Demonstrerer tynnsling

Tynnsling: Søndag kan du oppleve den gamle teknikken tynnsling på Mostadmark jernverk, forteller leder i historielaget Mostadmarks jernverks venner, Odd Bjørkli. FOTO: Anne Gundersen

Søndag blir det åpen dag på Mostadmark Jernverk og da kan du oppleve blant annet tynnsling, en gammel teknikk for å gjøre ljåen skarp.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

I fjorten dager markeres kulturminnedagen over hele landet. Søndag tar Mostadmark jernverks venner del i dette ved å arrangere åpen dag.

– Da kan vi by på en demonstrasjon av den gamle teknikken tynnsling, som går ut på å gjøre ljåen skarp og tynn nok til å skjære gress, sier leder i historielaget Mostadmark jernverks venner, Odd Bjørkli.

Saken fortsetter under lydklipppet

Odd Bjørkli om åpen dag på Mostadmark jernverk

Glemt

Bjørkli forteller at dette var en teknikk som ble brukt fram til 1600-tallet og som nå har gått i glemmeboken.

– Da tok nye teknikker over, blant annet det å slipe ljå med slipestein. Men vi ser at også dette er noe som holder på å bli glemt. Ljå har blitt forbruksvare og dermed er det ikke lenger nødvendig med denne kunnskapen. Derfor ska vi også demonstrere hvordan dette gjøres, sier Bjørkli.

Lang drift

Mostadmark jernverk var i drift fra 1650 til 1880.

– Jernverket var en stor arbeidsgiver og produserte jern ved hjelp av masovner, kullfyrte ovner der man smeltet jernmalm og dermed fikk flytende jern ut, forteller Bjørkli.

– Jernverket var i all hovedsak kjent for å produsere skipsanker og ovner som ble støpt i former. Da Bjørkli var barn var det få som visste mye om det gamle jernverket i Mostadmark.

– Men i dag tror jeg de aller fleste vet hva som foregikk her oppe i gamle dager, mener Odd Bjørkli.

Nøkkelord

Siste nytt i Stjørdal/Malvik

Charity-run for barnekreftsaken
  • Kultur

Søndag starter kjøreklubben Dirty Vikings motorene og cruiser avsted på et løp til inntekt for barnekreftforeningen i Trøndelag.

Stjørdal faser ut engangsplast
  • Nyheter

Stjørdal kommune skal fase ut bruken av engangsplast, dette vedtok kommunestyret torsdag kveld.

Søndagsåpent under Landsskytterstevnet
  • Nyheter

Kommunestyret i Stjørdal vedtok torsdag kveld at butikkene kan søke om å holde åpent søndag 5. august under Landskytterstevnet. Dog ikke uten debatt.

 
Her er de trønderske passkontorene som forsvinner
  • Nyheter

Politimestrenes kuttliste er klar - fem passkontor i Trøndelag forsvinner.

Nye krav fra Statens Vegvesen fører til færre sykkelritt
  • Sport

Arrangørene av flere sykkelritt klarer ikke å følge opp de nye kravene til kursing av trafikkvakter og arrangement blir avlyst og lagt ned.

NRK-streiken avsluttet

Avsluttes ved midnatt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE