- En viktig oppreisning for det samiske folket

- En viktig oppreisning for det samiske folket

Oppreisning: Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, mener at alteret som innvies i Nidarosdomen på samenes nasjonaldag, er en særdeles viktig symbolhandling, FOTO: Anne Gundersen

– Kirken må ta sin del av ansvaret for fornorskingen samene har vært utsatt for. Nå får samene den oppreisningen de har krav på, sier biskop Tor Singsaas.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.02.2017 kl 10:39

Se bildet større

Samisk alterutsmykning: Alteret er skapt av den samiske kunstneren Folke Fjeällstrøm og er utført i bjørk. Alteret ble valgt som vinner av konkurransen med begrunnelse i bjørkens varme patina som kontrast mot katedralens kleberstein og formen som gjenspeiler Nasjonalhelligdommens buer. FOTO: Anne Gundersen

Mandag 6. februar, på samenes nasjonaldag, innvies et samisk alter i Nidarosdomen.
- Det er på høy tid at samene får sin plass i domkirken, sier biskop Singsaas, mens arbeidet med å gjøre alt klart til mandagens store begivenhet er i full gang i katedralen.
- Norge består av to folk, nordmenn og samer og der nordmenn har satt synlige spor over det ganske land, er sporene etter samisk kultur og historie mer skjulte for de fleste. Kirken må ta sin del av ansvaret for fornorskingen samene har vært utsatt for. Behandlingen samene har fått, både av myndigheter og kirke, er grunnen til at samene ikke har funnet sin naturlige plass i katedralen før nå, mener han.

Skjult tilstedeværelse

Singsaas har imidlertid en rørende historie å fortelle.
- Det har seg slik at en av våre fremste glasskunstnere, Oddmund Kristiansen, arbeidet med glassmalerier i domen. Det var ikke kjent den gangen at han var av samisk ætt, det var noe vi fikk vi vite i ettertid. Den første gangen jeg hadde med meg samiske besøkende inn i Olavskapellet hvor noen av glassmaleriene er felt inn i veggen, falt bitene på plass. De la nemlig øyeblikkelig merke til at de vidunderlige kunstverkene var gjort i samiske farger, smiler Singsaas.
- Jeg kaller det Guds fingerpek. På anonymt vis har samisk kulturarv vært til stede i katedralen i en årrekke og hver gang Vår Herre har tent lyset om morgenen, har de samiske farger flommet ut i katedralen.

Saken fortsetter under lydklippet

På samenes nasjonaldag, 6. februar, innvies et samisk alter i Nidarosdomen. Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, mener at dette er en viktig oppreising for måten samene har blitt behandlet på, både av kirken og av myndighetende.

Kontrast

Alterutsmykkingen ble valgt ut blant 7 innsendte bidrag i en konkurranse om det ærefulle oppdraget. Det var kunstner Folke Fjällström som ble den foretrukne kandidaten.
- Arbeidet svarer veldig godt til arkitekturen i Nidarosdomen, sier avdelingsdirektør ved Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider, Marie Louise Anker.
- Varmen i bjørketreet som er brukt, er en flott kontrast til katedralens kalde og grå kleberstein og utformingen gjenspeiler de gotiske buene i arkitekturen, mener hun.
- Det er flott å tenke på at dette verket nå blir en del av Nidarosdomen til evig tid, og kunstneren selv har forsikret meg om at alteret bare vil få en vakrere patina med årene.

Innvielse

Sokneprest i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, Bodil Slørdal, er spent foran mandagens arrangement.
- Klokken 9.00 skal vi innvie alteret. Det skal vi gjøre ved å holde en gudstjeneste utenom det vanlige, forteller hun.
- Hele liturgien foregår på sørsamisk og vi skal ta gudstjenesten ned til jorden for å ære det faktum at samene tradisjonelt holdt sine gudstjenester i gammer. Hun forteller at de skal sitte i en halvsirkel framfor alteret og at et reinskinn skal legges på gulvet framfor alteret.
- De aller fleste alter står på alterbord. Dette står imidlertid på en sokkel rett på gulvet, noe som også er symbolsk for hvordan samene i tidligere tider holdt gudstjeneste. Klokken 13.00 mandag skal det holdes festgudstjeneste i Nidarosdomen.
- Da vil liturgien foregå på hele fire språk; sørsamisk, nordsamisk, lulesamisk og norsk. Kongen kommer også og vi gleder oss veldig til denne viktige og begivenhetsrike dagen, sier Slørdal.

Siste nytt i Kultur

Kulturstipend til Martin Aas
  • Kultur

Martin Aas fikk Selbu kommunes kulturstipend. Den unge musikeren går siste året ved musikklinja på Heimdal Videregående skole og har planer om å fortsette studiene innen musikk til høsten.

Geir Digernes minnepris til Vegard Lien Bjerkan
  • Kultur

Vegard Lien Bjerkan trodde han skulle i møte om jazzfestivalen da han ankom Scandic Nidelven fredag ettermiddag. Det var noe helt annet Ernst Wiggo Sandbakk hadde i tankene.

Olavsfestdagene får mest
  • Kultur

Olavsfestdagene i Trondheim stikker av med mesteparten av festivalstøtten til Trøndelag neste år. Sør-Trøndelag fikk 90 prosent av festivaltilskuddet i Trøndelag da Kulturrådet tildelte midler torsdag.

 
Statsskog finansierer utedo ved Fjellkirka på Røros
  • Nyheter

Gir av potten "Midtnorske Friluftstiltak".

Nissen som mista trua på seg sjøl
  • Kultur

Under julemarkedet i fjor satte Åsmund Lockert Rohde og Karianne Somerro opp skuespillet "Nissen som mista trua på seg sjøl" i år er de igjen klare for å gi julestemning til folket.

Ukas boktips
  • Kultur

"Her hos de levende" av Levi Henriksen er ukas boktips fra bibliotekar Sigrun Selboe.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE