– Skuffet over Meraker Brugs holdning

Turmål: Foldsjøen er et viktig turmål hele året. – Det vil få dramatiske konsekvenser for Mostadmarksamfunnet dersom Meraker Brug får innvilget søknaden og vannspeilet i sjøen senkes permanent, mener Stig Oddbjørn Aas. FOTO: Anne Gundersen/Arkiv

Onsdag holdt NVE et folkemøte i Mostadmark der Foldsjøens skjebne ble diskutert. – Jeg er skuffet over Meraker Brugs holdning til noe som vil få svært dramatiske konsekvenser for Mostadmark, sier Stig Oddbjørn Aas.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Dette er saken:

  • Meraker Brug har søkt NVE om konsesjon til enten å få rive demningen i Foldsjøen eller å få bygge et minikraftverk i Homlavassdraget.
  • Dersom Meraker Brug får innvilget søknaden vil dette bety at vannstanden i Foldsjøen senkes betraktelig.
  • Foldsjøen anses som en naturperle i Malvik kommune og er et viktig område for friluftslivet i hele Trondheimsregionen.

– Jeg sitter igjen med en flau smak i munnen etter folkemøtet om Foldsjøen, sier Stig Oddbjørn Aas i Mostadmark Utvikling. Møtet, som ble holdt av NVE onsdag, tok for seg de mulige skjebnene det yndede friluftsområdet står overfor.

Dekkoperasjon

– For meg er denne saken en dekkoperasjon fra Meraker Brugs side, der målet er å kvitte seg med utgiftene driften av demningen representerer for dem, mener han. Han reagerer spesielt sterkt på daglig leder i Meraker Brug, Per Hembres uttalelser om at bedriften har tatt samfunnsansvar for Mostadmark i over 30 år og at det nå er på tide at noen andre tar over, sier en opprørt Aas.

– Dette burde han virkelig ha holdt seg for god til.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Aldri nei

NVE kunne opplyse om at det så godt som aldri har blitt gitt avslag dersom en grunneier har søkt om å få avvikle drift av demning.

– Alle høringsinstanser har konkludert med at søknaden fra Meraker Brug om å ente rive demningen eller å bygge minikraftverk, ikke bør innvilges. Likevel ser det altså ut for at dette kan skje, sier Aas som likevel mener at det er håp.

– Søknaden skal endelig behandles før jul, men det blir utvilsomt flere runder i denne saken.

Støttespiller

En løsning på utfordringen er om en annen interessent kommer inn og overtar drifta av demningen.

– Jeg håper og tror at Malvik kommune vil kunne være en god støttespiller dersom det blir den eneste løsningen for å bevare Foldsjøen, sier Stig Oddbjørn Aas.

Nøkkelord

Siste nytt i Stjørdal/Malvik

Ny prost i Stjørdal prosti på plass
  • Nyheter

Tidligere gateprest i Trondheim Bymisjon Jon Henrik Gulbrandsen er tilsatt som konstituert prost i Stjørdal prosti og har tatt over stafettpinnen etter Dagfinn Slungaard som gikk av med pensjon ved nyttår.

– Men bremseren er det ingen som tenker på
  • Sport

Peder Persson lurer på hvorfor noen i hele tatt velger å satse på å bli bremser i 2-erbob.

Reidar ble hedret på Gofotfestivalen
  • Kultur

Over 5000 timer på scenen og dobbelt så mange timer på vegen, 50 år som gitarist og han er still going strong med syv orkester. Han kjører fra øvelse til øvelse nesten hver dag hele uka - Reidar Kulset fikk i helga Gofotfestivalens gammeldanspris 2018.

 
Gofot i helga
  • Kultur

I helga arrangeres den 15. Gofotfestivalen på Hell.

Stiller lånegaranti for Selbuskogen
  • Nyheter

Selbuskogen får 7,5 millioner mer å rutte med når Stjørdal kommune nå garanterer for lån.

Tidenes årsresultat for Stjørdal
  • Nyheter

Dersom de foreløpige tallene som ble lagt fram i kommunestyret torsdag kveld slår til, går Stjørdal med 80 millioner kroner i overskudd for 2017. Det er rekord.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE