Trøndere avfallssynder i påska

SORTÉR FORTLØPENDE. Setter du opp avfallsstasjoner på hytta eller landstedet, blir det lettere å holde det rent og ryddig, er rådet fra Jaana Røine i Grønt Punkt Norge. FOTO: Johnny Syversen

Om lag én av tre trøndere tar fri fra kildesortering når de er på hytta. – Miljøet tar ikke påskeferie, understreker Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Faktaboks

Slik håndterer trøndere avfall på hytta:

34 prosent kildesorterer og leverer i lokal avfallsordning

31 prosent kaster alt i samme pose

25 prosent tar med avfall hjem

19 prosent brenner avfall i peis/ovn

5 prosent kaster avfall i naturen/sjøen

3 prosent vet ikke

1 prosent håndterer avfallet på annen måte

Nesten én million nordmenn befinner seg på hytter og landsteder over hele landet denne påska, og de tar med seg tonnevis med emballerte matvarer og andre produkter. Men hva gjør de med den tomme emballasjen?

I en undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt Norge ble et utvalg personer fra Trøndelag spurt hvordan de håndterer avfall på hytta eller landstedet. Nesten én av tre innrømmer at de kaster alt i samme pose, uten å gjøre noe forsøk på å kildesortere avfallet først.

– Jeg er litt skuffet over at så mange lar være å kildesortere. Selv om ikke alle hytteområder tilbyr returordning for alle avfallstyper, har stadig flere kommuner innført kildesortering av hytteavfall de siste årene. Kanskje ikke alle hytteeiere har fått det med seg, undrer Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

1 av 4 tar avfall hjem

Mer enn én av tre respondenter fra Trøndelag oppgir at de kildesorterer alt eller deler av avfallet sitt og leverer det i den lokale avfallsordningen. Én av fire tar med deler av avfallet sitt hjem og kildesorterer det der. Røine skulle gjerne sett at disse tallene var høyere.

– Selvsagt skjønner jeg at folk helst ikke vil ha fuktige, illeluktende avfallsposer i bilen på veien hjem. Samtidig er det jo lite lukt forbundet med drikkekartonger og papp-, plast- og metallemballasje, bare du husker å skylle, sier hun.

– Sett opp avfallsstasjoner

De fleste har mindre plass på hytta enn de er vant med hjemme, og da kan avfallet lett tårne seg opp. Derfor anbefaler Røine å lage til improvisatoriske kildesorteringssystemer på hytta. – Det holder fint med en pose eller eske for hver avfallstype, slik at alle kan kildesortere avfallet fortløpende. Slik spares tid og det blir ryddig og fint på hytta.

Mange trøndere brenner avfall

I undersøkelsen viser det seg også at 19 prosent av trønderne brenner avfallet sitt. Dette er langt høyere enn tilsvarende målinger ellers i landet. Røine minner derfor om at brenning av alt annet enn tørr, fin ved gir masse sot, aske og lite varme. Brenning av kartong og annet avfall øker også risikoen for pipebrann.

Se bildet større

KOSELIG MED PEIS. ...Men fyrer du med kartong på hytta, får du masse sot og lite varme. FOTO: Arash Nejad/Nye Bilder

(Pressenytt)

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Utvider nasjonalpark på Dovrefjell
  • Nyheter

Det tidligere skytefeltet på Hjerkinn er nå en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Nasjonalparken øker med over 130 kvadratkilometer.

Vanvittig bra lyttertall for lokalradio
  • Nyheter

Lokalradioene fortsetter å kapre lyttere, og nok en gang setter Nea Radio ny «verdensrekord» i lytting på lokalradio. Det viser tall for første kvartal fra lokalradioundersøkelsen som Kantar TNS lager.

Provoserte Værnes-ordførere
  • Nyheter

Ordførerne i Værnesregionen er provosert over at det på grunn av den økonomiske situasjonen i politidistriktet ikke kommer til å bli ansatt faste politikontakter i alle kommunene i regionen innen 1. juni, som er oppstartsdato for den nye reformen.

 
Selbusjøen fylles
  • Nyheter

Selbusjøen er så å si "tom". Nå skal den fylles igjen, lover Statkraft.

Vedtok å bygge modulbarnehage ved Kvitsanden

Torsdag kveld vedtok kommunestyret i Røros at den midlertidige modulbarnehagen skal bygges ved Kvitsanden barnehage. Målet er at den skal stå klar til det nye barnehageåret begynner.

Skal bygge deler av det nye bo-, helse og velferdsenteret først

Deretter vil driften i det eksisterende sykehjemmet bli flyttet over til den nye delen, før resterende utbygging av Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter kan begynne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE