Demonstrerer tynnsling

Demonstrerer tynnsling

Tynnsling: Søndag kan du oppleve den gamle teknikken tynnsling på Mostadmark jernverk, forteller leder i historielaget Mostadmarks jernverks venner, Odd Bjørkli. FOTO: Anne Gundersen

Søndag blir det åpen dag på Mostadmark Jernverk og da kan du oppleve blant annet tynnsling, en gammel teknikk for å gjøre ljåen skarp.

I fjorten dager markeres kulturminnedagen over hele landet. Søndag tar Mostadmark jernverks venner del i dette ved å arrangere åpen dag.

– Da kan vi by på en demonstrasjon av den gamle teknikken tynnsling, som går ut på å gjøre ljåen skarp og tynn nok til å skjære gress, sier leder i historielaget Mostadmark jernverks venner, Odd Bjørkli.

Saken fortsetter under lydklipppet

Odd Bjørkli om åpen dag på Mostadmark jernverk

Glemt

Bjørkli forteller at dette var en teknikk som ble brukt fram til 1600-tallet og som nå har gått i glemmeboken.

– Da tok nye teknikker over, blant annet det å slipe ljå med slipestein. Men vi ser at også dette er noe som holder på å bli glemt. Ljå har blitt forbruksvare og dermed er det ikke lenger nødvendig med denne kunnskapen. Derfor ska vi også demonstrere hvordan dette gjøres, sier Bjørkli.

Lang drift

Mostadmark jernverk var i drift fra 1650 til 1880.

– Jernverket var en stor arbeidsgiver og produserte jern ved hjelp av masovner, kullfyrte ovner der man smeltet jernmalm og dermed fikk flytende jern ut, forteller Bjørkli.

– Jernverket var i all hovedsak kjent for å produsere skipsanker og ovner som ble støpt i former. Da Bjørkli var barn var det få som visste mye om det gamle jernverket i Mostadmark.

– Men i dag tror jeg de aller fleste vet hva som foregikk her oppe i gamle dager, mener Odd Bjørkli.

Nøkkelord

Siste nytt i Stjørdal/Malvik

Trenger flere fosterhjem
  • Nyheter

Rundt 200 barn i Midt-Norge har behov for et fosterhjem. Spesielt i aldersgruppa 7-12 år er det store behov.

Legger ned flyrute
  • Nyheter

Icelandair kutter ut Værnes og satser på Bergen.

Åge & Sambandet til Tydalsfestival´n
  • Kultur

«Åge & Sambandet», «Gåte» og «Sjuende far i huset» er de første artistene som er klar for Tydalsfestival´n på Stugguvoldmoen i midten av juli neste år.

 
Mange fylkesveier utbedret
  • Nyheter

Fylkesvei 30 mellom Støren og Singsås og fylkesvei 531 mellom Sundet og Galåa er blant veiene som er utbedret i sommer og høst.

Bilfører til sykehus
  • Nyheter

Føreren av en personbil ble sendt til St. Olavs hospital for undersøkelse etter at bilen han kjørte rullet rundt tirsdag kveld.

Fikk tilslaget på Kvithamar
  • Nyheter

Stjørdal kommune fikk tilslaget på Kvithamar forsøksgård.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE