Demonstrerer tynnsling

Demonstrerer tynnsling

Tynnsling: Søndag kan du oppleve den gamle teknikken tynnsling på Mostadmark jernverk, forteller leder i historielaget Mostadmarks jernverks venner, Odd Bjørkli. FOTO: Anne Gundersen

Søndag blir det åpen dag på Mostadmark Jernverk og da kan du oppleve blant annet tynnsling, en gammel teknikk for å gjøre ljåen skarp.

I fjorten dager markeres kulturminnedagen over hele landet. Søndag tar Mostadmark jernverks venner del i dette ved å arrangere åpen dag.

– Da kan vi by på en demonstrasjon av den gamle teknikken tynnsling, som går ut på å gjøre ljåen skarp og tynn nok til å skjære gress, sier leder i historielaget Mostadmark jernverks venner, Odd Bjørkli.

Saken fortsetter under lydklipppet

Odd Bjørkli om åpen dag på Mostadmark jernverk

Glemt

Bjørkli forteller at dette var en teknikk som ble brukt fram til 1600-tallet og som nå har gått i glemmeboken.

– Da tok nye teknikker over, blant annet det å slipe ljå med slipestein. Men vi ser at også dette er noe som holder på å bli glemt. Ljå har blitt forbruksvare og dermed er det ikke lenger nødvendig med denne kunnskapen. Derfor ska vi også demonstrere hvordan dette gjøres, sier Bjørkli.

Lang drift

Mostadmark jernverk var i drift fra 1650 til 1880.

– Jernverket var en stor arbeidsgiver og produserte jern ved hjelp av masovner, kullfyrte ovner der man smeltet jernmalm og dermed fikk flytende jern ut, forteller Bjørkli.

– Jernverket var i all hovedsak kjent for å produsere skipsanker og ovner som ble støpt i former. Da Bjørkli var barn var det få som visste mye om det gamle jernverket i Mostadmark.

– Men i dag tror jeg de aller fleste vet hva som foregikk her oppe i gamle dager, mener Odd Bjørkli.

Nøkkelord

Siste nytt i Stjørdal/Malvik

Kollisjon med elg på Rugldalen
  • Nyheter

Mange viltpåkjørsler i Trøndelag fredag kveld.

Anmelder kringkastingssjefen for innføringen av DAB
  • Nyheter

Sigmund Hov Moen, opprinnelig fra Ålen, stevner Thor Gjermund Eriksen.

Positive til nytt regionråd
  • Nyheter

Torsdag lanserte ordførerne i Stjørdal, Levanger og Verdal planene om å danne et nytt regionråd for å markere den midtre delen av nye Trøndelag fylke, noe ordførerne i både Selbu og Malvik stiller seg positive til.

 
Åpen dag på brannstasjonen
  • Kultur

Brannvernuka går mot slutten og fokuset i år har vært brannøvelse i hjemmet. I morgen krones det hele med åpen dag på brannstasjoner over hele landet.

Floka
  • Floka

Gikk du glipp av fredagens program, så kan du høre det igjen her.

Kinohelga
  • Kino

Lego, Tommy Wirkola og Jeff Bridges er blant stikkordene du finner i helgas kinofilmer.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse