Demonstrerer tynnsling

Tynnsling: Søndag kan du oppleve den gamle teknikken tynnsling på Mostadmark jernverk, forteller leder i historielaget Mostadmarks jernverks venner, Odd Bjørkli. FOTO: Anne Gundersen

Søndag blir det åpen dag på Mostadmark Jernverk og da kan du oppleve blant annet tynnsling, en gammel teknikk for å gjøre ljåen skarp.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

I fjorten dager markeres kulturminnedagen over hele landet. Søndag tar Mostadmark jernverks venner del i dette ved å arrangere åpen dag.

– Da kan vi by på en demonstrasjon av den gamle teknikken tynnsling, som går ut på å gjøre ljåen skarp og tynn nok til å skjære gress, sier leder i historielaget Mostadmark jernverks venner, Odd Bjørkli.

Saken fortsetter under lydklipppet

Odd Bjørkli om åpen dag på Mostadmark jernverk

Glemt

Bjørkli forteller at dette var en teknikk som ble brukt fram til 1600-tallet og som nå har gått i glemmeboken.

– Da tok nye teknikker over, blant annet det å slipe ljå med slipestein. Men vi ser at også dette er noe som holder på å bli glemt. Ljå har blitt forbruksvare og dermed er det ikke lenger nødvendig med denne kunnskapen. Derfor ska vi også demonstrere hvordan dette gjøres, sier Bjørkli.

Lang drift

Mostadmark jernverk var i drift fra 1650 til 1880.

– Jernverket var en stor arbeidsgiver og produserte jern ved hjelp av masovner, kullfyrte ovner der man smeltet jernmalm og dermed fikk flytende jern ut, forteller Bjørkli.

– Jernverket var i all hovedsak kjent for å produsere skipsanker og ovner som ble støpt i former. Da Bjørkli var barn var det få som visste mye om det gamle jernverket i Mostadmark.

– Men i dag tror jeg de aller fleste vet hva som foregikk her oppe i gamle dager, mener Odd Bjørkli.

Nøkkelord

Siste nytt i Stjørdal/Malvik

-Stas å bli sett!
  • Nyheter

Det er oppsummeringen til både Jorid Scott Svendsen, Lars-Eric Granqvist, Marit Evanger, Eva Nordfjell og Magne Haugom som er i Berlin for å vise fram Røros og Trøndelag på verdens største landbruks- og matmesse.

Nå er løypene åpnet
  • Nyheter

- Kom deg ut på tur, i guds frie natur! Det skal vi nå, sa Lars Olav Mogård til de nesten 100 som hadde møtt opp for å overvære den offisielle åpningen av snøscooterløypene i Selbu.

Kvithamar skal bli grønn spydspiss
  • Nyheter

Kvithamar gård, som nå eies av Stjørdal kommune, skal bli et kraftsenter innenfor grønn innovasjon i Midt-Norge.

 
Tjukkasgjengen starter trimtilbud i Malvik
  • Kultur

Finn O. Fosmo drar i gang et nytt trimtilbud i Malvik - og her snakker vi lavterskel!

Løsning for Kvislabakken?
  • Nyheter

Brakker som blir stående tomme etter at Fagerhaug skole i Stjørdal, vurderes som løsning på den akutte plassmangelen ved Kvislabakken skole.

Storslått Carmen med bestått eksamen
  • Kultur

Med eksamen framfor en fullsatt sal i Bruket kulturhus fikk Anne Birgitte Bouwhuis Røkke fra Skatval vist at hun er en fullblods klassisk sanger for sensorer fra musikkonservatoriet ved NTNU.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE