Rekordmange velger norsk flagg

Skipet MV Sula ble flagget hjem i 2017. FOTO: Berge Rederi

Stadig flere skip seiler under norsk flagg. Ikke siden 2008 har det vært like mange norskregistrerte skip.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Faktaboks

NIS og NOR
Norge har to skipsregistre: Norsk ordinært skipsregister (NOR) og Norsk internasjonalt skipsregister (NIS).
NIS-registeret ble opprettet i 1987 for å sikre et konkurransedyktig alternativ for norske utenriksrederier.
På bakgrunn av flertallet i fartsområdeutvalgets anbefalinger og som oppføling av regjeringens maritime strategi, ble fartsområdebestemmelsene for skip i NIS endret i 2016. NIS-skip kan nå frakte gods mellom norske havner som del av europeisk rute, og NIS-registrerte konstruksjonsskip kan operere på norsk sokkel.
Endringene i fartsområdebestemmelsene for NIS-registrerte utenriksferger ble midlertidig utsatt i påvente av løsning av sak med ESA. ESA konkluderte i november 2017 med at fartsområdebegrensningene i NIS ikke er i strid med EØS-avtalen.
Siden endringene i fartsområdebestemmelsene trådte i kraft i januar 2016, har antall skip i NIS økt fra 535 til 604. Så langt antas det at 54 skip har flagget inn i tilknytning til endringene i fartsområde. Handelsflåten i NOR ligger på omtrent samme nivå som for ti år siden

Ved utgangen av januar var det registrert 600 skip i norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Dette er det høyeste antallet skip i registeret siden 2008.

– Vi er av verdens ledende havnasjoner, og har lange og stolte tradisjoner innen skipsfart. Jeg er glad for at vi har klart å snu den negative utviklingen, slik at flere redere ønsker å seile under norsk flagg. Dette viser at vår maritime politikk virker, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– En stor norsk flåte er viktig for å sikre arbeidsplasser og vår maritime kompetanse, sier næringsministeren.

Frem til 2015 var skipsregisteret preget av nedgang. I 2014 var det 522 skip i norsk internasjonalt skipsregister.

I maritim strategi la regjeringen frem flere tiltak for å snu den negative utviklingen. Regjeringen har blant annet myket opp fartsområdebegrensninger for NIS-skip, og styrket tilskuddsordningen for sysselsettinge av norske sjøfolk i registeret.

I alt kan 54 av skipene som har flagget inn i NIS siden 1. januar 2016 knyttes direkte til fartsområdeendringene.

– Dette er en veldig gledelig nyhet for hele den maritime næringen i Norge, og med økt tonnasje får vi større slagkraft i internasjonale maritime fora. En flåte i vekst kan også bidra til muligheter for norske sjøfolk, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Bruttotonnasjen i den NIS-registrerte flåten er nå på over 15 millioner, en økning på 14,3 prosent siden 2014.

(Nærings- og fiskeridepartementet)

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Snart kan du kjøpe kjøpe en andel i RørosBanken
  • Nyheter

Styret i RørosBanken har vedtatt forslag om etablering av eierandelskapital ved utstedelse av egenkapitalbevis gjennom en garantert emisjon.

USS med folkespleis i ulvesaken
  • Nyheter

Landsstyret i USS (Utmarkskommunenes sammenslutning) åpner for økonomisk støtte til rettssakene om ulv. WWF (Verdens naturfond) har tatt ut søksmål mot Staten for å stanse lisensfelling av ulv, og USS blir nå partshjelper for staten.

Nytt pukkverk på Lia i Trondheim
  • Nyheter

Franzefoss bygger nytt pukkverk på Lia i Trondheim. Det nye anlegget er dimensjonert til å ha en inngående kapasitet på 500 tonn i timen, en dobling sammenliknet med det gamle verket.

 
Norge nå i Trøndelag
  • Kultur

Denne uka er "Norge nå" i Trøndelag og sender direkte på NRK1 fra Levanger, Selbu, Røros og Hessdalen. I kveld går programmet fra Nea Radio i Selbu.

Dale: – Fint avbrekk fra bondeaksjoner

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøker Rørosmartnan for første gang i år.

Besøker kommunene i Trøndelag
  • Nyheter

Fylkesmannen Frank Jenssen starter denne uka en omfattende reiserunde til kommunene i fylket. Målet er å bli bedre kjent med kommunene i hele Trøndelag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE