– En mørk del av vår historie

– En mørk del av vår historie

Mørkt: Fram til 1903 risikerte man fengsel ved å få tre barn utenfor ekteskap. Dette er en del av vår historie vi vet alt for lite om, mener forfatter Ragnar Kokkvoll som har skrevet bok om alenemoren Sina og datteren Betsy Ovedie. FOTO: Anne Gundersen

Onsdag presenterte Ragnar Kokkvoll boken På flukt for et interessert publikum på Vikhammer bibliotek. – Vi har sett alt for lite på kvinnehistorien i Norge, mener forfatteren.

Ragnar Kokkvoll har skrevet bok om alenemoren Sina og datteren Betsy Ovedie. Fortellingen beskriver virkelige hendelser og Kokkvoll mener at denne delen av norsk historie er alt for lite beskrevet.

– Dette er en svart del av vår historie. Straffeloven av 1842 sa at det var straffbart med fengsel å få tre barn utenfor ekteskap og denne loven rammet først og fremst kvinner. Dette er noe vi absolutt bør få fram i lyset, mener Kokkvoll.

Saken fortsetter under lydklippet

Ragnar Kokkvoll om boka På flukt - fortellingen om Sina og Betsy Ovedie

Barmhjertighetstyrrani

Sina ser seg nødt til å midtvinters gå til fots - høygravid - fra Hommelvik for å nå Elverum. Der hadde hun slekt hun visste ville ta henne inn. Da hun når Nesvollen ved Ålen, føder hun datteren i et sommerfjøs. Folket på gården ser hva som skjer og gir henne husrom for en tid.

– Denne historien handler om det beste og det verste i den norske folkesjela. Det har vært mye snakk om barmhjertighetstyranni og lignende, men måten Sina og datteren fikk tilhold på Nesvollen sier alt om det som også er den norske humanismen, mener Kokkvoll.

Oppfølger

Kokkvoll arbeider med en oppfølger til boka.

– Den foreløpige historien om Sina og Betsy Ovedie slutter da de går i land på Ellis Island ved New York i USA. Nå følger historien om hvordan de etterhvert ender i Canada, forklarer Kokkvoll og sier at boken er ment som en hjelp til vår kollektive hukommelse.

– Det er mye vi har latt være å ta tak i når det gjelder vår fortid. Historier som dette bør ikke gå i glemmeboken.

Nøkkelord

Siste nytt i Røros/Holtålen

– Svært stramt budsjett for Røros
  • Nyheter

– Inntektssystemet fra staten gjør at det ikke vil være lønnsomt for Røros å fortsette som egen kommune. Inntektene strypes for hvert år, og det blir et svært stramt budsjett i 2018, sier rørosrådmann Bernt Tennstrand.

Åge & Sambandet til Tydalsfestival´n
  • Kultur

«Åge & Sambandet», «Gåte» og «Sjuende far i huset» er de første artistene som er klar for Tydalsfestival´n på Stugguvoldmoen i midten av juli neste år.

– Veldig stramt
  • Nyheter

Rådmann Marius Jermstad om Holtålenbudsjettet 2018

 
Mange fylkesveier utbedret
  • Nyheter

Fylkesvei 30 mellom Støren og Singsås og fylkesvei 531 mellom Sundet og Galåa er blant veiene som er utbedret i sommer og høst.

Fyldig «Jul i Fjellheimen»
  • Kultur

Fjellheimen Forlag på Røros er ute med 45. utgave av «Jul i Fjellheimen» - et julehefte med mye variert og spennende lesestoff.

Teater i Hagakoia
  • teater

Tirsdag kommer Västanå teater med fortellerteater, sang og dans til Hagakoia på Røros. Tidligere Elden-regissør Leif Stinnerbom er tilbake på Røros, denne gang med «Fjällets Siare – sagan om nåjden Nahkergöörnje».

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE