NRK-streik

STREIK: Det blir streik i NRK fra tirsdag. FOTO: Skjermdump NRK Midt-Nytt

1700 NRK-ansatte går ut i streik fra klokka 13 i dag. I følge riksmekler Torkjel Nesheim var avstanden mellom partene for stor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.05.2018 kl 13:51

Nea Radio
Nea Radio

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene. Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK i ei pressemelding, etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren.

Store forskjeller

– Det er stor sannsynlighet for at NRKs tilbud ville økt lønnsforskjellen mellom oss og kollegene våre i de andre store mediehusene. Vi hadde et tydelig mandat fra våre medlemmer i årets lønnsforhandlinger: å redusere forskjellen, sier Aune i pressemeldinga.

– Vi hadde vilje til å forhandle helt til siste slutt, men vi så ingen reell bevegelse hos motparten, sier Aune.

Umiddelbare konsekvenser

En NRK-streik får trolig store konsekvenser fra første dag. Direktesendt radio og TV, nyhetssendingene og strømming av innhold på nett er blant tjenestene som kommer til å bli rammet.

17. mai

Streiken kan også komme til å ramme NRKs tradisjonsrike 17. mai-dekning.

Arbeidsgiverne forundret

Arbeidsgiverforeninga Spekter forstår ikke hvorfor journalistene nå går til streik.

– Vi er fornøyd med å ha oppnådd enighet med LO i meklingen for NRK, slik at det nå er enighet med fem av seks forbund. Det er imidlertid vanskelig å forstå hvorfor Norsk Journalistlag i NRK velger å gå til streik for et høyere lønnstillegg enn det resten av arbeidslivet har fått i dette oppgjøret, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter i ei pressemelding.

Beklagelig

– Det er beklagelig at Norsk Journalistlag velger å ramme publikums TV,-radio- og nettilbud med å streike. Alle ansvarlige parter i arbeidslivet er enige om at lønnsoppgjørene skal gjennomføres i tråd med normen fra frontfaget, men dessverre deler ikke Norsk Journalistlag denne oppfatningen, sier Bratten.

Spekter og NRK har gjennom forhandlingene tilbudt Norsk Journalistlag et resultat i tråd med normen fra frontfaget, slik de andre fagforeningene har akseptert.

Enig med LO

Bratten er fornøyd med å ha kommet frem til en løsning med LO.

– Jeg er tilfreds med at vi gjennom meklingen har kommet fram til en ansvarlig løsning med LO, i tråd med normen fra frontfaget, sier Bratten i pressemeldinga.

I tillegg til meklingsløsningen med LO, er det tidligere oppnådd enighet i forhandlingene med Delta (YS), Nito og Tekna i lønnsoppgjøret for NRK.

Norsk Journalistlag er dermed den eneste fagforeningen som er i streik i NRK.

– Dessverre var det ikke mulig å komme fram til en avtale med NRKJ innenfor den samme økonomiske ramma som de andre. Dermed er forhandlingene brutt, og NRKJ har tatt ut medlemmene sine i streik, sier forhandlingsleder for NRK, Olav Nyhus til NRK.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nytt parkeringssystem på Værnes
  • Nyheter

Fra 1. juni blir det nytt parkeringssystem ved Trondheim lufthavn Værnes.

Stjørdal faser ut engangsplast
  • Nyheter

Stjørdal kommune skal fase ut bruken av engangsplast, dette vedtok kommunestyret torsdag kveld.

Lanserer ny hesteveileder
  • Nyheter

Hesten gir næring og arbeidsplasser. Sammen med hestenæringa har Regjeringen derfor utviklet en ny hesteveileder. Den skal bidra til å synliggjøre og videreutvikle samfunnsnytten og næringspotensialet for norsk hestehold.

 
Anbefaler fusjon
  • Nyheter

Styrene anbefaler fusjon mellom Coop Røros og Coop Midt-Norge. Endelig behandling skjer på årsmøtet i Coop Røros 26. juni og Coop Midt-Norge dagen etter.

Flere bekymringsmeldinger om dyr
  • Nyheter

Antallet bekymringsmeldinger fortsetter å øke, og det er oppdaget flere dyrehold med alvorlig vanskjøtsel. Flere dyreeiere får forbud mot å eie eller drive med dyr. Dette er noen av funnene i Mattilsynets dyrevelferdsrapport for de første fire månedene i 2018.

Søndagsåpent under Landsskytterstevnet
  • Nyheter

Kommunestyret i Stjørdal vedtok torsdag kveld at butikkene kan søke om å holde åpent søndag 5. august under Landskytterstevnet. Dog ikke uten debatt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE