Annonse

Ukas mattips: Kantarell med langtidshevet brød

Kantarell med langtidshevet brød

Ukas mattips: Kantarell med langtidshevet brød. FOTO: Elin Viken, Røros Delikatesser

Hver uke presenterer vi forslag til mattips. I dag: Kantarell med langtidshevet brød.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.10.2017 kl 15:51

Arbeidets Rett, Nea Radio og Røros Delikatesser presenterer hver uke tips til mat du kan lage hjemme.

Ukeas tips: Kantarell med langtidshevet brød

Høsten er tiden for sterke sanseinntrykk, man kjenner den tirre i nesa om morgen, man ser den. Den leker med sin fargeprakt over heia og man hører fallende løv og vindens kvitter melodi, men det beste med høsten er at den kan spises og smakes. Her har vi sprettende fjelllam som har tilbrakt en hel sommer i vår flotte natur, bær som startet sin vanskelige reise straks snøen forsvant og vilt som har majestetisk voktet over myrer og åser.

Helgesnacks: Kantarell med langtidshevet brød:

Stek kantareller i smør fra Rørosmeieriet. Dette smøret er med å heve soppen på grunn av sitt høye fett og saltinnhold. Smøret blir foretrukket mer og mer av Norges kokker.

Husk å tilsette salt og pepper etter smak.

Avslutt med en skvett fløte fra samme meieri. Stek en bit godt brød fra rørosbakeri i samme panne. Bruk restene fra panna som «smurning» God salat og dander med tyttebersaus fra Terroire Røros og kanskje en molte eller 3. Om du vil, kan du gjerne lage en søt tyttebærsaus hjemme ved å kjøre tyttebærsyltetøy i stavmikseren. Tilsett litt syre i form av sitron eller en bitteliten dash eddik om du lager sausen selv.

Brødet som er brukt på bildet er langtidshevet i kjøleskap. ha en bløt brøddeig i en bolle. Sett den på kjøl over natten. Slik får det en flott «poring» det som på bakespråket beskriver luftlommer og hevingsgrad. Bruk 10 gram gjær på 2,5 liter deig på langtidsheving. Ved langtidsheving vil du også slippe å bruke så mye gjær, noe som mange mager reagerer på. Stek brødet ved sterk varme 20-40 min avhengig av størrelse.

Hør intervju med kokk Per Ole Grøsli her:

Siste nytt i Kultur

Floka
  • Kultur

Gikk du glipp av ukas minst seriøse program på Nea Radio?

Kinohelga
  • Kultur

Premiere på Geostorm.

Glåmoslotteriet
  • Kultur

5000 kroner til Kira

 
Roald Møller har skrevet om transporthistorie
  • Nyheter

Lastebilhistorien i Kojen fra 30-tallet og fram til i dag.

Boktipset
  • Kultur

Novellesamlinga Oscar Wildes Heis av Lars Saabye Christensen er dagens boktips av bibliotekar Sigrun Selboe.

Storstuggu denne uka
  • Kultur

Fredag kommer Arve Tellefsen, Håvard Gimse og Kjetil Bjerkestrand med «Bilder fra et musikerliv». Så går det slag i slag.