Snur ryggen til sin samiske kulturarv

Fortviler: Rita Børgefjell og familien har fått krav fra fylkesmannen om at familiehytta skal rives. Hun mener at det hun kaller fremtredenen til enkelte reindrivere vil føre til økt splittelse mellom det norske og det samiske miljøet. Foto: Anne Gundersen

Rita Børgefjell i Stjørdal fortviler over at reindrifta og fylkesmannen har begjært familiehytta revet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2017 kl 09:17

Rita Børgefjell vokste opp i det samiske miljøet.

– Som spedbarn ble jeg adoptert av en samisk familie, og jeg tilbrakte hele oppveksten i den samiske kulturen. Nå hevder hun imidlertid at hun er lei. En langvarig strid mellom Byrkje reinbeitestyre og familen, får henne til å si at hun nå snur ryggen til kulturen hun har vokst opp i.

– Jeg frykter at enkeltpersoners fremferd vil føre til en økt splittelse mellom det samiske og det norske miljøet, sier Børgefjell.

Saken fortsetter under lydklippet

Rita Børgefjell om konflikten med det samiske miljøet angående familiehytta

Hyttestrid

Konflikten har utgangspunkt i ei hytte Børgefjells far satte opp omkring 1970.

– Etter at vi hadde bodd i kåter i mange år, satte pappa opp denne hytta. Han var da uføretrygdet og hadde sluttet med reindrift. Reinbeitestyret mener imidlertid at det har vært knyttet reindrift til hytta og at den derfor er under deres kontroll, forklarer Børgefjell.

– Så vidt meg bekjent, er dette ikke tilfelle. I tillegg er det en rekke andre fritidshytter i det samme området, og jeg kan ikke for mitt bare liv forstå at hytta vår skal være mer i veien for reindrifta enn de andre hyttene.

Forståelse

Rita Børgefjell, som blant annet driver Hegra Festning sommerstid, har forståelse for reindrivernes behov for beitemark.

– Men jeg mener at dette har gått alt for langt. Jeg opplever at det blir stadig hyppigere konflikter i reinbeiteområder, og dette syntes jeg er svært lite konstruktivt. Hun nevner Brekken-området og Meråker som steder der hun har oppfattet at det er konflikter mellom den norske og den samiske befolkningen.

– Uten at jeg har satt meg veldig godt inn i disse sakene, konstaterer jeg at det dreier seg om den samme problematikken. Jeg føler at reindrifta turer fram og presser gjennom rettigheter som for mange virker utrolige.

Frykter samehets

Børgefjell forteller at det ikke var slik faren oppdro henne.

– Den gangen handlet alt om samarbeid og respekt. Dette føler jeg er en tid som er forbi, og jeg kan derfor ikke lenger stille meg bak den kulturen jeg vokste opp i, sier hun.

– Vi har kommet langt når det gjelder respekt for samisk kultur og tradisjon, men det er ikke lenge siden virkeligheten var en helt annen. Det jeg frykter nå, er at den måten enkelte turer fram på, vil føre til at vi igjen vil oppleve at den flotte, samiske kulturen vil bli utsatt for rasisme og hets, sier hun.

Facebook

Børgefjell har opprettet en Facebook-gruppe for å forsøke å få midler til å dekke dagbøter og saksomkostninger i saken.

– Jeg ønsker å sette søkelys på denne problematikken. Dersom vi vinner saken, og dermed slipper disse utgiftene, vil jeg at pengene skal gå til andre i samme situasjon, forklarer hun og sier videre at hun er klar over at oppmerksomheten rundt konflikten vil skape reaksjoner.

– Jeg har mange flotte, samiske venner, og jeg frykter at disse nå vil ta avstand fra meg og min familie. Men noen må si fra om at det som nå skjer ikke er greit. Vi kan ikke være så redde for konflikter at vi nekter å se i øynene hva politikken rundt reindrifta har ført til.

Direktør ved avdeling for landbruk og reindrift hos fylkesmannen i Nordland, Monika Iveland, sier at de ikke ønsker å kommentere saken, i og med at den nå ligger hos regjeringsadvokaten.

– Vi har fattet et vedtak og kommet til samme konklusjon som reindriftsstyret. Nå når saken skal i retten, har vi ingen ønsker om å kommentere saken videre og kommer til å forholde oss til avgjørelsen som blir tatt i retten.

Leder for Børgefjell reinbeitedistrikt, Tor Enok Larsen, vil ikke kommentere hvorfor reinbeitedistriktet ønsker å få revet hytta.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Sirkuset er over for denne gang

Sirkuset er over for denne gang

Over 300 mennesker i en alder fra tre uker til 90, koste seg på Sveian under årets sommerfest.

Sirkusteltet er på plass!

Sirkusteltet er på plass!

Lørdag er det igjen klart for Sommerfest på Sveian i Hommelvik, Norges kanskje best bevarte festivalhemmelighet - enn så lenge.

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Hilde Kirkvold, ved Kirkvollen Pilegrimsgård i Tydal, er dagens sommergjest i Nea Radio.

Andreas mener noe om sommer

Andreas mener noe om sommer

Annenhver torsdag deler Andreas Vigen (27) det han har på hjertet med Nea Radios lyttere. I dag mener Andreas noe om sommer.

Ny barnebok ute

Ny barnebok ute

Elin Holten debuterer som bokillustratør

Birgit Strømsnes har skrevet barnebok og Elin Holten har illustrert den. "Besta sitt loft" har blitt virkelighet.

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Trump, #metoo og sommerstemning, Ingvil Kjerkol er dagens sommergjest.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...