RBK: "100 år med RBK"

Jubileumsboka "100 år med RBK ble presentert av (f.v.) Christer Basma, Espen Viken, Geir Svardal, Tor Kleveland og Tove Moe Dyrhaug. FOTO: Andreas Reitan

Geir Svardal setter på nytt ballen i krysset med unik jubileumsbok om Norges største og mest folkelige toppklubb. Lørdag slippes "100 år med RBK" på Nordre.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

100 år med RBK
Dette er den tredje boka Geir Svardal skriver om RBK. - Jeg skriver ei RBK-bok hvert tiende år, humrer Adresseavisen-journalist Svardal.

100 år med RBK
RBK-veteranen Tor Kleveland (78) har vært en særdeles viktig bidragsyter.

100 år med RBK
Forlagsdirektør Lasse Postmyr i Fagbokforlaget mener dette er ei viktig bok, ikke bare for Trøndelag, men for hele landet.

Dagen før "slippet" var Nea Radio invitert til pressekonferanse på Brakka.

Forfatter Geir Svardal, prosjektleder Tor Kleveland og RBK-sjef Tove Moe Dyrhaug orienterte om bokprosjektet som tar oss helt tilbake til Rosenborg gate på Møllenberg i Trondheim den 19. mai i 1917.

- Jeg vil kalle det en tidsreise og et kulturelt portrett av en fotballklubb, og hvorfor det som starta som en gutteklubb på Møllenberg nå er blitt et allemannseie. Boka forteller om opp- og nedturer, fargelagt av RBK-historias mange spesielle personligheter. En rød tråd i boka er at de gode postulatene som Nils Arne Eggen har blitt så kjent for, finner vi igjen i hvordan gutta tok vare på hverandre i 20-30 åra, sier forfatter Geir Svardal til Nea Radio.
Som medspillere i bokprosjektet har forfatteren hatt Tor Kleveland, Bent Skammelsrud, Christer Basma og Espen Viken (talsmann for Kjernen).

Tre bøker

For Adresseavisen-journalisten Geir Svardal er dette den tredje boka om RBK.

- Jeg skriver ei RBK-bok hvert tiende år, humrer Svardal, som beskriver den første som ei reportasjebok.

"I Rosenborgs hus", beskriver ti viktige år i RBKs historie fra 1988 til 1997. Boka har spesielt fokus på klubbens overgang til å bli et storkonsern, på de sportslige suksessene og ikke minst, på Nils Arne Eggens storhetstid.

I bok nummer to, "Historien om Rosenborg Ballklub 1917-2007" lar Geir Svardal oss bli bedre kjent med grunnleggerne (av fotballklubben "Odd", som seinere ble til Rosenborg) og andre som preget RBK i tiåra fram mot gjennombruddet på 60-tallet. Boka følger sentrale personer som Kåre Rønnes, Nils Arne Eggen og Odd Iversen og gir oss et innblikk i både små og store kriser på 70-tallet, samt også den nye optimismen på 80-tallet med Eggens "comeback" i -88.

Tre fortellerstiler

Geir Svardal er en erfaren, og ikke minst svært dyktig journalist. I dag skriver han mest for UKE-Adressa. Leser du reportasjene hans, vil du nok være enig med Nea Radios anmelder i at Svardal bærer usedvanlig tydelig preg av kvalitet. Men han er også utfordrende og nytenkende.

- Jeg bruker nok kanskje tre ulike skriveteknikker denne gangen, forklarer Svardal. - Den journalistiske, for jeg er jo journalist. Men også historiske fortellerteknikker og også noen skjønnlitterære grep, sier han.

Unikt billedmateriale

Med på laget denne gang har fotografene Kjell A Olsen og Kim Nygård (begge Adresseaviseb) vært. I tillegg har RBKs prosjektleder for jubileumsboka, Tor Kleveland, samlet bildemateriale helt siden han sluttet som aktiv spiller.

I sum har dette gjort 100-års-boka til en fantastisk historiefortelling i kombinasjonen ord og bilder, som det neppe finns maken til..

Forsidebildet, et skikkelig blinkskudd av RBK-veteran Trygve Hernæs, viser Odd Iversen på tur ned etter ei heading langt over et Brann-forsvar med hakeslipp. Selv RBKs scoringsmaskin Tor Kleveland ser faktisk imponert ut.

Tor Kleveland

Nettopp Tor Kleveland (78) er sannsynligvis den viktigste årsaken til at "100 år med RBK" har blitt ei usedvanlig bok. Toppscoreren som sørget for RBKs første Europacup-mål borte mot Reykjavik i 1965 er selv som ei levende historiebok, men har også etter aktiv spiller- og trenerkarriere tatt skikkelig ansvar for å samle RBK-historia i tekst og bilder. Samspillet mellom Kleveland og forfatter Geir Svardal har tydeligvis også gitt svært gode resultater.

- Det har vært usedvanlig spennende, og jeg er svært godt fornøyd med resultatet, sier mannen som er en av RBK-historias aller største spillerprofiler, og nå - naturligvis - æresmedlem - i RBK.

Slipp på Nordre

Lørdag "slippes" jubileumsboka på Nordre.

Klokka 14 vil både nåværende og tidligere spillere være tilstede for å signere bøker. Etter det Nea Radio erfarer vil både Pål André Helland, Mike Jensen, Tore Reginiussen, André Hansen, Fredrik Midtsjø, Mushaga Bakenga og Erlend Reitan bli å treffe i gågata.

Deretter blir det åpning av Adresseavisens fotoutstilling i Thomas Angells gate: "Rosenborg Ballklubs hundre år lange historie, sett gjennom kameralinsene til flere generasjoner av Adresseavisens pressefotografer".

Se bildet større

Geir Svardal, Tor Kleveland og Tove Moe Dyrhaug orienterte om bokprosjektet. FOTO: Andreas Reitan

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nå skal all diabetesmat ut fra sykehjemmene på Røros

Da Anne Revergård undersøkte kunnskapen ansatte i kommunehelsetjenesten hadde om diabetes, fant hun store hull. Nå reiser hun rundt for å spre kunnskap, og denne uka holdt hun fagdager på Røros.

Bruktbilmesse på Torgkvartalet
  • Nyheter

I helga kan du kjøpe deg ny brukt bil på kjøpesenter. Det vil si, i parkeringskjelleren på Torgkvartalet.

Tillater alkoholservering i kjøpesenter
  • Nyheter

Nå kan du nyte alkohol på kjøpesenter i Stjørdal. Men kriteriene for å få skjenkebevilgning er strenge.

 
Innfører ikke stønadskutt
  • Nyheter

Kommunestyret i Stjørdal valgte torsdag å stemme ned rådmannens innstilling om en reduksjon i sosialstønad på 5 %.

Nyetablering: Huttiheita Media

Navnet på bedriften inspirert av nedslitt buss fra loppemarked i Oslo.

Slik så det ut utenfor Jernia på Røros torsdag

Is på taket førte til vannlekkasje i bygget i Bergmannsgata.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE