Unyansert framstilling av lærernormen

Unyansert: Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, mener at fremstillingen av innføringen av lærernormen er utilstrekkelig. – Det essensielle spørsmålet er hva dette vil koste og hvem som skal betale for det. FOTO: Anne Gundersen

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, mener at innføringen av lærernormen kan få alvorlige konsekvenser for mange kommuner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2017 kl 08:22

Nea Radio
Nea Radio

Den nye lærernormen har fått mye oppmerksomhet i media den siste tiden. Normen innebærer at det settes som mål at det skal være maks 16 elever per lærer i 1. til 4. trinn og maks 21 elever pr lærer i 5. til 10. trinn fra høsten 2018. Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, mener at media presenterer et unyansert bilde av dette.

– Det essensielle spørsmålet når det gjelder innføringen av lærernormen er hvor mye dette kommer til å koste og om staten kommer til å fullfinansiere dette, mener Ivar Vigdenes.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Voksentetthet

Vigdenes hevder at for mange kommuner vil tiltaket føre til at voksentettheten reduseres i skolen.

– Jeg er foreløpig ikke bekymret for Stjørdal kommune. Her har vi satset på lærertetthet og har en dekning som ligger over landsgjennomsnittet. Men for mange kommuner vil det føre til at man må flytte på ressurser og gå ned for eksempel i antall ungdomsarbeidere, assistenter, miljøarbeidere og den type tjenester. En firkantet lærernorm kan føre til at voksentettheten synker i skolen og det kan få dramatiske konsekvenser, sier Vigdenes.

Lokalkunnskap

Den enkelte kommune vet selv best hvor skoen trykker i skolesystemet, mener Vigdenes.

– For oss som har en relativt høy lærertetthet, vil det kanskje være klokere å sette inn ressurser på de tidligere nevnte gruppene som for eksempel ungdomsarbeidere, enn å etterstrebe å nå et visst antall lærere, sier Vigdenes.

– Hvordan denne balansen bør være, er noe kommunene selv vet best.

Attraktivt

Vigdenes forklarer at han er tilhenger av lærerreformen og videreutdanning av lærere.

– Jeg mener det er viktig at vi gjør læreryrket attraktivt og at vi får de best egnede lærerne, heller enn dette med å nå et visst antall lærere.

Nøkkelord

Siste nytt i Stjørdal/Malvik

– Men bremseren er det ingen som tenker på
  • Sport

Peder Persson lurer på hvorfor noen i hele tatt velger å satse på å bli bremser i 2-erbob.

Reidar ble hedret på Gofotfestivalen
  • Kultur

Over 5000 timer på scenen og dobbelt så mange timer på vegen, 50 år som gitarist og han er still going strong med syv orkester. Han kjører fra øvelse til øvelse nesten hver dag hele uka - Reidar Kulset fikk i helga Gofotfestivalens gammeldanspris 2018.

Gofot i helga
  • Kultur

I helga arrangeres den 15. Gofotfestivalen på Hell.

 
Stiller lånegaranti for Selbuskogen
  • Nyheter

Selbuskogen får 7,5 millioner mer å rutte med når Stjørdal kommune nå garanterer for lån.

Tidenes årsresultat for Stjørdal
  • Nyheter

Dersom de foreløpige tallene som ble lagt fram i kommunestyret torsdag kveld slår til, går Stjørdal med 80 millioner kroner i overskudd for 2017. Det er rekord.

Lanserte ny Leaf
  • Nyheter

Torsdag ble den nye modellen av el-bilen Nissan Leaf lansert hos Trio Bilsenter på Stjørdal.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE