Black Friday: La kvinnen styre

BLACK FRIDAY: La helst bilen stå, er rådet fra forsikringsselskapene. FOTO: Colourbox

Skal du på handletur på Black Friday? Da er det tryggest å la en kvinne kjøre bilen, viser ferske tall fra Tryg Forsikring.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Statistikken viser nemlig at menn har større risiko for å kollidere på den store handledagen, og tendensen er den samme for de stadig mer stressfylte ukene som kommer.

- Vi oppfordret kvinnene til å ta rattet i fjor, men dessverre ser det ikke ut til å ha hjulpet. Statistikken for Black Friday 2016 viser at menn dominerer ulykkestallene. Av de registrerte ulykkestilfellene står menn som sjåfør i hele 686 bilulykker med personbil under 3,5 tonn. De tilsvarende tallene for kvinner er nede i 395 bilulykker. Det betyr at det er 73 prosent flere menn som er involvert i bilulykker på Black Friday, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Stressede bilister

Totalt er det registrert 1.364 bilulykker i Norge fredag 25. november i fjor, på Black Friday. Statistikken viser ellers at 86 kvinner kjørte på en parkert bil, mens 107 menn gjorde det samme.

- Kanskje er kvinner flinkere til å beholde roen i parkeringsanleggene hos overfylte kjøpesentre. Vi antar jo at de høye ulykkestallene skyldes mange stressede bilister på vei til og fra butikker og kjøpesentre, sier Brandeggen.

Størst fare klokka 16

De verste fylkene er Oslo, Hordaland og Akershus. Tallene toppes ellers av menn i aldersgruppen 50 – 64 år og de mest utbredte ulykkene er eneulykker, at én bil alene treffer en hindring og får skade. Deretter følger påkjørsler av annen bil på parkeringsplass.

- Så viser det seg at de aller fleste ulykkene ikke overraskende finner sted mellom klokken 12 og 19, med en toppkurve rundt klokka 16. Vi oppfordrer de som må bruke bil fredag til å kjøre defensivt og forsiktig, spesielt til og fra parkeringsplasser, sier Brandeggen.

La bilen stå

Tryg Forsikrings beste råd er faktisk å la bilen stå denne fredagen. Men skulle fristelsen bli for stor og du bare MÅ bruke bilen som transportmiddel anbefaler vi å:

· Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.

· Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst
ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.

· Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du
skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en
parkeringsplass.

· Om ulykken skulle være ut; sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan
unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i. I motsetning til
flere andre forsikringsselskaper dekker Tryg Forsikring parkeringsskade
uten bonustap på bil.

Det er registrert totalt 1.364 bilulykker på Black Friday i fjor. Av disse er 408 ulykker med manglende data i statistikken, slik at de ikke kan spores til fylke eller kommune.

Se bildet større

FOTO: Colourbox

Fylkesoversikt bilulykker Black Friday 2016:

Oslo 127
Hordaland 123
Akershus 110
Rogaland 75
Oppland 61
Nordland 57
Møre og Romsdal 48
Troms 46
Østfold 44
Sør-Trøndelag 42
Buskerud 40
Nord-Trøndelag 37
Hedmark 31
Vest-Agder 29
Vestfold 26
Telemark 24
Finnmark 20
Sogn & Fjordane 11
Aust-Agder 4
Svalbard 0

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kongens Fortjenstmedalje til Andreas Reitan
  • Nyheter

Det var en rørt ansvarlig redaktør i Nea Radio som ble overrasket av ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad, under bedriftens sommerfest på Norsk radio- og fjernsynsmuseum fredag kveld.

Nytt parkeringssystem på Værnes
  • Nyheter

Fra 1. juni blir det nytt parkeringssystem ved Trondheim lufthavn Værnes.

Stjørdal faser ut engangsplast
  • Nyheter

Stjørdal kommune skal fase ut bruken av engangsplast, dette vedtok kommunestyret torsdag kveld.

 
Lanserer ny hesteveileder
  • Nyheter

Hesten gir næring og arbeidsplasser. Sammen med hestenæringa har Regjeringen derfor utviklet en ny hesteveileder. Den skal bidra til å synliggjøre og videreutvikle samfunnsnytten og næringspotensialet for norsk hestehold.

Anbefaler fusjon
  • Nyheter

Styrene anbefaler fusjon mellom Coop Røros og Coop Midt-Norge. Endelig behandling skjer på årsmøtet i Coop Røros 26. juni og Coop Midt-Norge dagen etter.

Flere bekymringsmeldinger om dyr
  • Nyheter

Antallet bekymringsmeldinger fortsetter å øke, og det er oppdaget flere dyrehold med alvorlig vanskjøtsel. Flere dyreeiere får forbud mot å eie eller drive med dyr. Dette er noen av funnene i Mattilsynets dyrevelferdsrapport for de første fire månedene i 2018.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE