– En mørk del av vår historie

Mørkt: Fram til 1903 risikerte man fengsel ved å få tre barn utenfor ekteskap. Dette er en del av vår historie vi vet alt for lite om, mener forfatter Ragnar Kokkvoll som har skrevet bok om alenemoren Sina og datteren Betsy Ovedie. FOTO: Anne Gundersen

Onsdag presenterte Ragnar Kokkvoll boken På flukt for et interessert publikum på Vikhammer bibliotek. – Vi har sett alt for lite på kvinnehistorien i Norge, mener forfatteren.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Ragnar Kokkvoll har skrevet bok om alenemoren Sina og datteren Betsy Ovedie. Fortellingen beskriver virkelige hendelser og Kokkvoll mener at denne delen av norsk historie er alt for lite beskrevet.

– Dette er en svart del av vår historie. Straffeloven av 1842 sa at det var straffbart med fengsel å få tre barn utenfor ekteskap og denne loven rammet først og fremst kvinner. Dette er noe vi absolutt bør få fram i lyset, mener Kokkvoll.

Saken fortsetter under lydklippet

Ragnar Kokkvoll om boka På flukt - fortellingen om Sina og Betsy Ovedie

Barmhjertighetstyrrani

Sina ser seg nødt til å midtvinters gå til fots - høygravid - fra Hommelvik for å nå Elverum. Der hadde hun slekt hun visste ville ta henne inn. Da hun når Nesvollen ved Ålen, føder hun datteren i et sommerfjøs. Folket på gården ser hva som skjer og gir henne husrom for en tid.

– Denne historien handler om det beste og det verste i den norske folkesjela. Det har vært mye snakk om barmhjertighetstyranni og lignende, men måten Sina og datteren fikk tilhold på Nesvollen sier alt om det som også er den norske humanismen, mener Kokkvoll.

Oppfølger

Kokkvoll arbeider med en oppfølger til boka.

– Den foreløpige historien om Sina og Betsy Ovedie slutter da de går i land på Ellis Island ved New York i USA. Nå følger historien om hvordan de etterhvert ender i Canada, forklarer Kokkvoll og sier at boken er ment som en hjelp til vår kollektive hukommelse.

– Det er mye vi har latt være å ta tak i når det gjelder vår fortid. Historier som dette bør ikke gå i glemmeboken.

Nøkkelord

Siste nytt i Røros/Holtålen

Anbefaler fusjon
  • Nyheter

Styrene anbefaler fusjon mellom Coop Røros og Coop Midt-Norge. Endelig behandling skjer på årsmøtet i Coop Røros 26. juni og Coop Midt-Norge dagen etter.

Erland Haugen ute med ny sommerlåt

Tidligere Norske talenter- og X Factor-deltaker Erland Haugen fra Røros er ute med ny musikk, for første gang på sju år.

Se kommunestyremøtet i Røros
  • Kommunestyremøte

Se torsdagens kommunestyremøte fra Storstuggu i opptak her.

 
Her er de trønderske passkontorene som forsvinner
  • Nyheter

Politimestrenes kuttliste er klar - fem passkontor i Trøndelag forsvinner.

Tydal, Røros, Os og Holtålen innfører totalforbud mot bruk av åpen ild i utmark
  • Nyheter

Meget høy skogbrannfare i hele regionen.

Nye krav fra Statens Vegvesen fører til færre sykkelritt
  • Sport

Arrangørene av flere sykkelritt klarer ikke å følge opp de nye kravene til kursing av trafikkvakter og arrangement blir avlyst og lagt ned.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE