Annonse

Ukas mattips: Kantarell med langtidshevet brød

Kantarell med langtidshevet brød

Ukas mattips: Kantarell med langtidshevet brød. FOTO: Elin Viken, Røros Delikatesser

Hver uke presenterer vi forslag til mattips. I dag: Kantarell med langtidshevet brød.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2017 kl 15:51

Arbeidets Rett, Nea Radio og Røros Delikatesser presenterer hver uke tips til mat du kan lage hjemme.

Ukeas tips: Kantarell med langtidshevet brød

Høsten er tiden for sterke sanseinntrykk, man kjenner den tirre i nesa om morgen, man ser den. Den leker med sin fargeprakt over heia og man hører fallende løv og vindens kvitter melodi, men det beste med høsten er at den kan spises og smakes. Her har vi sprettende fjelllam som har tilbrakt en hel sommer i vår flotte natur, bær som startet sin vanskelige reise straks snøen forsvant og vilt som har majestetisk voktet over myrer og åser.

Helgesnacks: Kantarell med langtidshevet brød:

Stek kantareller i smør fra Rørosmeieriet. Dette smøret er med å heve soppen på grunn av sitt høye fett og saltinnhold. Smøret blir foretrukket mer og mer av Norges kokker.

Husk å tilsette salt og pepper etter smak.

Avslutt med en skvett fløte fra samme meieri. Stek en bit godt brød fra rørosbakeri i samme panne. Bruk restene fra panna som «smurning» God salat og dander med tyttebersaus fra Terroire Røros og kanskje en molte eller 3. Om du vil, kan du gjerne lage en søt tyttebærsaus hjemme ved å kjøre tyttebærsyltetøy i stavmikseren. Tilsett litt syre i form av sitron eller en bitteliten dash eddik om du lager sausen selv.

Brødet som er brukt på bildet er langtidshevet i kjøleskap. ha en bløt brøddeig i en bolle. Sett den på kjøl over natten. Slik får det en flott «poring» det som på bakespråket beskriver luftlommer og hevingsgrad. Bruk 10 gram gjær på 2,5 liter deig på langtidsheving. Ved langtidsheving vil du også slippe å bruke så mye gjær, noe som mange mager reagerer på. Stek brødet ved sterk varme 20-40 min avhengig av størrelse.

Hør intervju med kokk Per Ole Grøsli her:

Siste nytt i Kultur

Kulturstipend til Martin Aas
  • Kultur

Martin Aas fikk Selbu kommunes kulturstipend. Den unge musikeren går siste året ved musikklinja på Heimdal Videregående skole og har planer om å fortsette studiene innen musikk til høsten.

Geir Digernes minnepris til Vegard Lien Bjerkan
  • Kultur

Vegard Lien Bjerkan trodde han skulle i møte om jazzfestivalen da han ankom Scandic Nidelven fredag ettermiddag. Det var noe helt annet Ernst Wiggo Sandbakk hadde i tankene.

Olavsfestdagene får mest
  • Kultur

Olavsfestdagene i Trondheim stikker av med mesteparten av festivalstøtten til Trøndelag neste år. Sør-Trøndelag fikk 90 prosent av festivaltilskuddet i Trøndelag da Kulturrådet tildelte midler torsdag.

 
Statsskog finansierer utedo ved Fjellkirka på Røros
  • Nyheter

Gir av potten "Midtnorske Friluftstiltak".

Nissen som mista trua på seg sjøl
  • Kultur

Under julemarkedet i fjor satte Åsmund Lockert Rohde og Karianne Somerro opp skuespillet "Nissen som mista trua på seg sjøl" i år er de igjen klare for å gi julestemning til folket.

Ukas boktips
  • Kultur

"Her hos de levende" av Levi Henriksen er ukas boktips fra bibliotekar Sigrun Selboe.