- En viktig oppreisning for det samiske folket

Oppreisning: Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, mener at alteret som innvies i Nidarosdomen på samenes nasjonaldag, er en særdeles viktig symbolhandling, Foto: Anne Gundersen

– Kirken må ta sin del av ansvaret for fornorskingen samene har vært utsatt for. Nå får samene den oppreisningen de har krav på, sier biskop Tor Singsaas.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 04.02.2017 kl 10:39

Mandag 6. februar, på samenes nasjonaldag, innvies et samisk alter i Nidarosdomen.
- Det er på høy tid at samene får sin plass i domkirken, sier biskop Singsaas, mens arbeidet med å gjøre alt klart til mandagens store begivenhet er i full gang i katedralen.
- Norge består av to folk, nordmenn og samer og der nordmenn har satt synlige spor over det ganske land, er sporene etter samisk kultur og historie mer skjulte for de fleste. Kirken må ta sin del av ansvaret for fornorskingen samene har vært utsatt for. Behandlingen samene har fått, både av myndigheter og kirke, er grunnen til at samene ikke har funnet sin naturlige plass i katedralen før nå, mener han.

Skjult tilstedeværelse

Singsaas har imidlertid en rørende historie å fortelle.
- Det har seg slik at en av våre fremste glasskunstnere, Oddmund Kristiansen, arbeidet med glassmalerier i domen. Det var ikke kjent den gangen at han var av samisk ætt, det var noe vi fikk vi vite i ettertid. Den første gangen jeg hadde med meg samiske besøkende inn i Olavskapellet hvor noen av glassmaleriene er felt inn i veggen, falt bitene på plass. De la nemlig øyeblikkelig merke til at de vidunderlige kunstverkene var gjort i samiske farger, smiler Singsaas.
- Jeg kaller det Guds fingerpek. På anonymt vis har samisk kulturarv vært til stede i katedralen i en årrekke og hver gang Vår Herre har tent lyset om morgenen, har de samiske farger flommet ut i katedralen.

Saken fortsetter under lydklippet

På samenes nasjonaldag, 6. februar, innvies et samisk alter i Nidarosdomen. Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, mener at dette er en viktig oppreising for måten samene har blitt behandlet på, både av kirken og av myndighetende.

Kontrast

Alterutsmykkingen ble valgt ut blant 7 innsendte bidrag i en konkurranse om det ærefulle oppdraget. Det var kunstner Folke Fjällström som ble den foretrukne kandidaten.
- Arbeidet svarer veldig godt til arkitekturen i Nidarosdomen, sier avdelingsdirektør ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider, Marie Louise Anker.
- Varmen i bjørketreet som er brukt, er en flott kontrast til katedralens kalde og grå kleberstein og utformingen gjenspeiler de gotiske buene i arkitekturen, mener hun.
- Det er flott å tenke på at dette verket nå blir en del av Nidarosdomen til evig tid, og kunstneren selv har forsikret meg om at alteret bare vil få en vakrere patina med årene.

Innvielse

Sokneprest i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, Bodil Slørdal, er spent foran mandagens arrangement.
- Klokken 9.00 skal vi innvie alteret. Det skal vi gjøre ved å holde en gudstjeneste utenom det vanlige, forteller hun.
- Hele liturgien foregår på sørsamisk og vi skal ta gudstjenesten ned til jorden for å ære det faktum at samene tradisjonelt holdt sine gudstjenester i gammer. Hun forteller at de skal sitte i en halvsirkel framfor alteret og at et reinskinn skal legges på gulvet framfor alteret.
- De aller fleste alter står på alterbord. Dette står imidlertid på en sokkel rett på gulvet, noe som også er symbolsk for hvordan samene i tidligere tider holdt gudstjeneste. Klokken 13.00 mandag skal det holdes festgudstjeneste i Nidarosdomen.
- Da vil liturgien foregå på hele fire språk; sørsamisk, nordsamisk, lulesamisk og norsk. Kongen kommer også og vi gleder oss veldig til denne viktige og begivenhetsrike dagen, sier Slørdal.

Siste nytt i Kultur Vis flere

Sirkuset er over for denne gang

Sirkuset er over for denne gang

Over 300 mennesker i en alder fra tre uker til 90, koste seg på Sveian under årets sommerfest.

Sirkusteltet er på plass!

Sirkusteltet er på plass!

Lørdag er det igjen klart for Sommerfest på Sveian i Hommelvik, Norges kanskje best bevarte festivalhemmelighet - enn så lenge.

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Hilde Kirkvold, ved Kirkvollen Pilegrimsgård i Tydal, er dagens sommergjest i Nea Radio.

Andreas mener noe om sommer

Andreas mener noe om sommer

Annenhver torsdag deler Andreas Vigen (27) det han har på hjertet med Nea Radios lyttere. I dag mener Andreas noe om sommer.

Ny barnebok ute

Ny barnebok ute

Elin Holten debuterer som bokillustratør

Birgit Strømsnes har skrevet barnebok og Elin Holten har illustrert den. "Besta sitt loft" har blitt virkelighet.

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Trump, #metoo og sommerstemning, Ingvil Kjerkol er dagens sommergjest.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...