RBK: "100 år med RBK"

Jubileumsboka "100 år med RBK ble presentert av (f.v.) Christer Basma, Espen Viken, Geir Svardal, Tor Kleveland og Tove Moe Dyrhaug. FOTO: Andreas Reitan

Geir Svardal setter på nytt ballen i krysset med unik jubileumsbok om Norges største og mest folkelige toppklubb. Lørdag slippes "100 år med RBK" på Nordre.

Tekst:

Publisert:

100 år med RBK
Dette er den tredje boka Geir Svardal skriver om RBK. - Jeg skriver ei RBK-bok hvert tiende år, humrer Adresseavisen-journalist Svardal.

100 år med RBK
RBK-veteranen Tor Kleveland (78) har vært en særdeles viktig bidragsyter.

100 år med RBK
Forlagsdirektør Lasse Postmyr i Fagbokforlaget mener dette er ei viktig bok, ikke bare for Trøndelag, men for hele landet.

Dagen før "slippet" var Nea Radio invitert til pressekonferanse på Brakka.

Forfatter Geir Svardal, prosjektleder Tor Kleveland og RBK-sjef Tove Moe Dyrhaug orienterte om bokprosjektet som tar oss helt tilbake til Rosenborg gate på Møllenberg i Trondheim den 19. mai i 1917.

- Jeg vil kalle det en tidsreise og et kulturelt portrett av en fotballklubb, og hvorfor det som starta som en gutteklubb på Møllenberg nå er blitt et allemannseie. Boka forteller om opp- og nedturer, fargelagt av RBK-historias mange spesielle personligheter. En rød tråd i boka er at de gode postulatene som Nils Arne Eggen har blitt så kjent for, finner vi igjen i hvordan gutta tok vare på hverandre i 20-30 åra, sier forfatter Geir Svardal til Nea Radio.
Som medspillere i bokprosjektet har forfatteren hatt Tor Kleveland, Bent Skammelsrud, Christer Basma og Espen Viken (talsmann for Kjernen).

Tre bøker

For Adresseavisen-journalisten Geir Svardal er dette den tredje boka om RBK.

- Jeg skriver ei RBK-bok hvert tiende år, humrer Svardal, som beskriver den første som ei reportasjebok.

"I Rosenborgs hus", beskriver ti viktige år i RBKs historie fra 1988 til 1997. Boka har spesielt fokus på klubbens overgang til å bli et storkonsern, på de sportslige suksessene og ikke minst, på Nils Arne Eggens storhetstid.

I bok nummer to, "Historien om Rosenborg Ballklub 1917-2007" lar Geir Svardal oss bli bedre kjent med grunnleggerne (av fotballklubben "Odd", som seinere ble til Rosenborg) og andre som preget RBK i tiåra fram mot gjennombruddet på 60-tallet. Boka følger sentrale personer som Kåre Rønnes, Nils Arne Eggen og Odd Iversen og gir oss et innblikk i både små og store kriser på 70-tallet, samt også den nye optimismen på 80-tallet med Eggens "comeback" i -88.

Tre fortellerstiler

Geir Svardal er en erfaren, og ikke minst svært dyktig journalist. I dag skriver han mest for UKE-Adressa. Leser du reportasjene hans, vil du nok være enig med Nea Radios anmelder i at Svardal bærer usedvanlig tydelig preg av kvalitet. Men han er også utfordrende og nytenkende.

- Jeg bruker nok kanskje tre ulike skriveteknikker denne gangen, forklarer Svardal. - Den journalistiske, for jeg er jo journalist. Men også historiske fortellerteknikker og også noen skjønnlitterære grep, sier han.

Unikt billedmateriale

Med på laget denne gang har fotografene Kjell A Olsen og Kim Nygård (begge Adresseaviseb) vært. I tillegg har RBKs prosjektleder for jubileumsboka, Tor Kleveland, samlet bildemateriale helt siden han sluttet som aktiv spiller.

I sum har dette gjort 100-års-boka til en fantastisk historiefortelling i kombinasjonen ord og bilder, som det neppe finns maken til..

Forsidebildet, et skikkelig blinkskudd av RBK-veteran Trygve Hernæs, viser Odd Iversen på tur ned etter ei heading langt over et Brann-forsvar med hakeslipp. Selv RBKs scoringsmaskin Tor Kleveland ser faktisk imponert ut.

Tor Kleveland

Nettopp Tor Kleveland (78) er sannsynligvis den viktigste årsaken til at "100 år med RBK" har blitt ei usedvanlig bok. Toppscoreren som sørget for RBKs første Europacup-mål borte mot Reykjavik i 1965 er selv som ei levende historiebok, men har også etter aktiv spiller- og trenerkarriere tatt skikkelig ansvar for å samle RBK-historia i tekst og bilder. Samspillet mellom Kleveland og forfatter Geir Svardal har tydeligvis også gitt svært gode resultater.

- Det har vært usedvanlig spennende, og jeg er svært godt fornøyd med resultatet, sier mannen som er en av RBK-historias aller største spillerprofiler, og nå - naturligvis - æresmedlem - i RBK.

Slipp på Nordre

Lørdag "slippes" jubileumsboka på Nordre.

Klokka 14 vil både nåværende og tidligere spillere være tilstede for å signere bøker. Etter det Nea Radio erfarer vil både Pål André Helland, Mike Jensen, Tore Reginiussen, André Hansen, Fredrik Midtsjø, Mushaga Bakenga og Erlend Reitan bli å treffe i gågata.

Deretter blir det åpning av Adresseavisens fotoutstilling i Thomas Angells gate: "Rosenborg Ballklubs hundre år lange historie, sett gjennom kameralinsene til flere generasjoner av Adresseavisens pressefotografer".

Se bildet større

Geir Svardal, Tor Kleveland og Tove Moe Dyrhaug orienterte om bokprosjektet. FOTO: Andreas Reitan

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tolv, på en skala fra en til ti!

Ungdomsskoleelever i Selbu og Tydal fikk prøve seg på oppmerksomhetstrening og yoga.

Postens fem viktige juletips
  • Nyheter

16. desember er siste frist for å sende julepakker før jul. Desember er både den morsomste og travleste måneden for de som jobber i Posten.

Telia på Bringen
  • Nyheter

Torsdag ettermiddag kunne Telia slå på ny og oppgradert sender på Bringen. Hytteområdene i Selbu har virkelig fått årets julegave.

 
Statsskog finansierer utedo ved Fjellkirka på Røros
  • Nyheter

Gir av potten "Midtnorske Friluftstiltak".

Billigere nettleie i Holtålen og Midtre Gauldal
  • Nyheter

Salget av nettselskapet i Gauldal Energi medfører at innbyggerne i Holtålen- og Midtre Gauldal kommuner får en redusert nettleie fra 1. januar med nærmere kr.2.500,- pr. husstand.

Sa ja til helse- og omsorgssenter
  • Nyheter

Røros kommunestyre vedtok torsdag kveld å starte arbeidet med bygging av Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter. Bygget skal gi 24 heldøgns omsorgsplasser og 21 sykehjemsplasser, og netto byggekostnad er beregnet til 163 millioner kroner.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE