– Skuffet over Meraker Brugs holdning

– Skuffet over Meraker Brugs holdning

Turmål: Foldsjøen er et viktig turmål hele året. – Det vil få dramatiske konsekvenser for Mostadmarksamfunnet dersom Meraker Brug får innvilget søknaden og vannspeilet i sjøen senkes permanent, mener Stig Oddbjørn Aas. FOTO: Anne Gundersen/Arkiv

Onsdag holdt NVE et folkemøte i Mostadmark der Foldsjøens skjebne ble diskutert. – Jeg er skuffet over Meraker Brugs holdning til noe som vil få svært dramatiske konsekvenser for Mostadmark, sier Stig Oddbjørn Aas.

Dette er saken:

  • Meraker Brug har søkt NVE om konsesjon til enten å få rive demningen i Foldsjøen eller å få bygge et minikraftverk i Homlavassdraget.
  • Dersom Meraker Brug får innvilget søknaden vil dette bety at vannstanden i Foldsjøen senkes betraktelig.
  • Foldsjøen anses som en naturperle i Malvik kommune og er et viktig område for friluftslivet i hele Trondheimsregionen.

– Jeg sitter igjen med en flau smak i munnen etter folkemøtet om Foldsjøen, sier Stig Oddbjørn Aas i Mostadmark Utvikling. Møtet, som ble holdt av NVE onsdag, tok for seg de mulige skjebnene det yndede friluftsområdet står overfor.

Dekkoperasjon

– For meg er denne saken en dekkoperasjon fra Meraker Brugs side, der målet er å kvitte seg med utgiftene driften av demningen representerer for dem, mener han. Han reagerer spesielt sterkt på daglig leder i Meraker Brug, Per Hembres uttalelser om at bedriften har tatt samfunnsansvar for Mostadmark i over 30 år og at det nå er på tide at noen andre tar over, sier en opprørt Aas.

– Dette burde han virkelig ha holdt seg for god til.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Aldri nei

NVE kunne opplyse om at det så godt som aldri har blitt gitt avslag dersom en grunneier har søkt om å få avvikle drift av demning.

– Alle høringsinstanser har konkludert med at søknaden fra Meraker Brug om å ente rive demningen eller å bygge minikraftverk, ikke bør innvilges. Likevel ser det altså ut for at dette kan skje, sier Aas som likevel mener at det er håp.

– Søknaden skal endelig behandles før jul, men det blir utvilsomt flere runder i denne saken.

Støttespiller

En løsning på utfordringen er om en annen interessent kommer inn og overtar drifta av demningen.

– Jeg håper og tror at Malvik kommune vil kunne være en god støttespiller dersom det blir den eneste løsningen for å bevare Foldsjøen, sier Stig Oddbjørn Aas.

Nøkkelord

Siste nytt i Stjørdal/Malvik

Olavsfestdagene får mest
  • Kultur

Olavsfestdagene i Trondheim stikker av med mesteparten av festivalstøtten til Trøndelag neste år. Sør-Trøndelag fikk 90 prosent av festivaltilskuddet i Trøndelag da Kulturrådet tildelte midler torsdag.

Reviderte konsesjonslover for vannkraft
  • Nyheter

Fra årsskiftet får de 100 år gamle konsesjonslovene for vannkraft modernisert struktur og oppdatert språkdrakt.

Postens fem viktige juletips
  • Nyheter

16. desember er siste frist for å sende julepakker før jul. Desember er både den morsomste og travleste måneden for de som jobber i Posten.

 
LIVE: Fredagsradio fra Torgkvartalet
  • Direkte

Følg direktesendingen Nea Radio og Fjell-TV har fra Torgkvartalet direkte ved å klikke deg inn på saken her

Statsskog finansierer utedo ved Fjellkirka på Røros
  • Nyheter

Gir av potten "Midtnorske Friluftstiltak".

Stor enighet om budsjettet
  • Nyheter

Men opposisjonen var misfornøyde med prosessen da Stjørdal kommunestyre skulle behandle forslaget for 2018.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE