Barn av den kalde krigen

Kviskring: Mandag holdt Arnhild Skre foredrag i Kimen bibliotek om hvordan den kalde krigen preget barn som ble født på 50-tallet. FOTO: Anne Gundersen

Da Arnhild Skre fikk i oppdrag å skrive om historien rundt Norges medlemskap i NATO, innså hun hvorfor hun ikke klarte å kvitte seg med de tomme Norgesglassene i kjelleren.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

I regi av Stjørdal Mållag, holdt forfatter og historiker Arnhild Skre foredrag i Kimen bibliotek i går kveld. Tema var boken hennes "Kald Krigs Kviskring".

– Jeg begynte å jobbe med dette stoffet da at jeg fikk i oppdrag å skrive om politikken rundt Norges medlemskap i Nato. Det gikk opp for meg at dette handlet om min tid og jeg begynte å se på hvordan denne barndommen egentlig var, sier Skre.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gudndersen

Overvåkning

Skre, som er født i 1952, sier at hun bestandig hadde trodd at hun vokste opp i en lett og gjenoppbyggende etterkrigstid og at det var dette som hadde preget henne mest.

– Men da jeg gikk inn i tematikken, oppdaget jeg fort at dette ikke var tilfelle. Det viste seg tvert imot av vi vokste opp under en utrolig mørk og truende himmel, med våpenkappløp, prøvesprengninger og ikke minst overvåkning som en del av bildet.

Norgesglass

Skre forteller at det etter hvert gikk opp for henne hvorfor hun ikke klarte å kvitte seg med de tomme Norgesglassene som fylte kjelleren hennes.

– Vi vokste opp med at det bestandig var et matforåd i kjelleren. Det var bare slik det var. Nå skjønte jeg at dette var fordi foreldrene våre fryktet atomkrig og at det var nødvendig å ha tilgang på mat og vann i kjelleren. Dette har preget oss som vokste opp på 50-tallet og derfor har jeg altså Norgesglass, om enn tomme, i kjelleren min den dag i dag.

Ryggmargsrefleks

Den politiske situasjonen er igjen urolig og Skre forteller at mange av de samme ryggmargsrefleksene hun fikk med seg fra barndommen igjen begynner å gjøre seg gjeldende.

– Vi har snakket om det, vi som er på samme alder, at vi kjenner litt på dette nå. Tanken slår en at en kanskje burde ha litt vann og hermetikk i kjelleren, bare sånn i tilfelle, sier Skre.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Hvorfor feirer vi pinse?
  • Pinse

Etter en spørrerunde i gata på Røros, var det på tide å hente inn eksperthjelp.

Lover festhelg for store og små

Fredag sto representanter for Hell RX på Stjørdal torg for å spre budskapet om den store rallycrosshelga i juni. Å skal vi tro arrangøren blir dette ei festhelg både på dagtid og kveldstid.

Floka
  • Floka

Hvem vil ha med Olin på Rosenborgkamp?

 
Garasjesalg på Graftås
  • Kultur

Laila og Arvid har ryddet ut to leiligheter og nå skal inventar og klær selges til fordel for grendahuset.

Bannere på plass i Ålen
  • Kultur

Bygdapreg setter preg på bygda.

Slik blir sommeren på Rørosmuseet
  • Rørosmuseet

Blant annet skal 300-årsjubileet til de svenske karolinernes felttog i Trøndelag markeres med en utstilling, og det vil være historisk aktivitetsuke for barn i sommer også ved Rørosmuseet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE