NVE tillater riving av demningen i Mostadmark

Rives: NVE har godkjent Meraaker Brugs søknad om å få rive demningen i Foldsjøen. FOTO: Anne Gundersen/Arkiv

Torsdag ble det kjent at NVE har gitt Meraker Brug tillatelse til å rive demningen i Foldsjøen i Malvik, noe som vil føre til at vannspeilet senkes med 4,9 meter.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Torsdag kom nyheten om at Meraker Brug har fått NVEs godkjenning til å rive demningen i Foldsjøen i Malvik. Dette vil føre til at vannstanden senkes med 4,9 meter og at Litjfoldsjøen så og si blir tømt for vann. Mostadmarkutvalget, som jobber for å øke attraktiviteten til den fraflytningspregede bygda, har lenge jobbet mot Meraker Brugs ønske.

– Dette er synd for utviklingen av Mostadmark, sier leder for Mostadmakutvalget, Kristian Rolstad.

– Dette er en naturperle som er svært viktig både for Malvik og for regionen, så dette er absolutt dårlige nyheter.

Ikke uventet

– Det er triste nyheter, men jeg kan ikke si at det er uventet. Under befaringen NVE hadde i området i høst, ble vi informert om at det aldri var blitt gitt avslag til en grunneier som har søkt om å rive en demning de ikke ønsker å vedlikeholde, sier Rolstad.

– Når jeg leser sammenfatningen av begrunnelsen fra NVE, må jeg også si at det får meg til å stusse. På den ene siden sies det at en reduksjon av vannstanden på 4,9 meter vil medføre store ulemper for naturmangfold, friluftsliv og naturopplevelse, mens det konkluderes med at man etter en helhetlig vurdering ikke ser gode grunner for å avslå søknaden om rivning. Dette henger ikke helt sammen.

Dialog

Mostadmarkutvalget har imidlertid ikke gitt opp håp om en løsning.

– Både fylkesmannen og fylkeskommunen har vært kritiske til nedbyggingen av dammen. Det samme gjelder Malvik kommune, som i tillegg har et vedtak fra kommunestyret som sier at saken er for dårlig utredet. Vi forventer derfor at disse aktørene sammen med oss, tar et initiativ overfor Meraker Brug, slik at vi kan komme i dialog og se på om vi kan finne en løsning.

Rolstad er informert om at rådmann i Malvik, Carl-Jakob Midttun, skal orientere formannskapet om hvordan saken bør angripes, mandag 9. april.

– Deretter må vi opprette de rette kommunikasjonslinjene og ta saken videre.

Samfunnsansvar

– Det ser ut for at NVE tar mer hensyn til grunneieres økonomi, enn til samfunnet forøvrig. Det er for så vidt forståelig, sier Rolstad.

– Men etter min mening har Meraker Brug et samfunnsansvar i denne saken. Siden tidlig på 90-tallet har bedriften vært den største grunneieren i Malvik kommune og har hentet ut store ressurser fra Mostadmark.

Av hensyn til kulturminner i området og til generell utøvelse av friluftsliv, er søknad om å få bygge et minikraftverk ved utløpet av det vernede vassdraget heller ikke godkjent.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Utvider nasjonalpark på Dovrefjell
  • Nyheter

Det tidligere skytefeltet på Hjerkinn er nå en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Nasjonalparken øker med over 130 kvadratkilometer.

Vanvittig bra lyttertall for lokalradio
  • Nyheter

Lokalradioene fortsetter å kapre lyttere, og nok en gang setter Nea Radio ny «verdensrekord» i lytting på lokalradio. Det viser tall for første kvartal fra lokalradioundersøkelsen som Kantar TNS lager.

Provoserte Værnes-ordførere
  • Nyheter

Ordførerne i Værnesregionen er provosert over at det på grunn av den økonomiske situasjonen i politidistriktet ikke kommer til å bli ansatt faste politikontakter i alle kommunene i regionen innen 1. juni, som er oppstartsdato for den nye reformen.

 
Selbusjøen fylles
  • Nyheter

Selbusjøen er så å si "tom". Nå skal den fylles igjen, lover Statkraft.

Vedtok å bygge modulbarnehage ved Kvitsanden

Torsdag kveld vedtok kommunestyret i Røros at den midlertidige modulbarnehagen skal bygges ved Kvitsanden barnehage. Målet er at den skal stå klar til det nye barnehageåret begynner.

Skal bygge deler av det nye bo-, helse og velferdsenteret først

Deretter vil driften i det eksisterende sykehjemmet bli flyttet over til den nye delen, før resterende utbygging av Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter kan begynne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE