Astrophysics, Radio Astronomy Institute i Bologna i Italia.

Bygningen som nå skal settes opp skal bestå av fem moduler på til sammen 75 kvadratmeter. Disse skal fraktes inn med helikopter.

I tillatelsen fra kommunen står det også at transport av byggevarer og utstyr må skje på snødekt mark. Ved eventuell motorferdsel på barmark må det innhentes tillatelse fra kommunen.

Daglig leder i Bergstaden Bygg, Magnus Jensås sier de nå venter på klarsignal fra Høyskolen i Østfold. Når denne foreligger så kan arbeidet igangsettes umiddelbart.

Han er ikke sikker på hvor lang tid arbeidet med å sette opp forskningsstasjonen vil ta.

– Vi har aldri gjort noe slikt tidligere og det er mange ukjente momenter som må taes hensyn til. Her er det snakk om helikoptertransport, bruk av snøskuter og ikke minst montering av konteinere, sier han og antyder at det nok vil gå to-tre uker til arbeidet.

Byggestart i mars

Bjørn Gitle Hauge fra Høyskolen i Østfold sier at de nå har mottatt festekontrakt fra Statskog og han regner med at denne er underskrevet i løpet av januar. Går alt som planlagt ser han for seg byggestart i løpet av mars.

Prosjektet er så langt finansiert gjennom ulike fond. Forprosjektet ble gjort mulig gjennom det interkomm næringsfondet, som bidro med 150.000 kr.

Selve realiseringen av prosjektet er gjort mulig takket være 400.000 kroner fra et fylkeskommunalt fond i Østfold, som heter Grønt testhus for subarktisk klima.

Hauge sier at når stasjonen er oppe så er det flere interessenter som har signalisert at de vil være med videre - noe som gir muligheter å lage større prosjekter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nå skal all diabetesmat ut fra sykehjemmene på Røros

Da Anne Revergård undersøkte kunnskapen ansatte i kommunehelsetjenesten hadde om diabetes, fant hun store hull. Nå reiser hun rundt for å spre kunnskap, og denne uka holdt hun fagdager på Røros.

Bruktbilmesse på Torgkvartalet
  • Nyheter

I helga kan du kjøpe deg ny brukt bil på kjøpesenter. Det vil si, i parkeringskjelleren på Torgkvartalet.

Tillater alkoholservering i kjøpesenter
  • Nyheter

Nå kan du nyte alkohol på kjøpesenter i Stjørdal. Men kriteriene for å få skjenkebevilgning er strenge.

 
Innfører ikke stønadskutt
  • Nyheter

Kommunestyret i Stjørdal valgte torsdag å stemme ned rådmannens innstilling om en reduksjon i sosialstønad på 5 %.

Nyetablering: Huttiheita Media

Navnet på bedriften inspirert av nedslitt buss fra loppemarked i Oslo.

Slik så det ut utenfor Jernia på Røros torsdag

Is på taket førte til vannlekkasje i bygget i Bergmannsgata.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE