Gris på gamlemåten

Slakt: De som hadde kjøpt seg griseandel hos Grasgris fra Vigdenes, fikk lørdag oppleve griseslakting på gamlemåten. Her er slakter og assistent i full gang med den første av dyra som møtte sin skjebne etter å ha levd et godt liv. FOTO: Anne Gundersen

Lørdag var det god, gammeldags griseslakting på gården Vigdenes Vestre i Stjørdal.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Stadig flere blir opptatt av hvor maten vi spiser kommer fra. Det ble tydelig for Stjørdalsbonden Vegard Vigdenes da han bestemte seg for å prøve et nytt konsept, nemlig andelsgris. Lørdag ble hele ni griser slaktet på gården Vigdenes og de som hadde kjøpt andeler, være det seg en hel, halv eller kvart gris, fulgte spent med på prosessen.

– Interessen har vært veldig god og det er tydelig at dette er noe som fenger, sier Vigdenes.

Saken fortsetter under lydklippet

Foro: Anne Gundersen

Godt liv

Grisene som møtte sin skjebne lørdag, har levd et godt liv.

– De har har 16 mål å boltre seg på og har gått ute hele livet. Der har de fått rulle seg i søla og løpe rundt i gresset og latt livet gå sin gang, forteller Vigdenes som også tok initiativet til Aksjon ny landbrukspolitikk.

– Dette prosjektet henger sammen med politikken fordi vi i framtiden kommer til å bli stadig mer avhengige av å bruke norske ressurser bedre. Det er dette vi prøver å gjøre her, forteller bonden.

– Her har andelstakerne fått være med gjennom hele grisens liv, de har vært her og matet dem og til og med gitt dem navn, smiler han.

Se bildet større

Nøye Det er svært viktig at selve slaktingen foregår etter forskriftene. FOTO: Anne Gundersen

Forsvarlig

Det er slaktere som tar seg av selve slaktingen.

– Det må foregå etter helt bestemte retningslinjer. Men eierne er med på parteringen og også på mandag når vi skal lage blant annet leverpostei og hodesylte. Alt på grisen skal brukes, det er noe av poenget, understreker Vigdenes.

Skrik

Vigdenes forteller at det eneste folk kan syntes er litt opprørende, er skrikingen fra grisen like før den blir avlivet.

– En gris legger ikke noe imellom, for å si det sånn, ler han.

– Det høres ille ut, men det er viktig å vite at griser hyler på denne måten enten de bare blir løftet opp eller de blir tatt med til avlivning, så det høres mer dramatisk ut enn det er.

Se bildet større

Andel: Marit Aadal og familien er blant dem som har benyttet anledningen til å kjøpe seg en andelsgris. FOTO: Anne Gundersen

Intelligente dyr

Marit Aadal er blant dem som har hatt andel i en av grisene.

– Vi bor like nedenfor gården og vi var med i fjor da det var det første året Vegard organiserte dette, forteller hun.

– Jeg syntes det er flott, særlig for ungene, at de får se hvor maten kommer fra. Hun forteller at året før var det bare to griser med.

– Da ble vi veldig godt kjent med dem og fikk se forskjellen i personligheter og den slags. Det er ingen tvil om dette er intelligente dyr, mener hun.

– Men like viktig er det at denne produksjonsmåten gir fantastisk godt kjøtt. Det kan virkelig ikke sammenlignes med det du får kjøpt i butikken, sier Marit Aadal.

Nøkkelord

Siste nytt i Stjørdal/Malvik

Fv 705 er åpen igjen
  • Nyheter

Har vært stengt siden natt til mandag på grunn av uvær.

Effektiv trening for mor og baby
  • Kultur

Babytrening er både effektivt og sosialt for store og små og en gang i uka samles syv mødre og babyene deres for å komme i form.

Vil endre eldreprisen
  • Nyheter

Eldrerådet i Stjørdal kommune vil endre betingelsene knyttet til eldreprisen.

 
Veien til Ullevål
  • Fotball

Første runde i cupen er klar - både Røros og Tydal spiller bortekamper.

Ny leder i Malvik Høyre
  • Nyheter

Torsdag ble Halvard Dahle valgt til ny leder av Malvik Høyre.

Smil med stil
  • Kultur

Nå er det ikke lenge til Nyttårskonserten i Bruket kulturhus i Hommelvik, noe som gjerne ses som den offisielle åpningen av kulturåret i Malvik kommune.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE