Ungdomskonferanse skal fremme engasjement

Engasjement: Ungdomspolitikerne Anna Kaisa Partapouli fra Norge, Johanna Njaita fra Sverige og Laura Pieski deltok på ungdomskonferansen under Tråante 2017. FOTO: Anne Gundersen

Det har blitt kult å være ung og samisk, men det er enda en lang vei å gå før man er i mål, mener leder for sametingets ungdomspolitiske utvalg, Anna Kaisa Partapouli.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Det er ingen tvil om at mye har skjedd siden samene holdt sitt første landsmøte i 2017.

– Den gangen kjempet man mot fornorskning og rasegenetikk og der er vi ikke i dag. Likevel har vi en lang vei å gå, mener Anne Kaisa Partapouli.

Partapouli er leder for Samisk parlamentarisk råds ungdomsråd i Norge og Johanna Njaita fra Sverige og Laura Pieski fra Finland har tilsvarende verv i sine hjemland.

– Dette krever engasjement og det er nettopp dette som er tema for ungdomskonferansen i år.

Saken fortsetter under lydklippet

Anna Kaisa Partapouli, Johanna Njaita og Laura Pieski er samiske ungdomspolitikere fra henholdsvis Norge, Sverige og Finland.

Samlende

Ungdomskonferansen arrangeres annethvert år i regi av Samisk parlamentarisk råd.

– Det er viktig for oss å komme sammen på denne måten og ta tak i det vi som unge samer ser som utfordringer, mener Njaita.

– Vi samer er ett folk, uansett hvilket land vi bor i, sier Pieski.

– Derfor har vi mer til felles med hverandre enn vi har med nordmenn, svensker og finner og det oppleves samlende å delta på konferanser som dette.

Kult

Det har blitt kult å være ung og samisk, mener alle tre. Men dette kan også by på utfordringer.

– Vi har skrekkeksempler blant annet fra Finland, der klesprodusenter har begynt å produsere mote basert på tradisjonelle kofter. Det de lager er ikke autentisk og vanner ut kulturen vår, mener Pieski.

– Derfor er en av saken vi er opptatt av, at alle genuint samiske produkter må merkes som autentiske. Vi må ta grep for at ikke vi skal oppleve det samme som det urbefolkningen i USA har opplevd, at de tradisjonelle draktene blir kommersialisert.

Hardt

Alle tre har kost seg under Tråante 2017, men de innrømmer at det også kan være slitsomt.

– Vi er jo massevis av ungdom som samles, så det skal ikke legges skul på at det blir sene kvelder, ler de tre ungdomspolitikerne.

Siste nytt i Kultur

Charity-run for barnekreftsaken
  • Kultur

Søndag starter kjøreklubben Dirty Vikings motorene og cruiser avsted på et løp til inntekt for barnekreftforeningen i Trøndelag.

Floka!
  • Fredagsfloka

Vikinger, pilegrimer og sommertemperaturer i lystig passiar.

Erland Haugen ute med ny sommerlåt

Tidligere Norske talenter- og X Factor-deltaker Erland Haugen fra Røros er ute med ny musikk, for første gang på sju år.

 
Internasjonal suksess for Jentene på tunet
  • Lokalmat

Denne uka gikk den skandinaviske finalen av "International Chocolate Awards 2018" av stabelen i København, og Iris Yvonne Martinsen-Aune stakk av med sølvmedaljen for sin sjokoladebit "Northern Lights- A taste of heaven".

Kunstkurs for barn
  • Kultur

I sommer blir det arrangert kunstkurs for barn i Selbu og på Stjørdal.

Hjertemarsjen 2018
  • Sport

Arrangeres for 6. gang på Røros.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE