NVE tillater riving av demningen i Mostadmark

Rives: NVE har godkjent Meraaker Brugs søknad om å få rive demningen i Foldsjøen. Foto: Anne Gundersen/Arkiv

Torsdag ble det kjent at NVE har gitt Meraker Brug tillatelse til å rive demningen i Foldsjøen i Malvik, noe som vil føre til at vannspeilet senkes med 4,9 meter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Torsdag kom nyheten om at Meraker Brug har fått NVEs godkjenning til å rive demningen i Foldsjøen i Malvik. Dette vil føre til at vannstanden senkes med 4,9 meter og at Litjfoldsjøen så og si blir tømt for vann. Mostadmarkutvalget, som jobber for å øke attraktiviteten til den fraflytningspregede bygda, har lenge jobbet mot Meraker Brugs ønske.

– Dette er synd for utviklingen av Mostadmark, sier leder for Mostadmakutvalget, Kristian Rolstad.

– Dette er en naturperle som er svært viktig både for Malvik og for regionen, så dette er absolutt dårlige nyheter.

Ikke uventet

– Det er triste nyheter, men jeg kan ikke si at det er uventet. Under befaringen NVE hadde i området i høst, ble vi informert om at det aldri var blitt gitt avslag til en grunneier som har søkt om å rive en demning de ikke ønsker å vedlikeholde, sier Rolstad.

– Når jeg leser sammenfatningen av begrunnelsen fra NVE, må jeg også si at det får meg til å stusse. På den ene siden sies det at en reduksjon av vannstanden på 4,9 meter vil medføre store ulemper for naturmangfold, friluftsliv og naturopplevelse, mens det konkluderes med at man etter en helhetlig vurdering ikke ser gode grunner for å avslå søknaden om rivning. Dette henger ikke helt sammen.

Dialog

Mostadmarkutvalget har imidlertid ikke gitt opp håp om en løsning.

– Både fylkesmannen og fylkeskommunen har vært kritiske til nedbyggingen av dammen. Det samme gjelder Malvik kommune, som i tillegg har et vedtak fra kommunestyret som sier at saken er for dårlig utredet. Vi forventer derfor at disse aktørene sammen med oss, tar et initiativ overfor Meraker Brug, slik at vi kan komme i dialog og se på om vi kan finne en løsning.

Rolstad er informert om at rådmann i Malvik, Carl-Jakob Midttun, skal orientere formannskapet om hvordan saken bør angripes, mandag 9. april.

– Deretter må vi opprette de rette kommunikasjonslinjene og ta saken videre.

Samfunnsansvar

– Det ser ut for at NVE tar mer hensyn til grunneieres økonomi, enn til samfunnet forøvrig. Det er for så vidt forståelig, sier Rolstad.

– Men etter min mening har Meraker Brug et samfunnsansvar i denne saken. Siden tidlig på 90-tallet har bedriften vært den største grunneieren i Malvik kommune og har hentet ut store ressurser fra Mostadmark.

Av hensyn til kulturminner i området og til generell utøvelse av friluftsliv, er søknad om å få bygge et minikraftverk ved utløpet av det vernede vassdraget heller ikke godkjent.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Krever hastetiltak

Krever hastetiltak

Regionrådet for Fjellregionen har sendt brev til statsministeren og landbruks- og matministeren med krav om to sentrale hastetiltak for et landbruk i akutt fòrkrise.

Mater du måker?

Mater du måker?

Matmangel er en av årsakene til at flere måkearter har gått sterkt tilbake de siste tiårene, men bymåker trenger ikke å mates for å klare seg. De er altetende og livnærer seg på alt fra fisk til insekter, meitemark og søppel, sier Svein-Håkon Lorentsen, forskningssjef i NINA.

FM friskmeldt på Røros

FM friskmeldt på Røros

Nea Radios FM-sender på Røros fungerer igjen.

Jobbet ved siden av traktoren

Jobbet ved siden av traktoren

Mannen i 60-årene som fikk en traktor over seg i Ålen i dag, arbeidet på ved siden av traktoren da ulykken skjedde.

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass og har formulert dette i det følgende brevet til statsministeren og landbruks- og matministeren.

Mot ny utbytterekord i Coop

Mot ny utbytterekord i Coop

Coop kommer til å passere 1,7 millioner medeiere i 2018, og det ligger an til rekordstort kjøpeutbytte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon