Styrket innsamling av jerv-prøver

JERV-PRØVER: Innsamlinga av jerv-prøver styrkes i Skandinavia Foto: Andreas Reitan

I fjor ble det registrert til sammen 657 jerver i Norge og Sverige ved hjelp av innsamling og DNA-analyser av prøver. Nytt for året var at svenskene hadde utvidet innsamlingen til å dekke hele landet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Innsamling og DNA-analyser av skit- og hårprøver brukes til overvåking av jerv med felles metoder i Norge og Sverige, og samarbeidet er allerede godt utbygd mellom landene.

I Norge har vi hatt en landsomfattende innsamling av biologiske prøver siden 2008. Også i Sverige er det praktisert innsamling over store deler av landet siden 2002, men nå er den altså utvidet til å gjelde hele vårt naboland.

Gir bedre overvåking

– Genetiske analyser har blitt et viktig verktøy i rovviltovervåkingen i Skandinavia. Analysene kan fortelle om bestandsstørrelse, populasjonsstruktur og utveksling mellom delbestander. Når vi nå har en landsdekkende innsamling av jerveprøver både i Norge og Sverige de neste årene, vil vi få et godt utgangspunkt for å beregne bestanden på skandinavisk, nasjonalt og fylkesnivå, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Påviste 313 jerver i Norge

I en ny rapport legger Rovdata fram resultatene fra DNA-overvåkingen i Norge, Sverige og Finland de to siste vintrene.

– Det er i Norge i 2016 og 2017 registrert henholdsvis 309 og 313 jerver med en eller flere prøver innenfor landets grenser. Med drøyt 300 registrerte individer i fire av de fem siste årene, kan det se ut som at jervebestanden har holdt seg relativt stabil i perioden, med et mulig unntak i fjor. Dette er i tråd med tallene fra de årlige yngleregistreringene av jerv, som indikerer en stabil bestand på 340-350 jerver i perioden fra 2013-2016, fulgt av en nedgang til 324 individer i fjor, forteller Flagstad.

Viktig innsamling i Norrbotten

I Sverige registrerte man i fjor 382 ulike jerver, hvorav 34 også er påvist på norsk side av grensen. Man erfarer spesielt en økt innsamling av jerveprøver og registrerte individer i Norbotten.

De 657 jervene som ble påvist i Skandinavia i fjor, er registrert gjennom 2292 fungerende prøver.

– Det er analysert en imponerende mengde prøver fra fjorårets innsamling og i gjennomsnitt er hver av de påviste jervene representert med 3,5 prøver, sier Flagstad.

Mange kjente individer i Norge

Antall individer identifisert fra DNA er et minimumstall for bestandsstørrelse, eller snarere et uttrykk for hvor mange jerver som har vært påvist innom de respektive land, regioner eller fylker. Det er foreløpig ikke klart hvor stor andel av den faktiske bestandsstørrelsen som disse minimumstallene utgjør.

– I Norge vurderes denne andelen å være høy, da det generelt er god dekningsgrad i innsamlingen, et stort antall analyserte prøver, og en høy andel tidligere kjente individer blant døde voksne jerver, forklarer Flagstad.

Det jobbes for tiden med å utvikle en ny modell for bestandsestimering ut fra DNA i en bestand som den skandinaviske, der jervene kan bevege seg mellom delbestander og over landegrenser. Nye modeller ventes levert av prosjektet Rovquant i løpet av 2019.

Fanger opp grensejerver

– I en slik utvidet modell vil man kunne fokusere både på de ulike individenes områdebruk for å ta høyde for grenseproblematikken på en tilfredsstillende måte, samtidig som fangsthistorikken, det vil si hvilke år de ulike individene er påvist, kan bidra til å redusere modellens sårbarhet for mellomårsvariasjon i antall innsamlede og fungerende prøver. Da vil vi ha tre år med heldekkende innsamling på jerv også i Sverige, som vil utgjøre et meget godt grunnlag for presise anslag på bestandsstørrelse i den skandinaviske jervebestanden, sier Flagstad.

JERVSPOR: Alltid spennende å finne jervspor! Foto: Lars Reitan

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Nesjøen jubilerte

Nesjøen jubilerte

I år er det 50 år siden Nesjøen ble vedtatt oppdemt og 40 år siden Nesjø Båtutleie ble etablert.

Savnet Shetland Sheepdog

Savnet Shetland Sheepdog

Waldo, en 5 år gammel Shetland Sheepdog, er savnet fra Søosen i Holtålen.

Verdig markering av 22. juli

Verdig markering av 22. juli

Det ble en vakker markering av årsdagen for 22. juli-massakren i Hommelvik, en av fire kommuner i Trøndelag som hadde et slikt arrangement i år.

DAB og FM tilbake

DAB og FM tilbake

DAB og FM fra Henvola er på lufta igjen.

Nettet er tilbake i Stuggudal

Nettet er tilbake i Stuggudal

Like før klokka 22.30 lørdag kveld, fikk Telia på plass nettet i Stugudal. Internett hadde da vært nede i store deler av Selbu og Tydal det meste av dagen.

Røykutvikling i Brekken

Røykutvikling i Brekken

Brenning av gress var årsak til røykutviklingen i Brekken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...