ANNONSE
Annonse

Sommerklart på Hjelseng gård

Kreativt: Det er bare fantasien som setter grenser for gründerne på Hjelseng gård i Stjørdal. Det mener Ola Hjelseng (t.v), Kristian Helgesen og Mikael Slettedal er roten til alt godt. Foto: Anne Gundersen

I helga blir det sommerkonserter og neste helg blir det Trøndersk kaffefestival. Det hviles ikke på laubærene på Hjelseng gård!

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2018 kl 19:26

ANNONSE
Annonse

Hjelseng gård i Stjørdal er et knutepunkt for lokalt entreprenørskap. Ola Hjelseng tok over driften av gården i 2003 og siden den gang har det ikke vært tradisjonelt gårdsbruk som har preget prakteiendommen.

– Da jeg tok over var det en god stund siden det ble drevet tradisjonelt her, forteller Ola, som har skapt grunnlaget for at en rekke bedrifter har fått blomstre i de idylliske omgivelsene.

– Jeg så tidlig mulighetene og nå er det faktisk 17 - 18 personer som har lønn herfra, smiler han.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Museumstanker

Da Ola tok over, var planen å lage et gårdsmuseum.

– Man har vært utrolig flinke til å ta vare på det meste her på gården, så det var min opprinnelige tanke. Han forteller at gjenstander fra svunnen tid er utstilt på gården, men at museumstanken snart havnet i andre rekke.

– Det ble fort klart at her er det bare muligheter, så nå er det som skulle bli gårdsmuseum kulisser for annen aktivitet, forklarer Ola, som også driver kurs og konferansesenter på stedet.

Perfeksjonisme: Kristian Hjelseng og Renate Aune tester hvilken grad av brenning som gir best smak på kaffen. Prosessen heter cupping og det er viktig å slurpe mens man smaker. Foto: Anne Gundersen

Kaffesuksess

I en av gårdsbygningene holder Langøra Kaffebrenneri til. Fram til oktober i fjor holdt de til på stabburet på gården, men dette ble fort for lite.

– Det tok av etter at vi flyttet til Hjelseng, sier kaffegründer Kristian Helgesen. Nå selger det lokale brenneriet kaffe fra hele verden, til hele verden.

– Det hjalp nok litt at vi holdt til i noe så eksotisk som et stabbur, men det er klart, dersom kvaliteten ikke holder mål så hjelper den type pr lite, mener han.

Cupping

Det lukter sterkt og eksotisk av nybrente bønner og midt i rommet står et bord der kopper, inneholdende kaffe av varierende styrke, står på rekke og rad.

– Dette er et såkalt cuppingbord, forklarer Kristian.

– Det er her vi kvalitetssikrer kaffen vi brenner ved å teste ut forskjellige oppskrifter. Han tar opp det han kaller en cuppingskje, løfter den til munnen og slurper høylydt i seg kaffe.

– Det er viktig å bråke litt når en gjør dette, ler han.

– På den måten får du masse luft inn sammen med kaffen og da kommer smaken bedre fram. Han forklarer ivrig finessene ved forskjellige grader av brenning.

– Alt styres manuelt og vi gjør ørsmå justeringer for å finne den helt rette smaken. Kristian er opptatt av at alt skal gå etisk for seg.

– Det betyr mye for oss å gjøre dette riktig. Vi handler med bønder som jobber og sliter på gårdene sine og som kanskje produserer to eller tre sekker. Dette er en transparent bransje og det er noe vi er glade for, for en hører jo skrekkhistorier om store, industrielle aktører.

Fulle tanker: Stig Myran vasker tanker mens Mikael Slettedal sjekker at maskineriet fungerer som det skal. Snart skal ølet tappes på boks. Foto: Anne Gundersen

Stolt

I bryggeriet skrubber Stig Myran store, blanke tanker. Hver og en av dem inneholder 2000 liter øl som snart skal tappes på boks. Ølet brygges av Stolt bryggeri, for de fleste - foreløpig - bedre kjent som Stjørdalsbryggeriet. Mikael Slettedal er mannen bak ølsuksessen som nettopp har skiftet navn.

– Vi startet i 2015 og var ute i butikk samme år, forteller Mikael.

– Vi hadde massevis av ølsorter og vant en rekke priser, men nå bestemte vi oss altså for å legge om. Dristig, men det ser ut for å gå bra, mener han.

– Jeg tror ikke stjørdalingene har tatt det ille opp at vi har fjernet "Stjørdal" fra navnet. Det viser seg at det er kvalitet som er det viktigste når alt kommer til alt.

Omlegging

En del av omleggingen fra Stjørdalsbryggeriet til Stolt, gikk ut på å legge bort samtlige av de tidligere ølsortene og konsentrere seg om fire nye sorter.

– Ikke bare det, men vi har gått fra å bruke glassflasker til å tappe alt på boks, forklarer Mikael.

– Der har vi funnet en morsom løsning med en mann som faktisk har et mobilt øltapperi. Han kjører fra Sandefjord rundt omkring til bryggerier og tapper og det fungerer utmerket.

Kreativt

Alle som holder til på Hjelseng gård er enige i at kreativitet er viktig og at miljøet på gården, og idemyldringen det fører med seg, bidrar til at kreativiteten blomstrer.

– Jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at dette er en avgjørende del av den suksessen vi har, mener Mikael.

Travel sesong

Sommeren er den travleste sesongen på Hjelseng gård.

– Vi begynner med sommerkonsert den 1. og 2. juni. Da stiller vi med blant annet operakor, 10-manns orkester og fire solister, forteller Ola.

– Dersom dette går bra, så satser vi på at konserten blir en årlig happening. Helga etter arrangeres Trøndersk kaffefestival på Hjelseng for andre år på rad.

– Vi samlet masse folk i fjor, og selv om programmet blir litt annerledes i år, håper vi at dette blir minst like godt mottatt, sier Kristian. Det blir NM i Irish Coffe samt miksing av kaffedrinker på lørdagen og på søndagen blir det servering og marked på tunet.

– Ikke minst blir det VM i kokekaffebrygging med finservise og hekladuk, forteller Kristian og oppfordrer folk til å melde seg på.

– Vinneren i fjor er fra Innerøy og han skal delta i år også, så her gjelder det å skjerpe konkurranseinstinktet. Også bryggeriet har tettpakket program.

– Vi får jo ringvirkninger av alt som skjer her på gården og i tillegg er det mye annet som skjer. Blant annet skal vi være med på hele ni rene ølfestivaler fram til august, forteller Mikael.

Ola er fornøyd med det han har skapt på hjemgården.

– Det er mange unge folk som er involverte i dette og det er klart det virker foryngende på en som meg, ler han.

– Men det viktigste er det å skape noe som gir folk både næring og glede, avslutter Ola Hjelseng.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Ålendåggån

Ålendåggån

Nå braker det løs for 31. gang.

Ei uke med kulturfest på Røros når Storstuggu stenger til høsten

Storstuggu stenger i seks uker til høsten:

Da blir det fest i ei uke på Røros

Under øvelsen Trident Juncture til høsten vil Nato bruke Storstuggu på Røros. All aktivitet der blir derfor flyttet ut, og lokale aktører benytter anledningen til å arrangere en ukes kulturfest.

Dirigerer sitt eget kor og drømmer om å jobbe med naturforvaltning

Dirigerer sitt eget kor og drømmer om å jobbe med naturforvaltning

Oskar er dagens sommergjest.

Villspor i Sylan

Villspor i Sylan

Marit Østby Nilsen og Solveig Græsli i Fjelldriv arrangerer sommerleiren Villspor i Sylan for tredje år på rad.

Prestøyhytta i ny drakt

Prestøyhytta i ny drakt

I løpet av vinteren har Prestøyhytta blitt utvida og oppgradert.

Imponerende nivå over Græve´i Trummulåm

Imponerende nivå over Græve´i Trummulåm

Et fullsatt Kalvåa fikk lørdag se en meget underholdende og velspilt premiere av Græve’ i Trummulåm.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.