– Tror aktører vil satse i Tydal

Prosjektleder Gunnbjørn Berggård, rådmann Heidi Horndalen og ordfører Ole Bjarne Østby studerer den nye nettsiden neadatacenter.no som skal lokke aktører til Tydal. FOTO: Tydal kommune

Arbeidet med å bygge datalagringssenter i Tydal er inne i en ny fase, og både prosjektleder, rådmann og ordfører i Tydal tror det er gode muligheter for å finne bedrifter som vil satse på bygging i kommunen.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Arbeidet med å bygge datalagringssenter i Tydal er inne i en ny fase, og både prosjektleder, rådmann og ordfører i Tydal tror det er gode muligheter for å finne bedrifter som vil satse på bygging i kommunen.

Planene om Nea Data Center så dagens lys i 2015, og nå er kraftkommunen ett skritt nærmere målet. Tydal har fått på plass en ny nettside, neadatacenter.no, som presenterer kommunes fortrinn, og nå starter arbeidet mot aktører som vil vurdere bygging. Tomta ved Nea Kraftverk er under regulering, og saken skal til endelig behandling i kommunestyret i mai-juni i år.

Tydal er perfekt!

– Tydal er det perfekte stedet for datalagringssenter, heter det først på den nye nettsiden som skal lokke aktører til å satse i Tydal. Presentasjonen er laget av innleid konsulent Per Morten Hoff i firmaet Maktens Korridorer AS. Den tidligere IKT-Norge-sjefen mener Tydal er svært godt egnet for bygging av datalagringssenter.

– Det vil være behov for å bygge svært mange datalagringssentre i åra som kommer. Vi har bare sett starten på en gigantisk revolusjon hvor de enorme datamengdene som vi produserer skal lagres. Den aller viktigste innsatsfaktoren er tilgang på ren strøm. Her er Tydal svært godt posisjonert. I tillegg har Tydal et ideelt klima og byggeklar tomt. Flere føringsveier for fiber eksisterer også. Dette gjør at Tydal har alle muligheter for å lykkes med å bli en datasenterlokasjon, sier Hoff.

– Midt i smørøyet

Også ordfører i Tydal, Ole Bjarne Østby, er optimistisk.

– Her har vi nærmest ubegrenset med kortreist strøm og ei tomt som ligger vegg i vegg med kraftstasjonen. På kraftsida ligger vi midt i smørøyet. Alle etterspør sikker fibertilknytning, og vi har i dag fire tilknytninger. Vi har fiber gjennom Neadalen og til Røros og Østlandet, og vi har fiber via kraftlinjer til Klæbu og over til Sverige, sier han.

Østby trekker videre fram at Tydal har vann for avkjøling og et kaldt og ideelt klima for datalagring. I tillegg har Tydal gode kommunikasjoner med en time til både Røros og Værnes lufthavn og kort vei til jernbane på Røros og i Stjørdal.

– Og ikke minst ligger vi en og en halv time fra det teknologiske miljøet i Trondheim som er ledende i Norge. Tydal ligger midt i smørøyet.

Håper på arbeidsplasser

– Hvor realistisk er planene?

– Vi vet at det skal bygges mange datalagringssentre, og vi ligger svært godt an i løypa. Vi har det meste på plass for å få til dette i løpet av kort tid. Vi har en god pakke på det de fleste etterspør.

– Hva vil dette bety for Tydal?

– Vi håper det vil gi noen arbeidsplasser, spesielt i utbyggingsfasen. Blir det 10-15 arbeidsplasser, vil det bety svært mye for Tydal, sier Østby som håper å få en aktør på banen i løpet av et år eller to.

Alt ligger til rette

Tidligere rådmann i Tydal, Gunnbjørn Berggård, er innleid som prosjektleder. Han mener også alt ligger svært godt til rette for et datalagringssenter i Tydal.

– Det er gode muligheter for at aktører vil fatte interesse, og Tydal er et av de beste stedene i Midt-Norge for å bygge datalagringssenter, sier han.

Dagens rådmann i Tydal, Heidi Horndalen, sier at med de gode forutsetningene vi har, er Tydal absolutt en konkurransedyktig lokasjon for etablering av datasenter.

Håper Trøndelag vil fronte Tydal

Per Morten Hoff sier at Tydal har gjort et godt stykke arbeid med å legge til rette for et såkalt grønt datalagringssenter.

– Nå er presentasjonen klar, og skal vi få en kunde, må verden vite om oss, sier han. Hoff peker på at det er lett å peke på internasjonale aktører.

– Men vi skal heller ikke glemme at både norske bedrifter, forskningsinstitusjoner og norsk offentlig forvaltning må ha tilgang på datalagringssentre. Det betyr at det også ligger betydelige muligheter i norske datasenterkunder også. Jeg håper nå at et samlet Trøndelag kan være med på å fronte Tydal, rett og slett fordi det er den beste lokasjonen og den som er mest utviklet, sier Per Morten Hoff.

Nøkkelord

Siste nytt i Selbu/Tydal

En seier og to uavgjort for SBK i helga

Seier for G16 i 0.div, poengdeling for junior og senior.

Eli Hovdenak stiller ut
  • Kultur

Det er snart fire år siden forrige gang: Nå er Eli Hovdenak tilbake i Galleri Kulviksvingen.

Godt mottatt Selbuvott
  • Kultur

Rekordvotten fra Selbu, den nesten 2,50 meter lange Selbuvotten, deltar i disse dager på strikkefestival på Færøyene.

 
Selbusjøen fylles
  • Nyheter

Selbusjøen er så å si "tom". Nå skal den fylles igjen, lover Statkraft.

Leter etter fortiden ved Selbusjøen
  • Kultur

Snart begynner arkeologer fra Vitenskapsmuseet i Trondheim å leter etter fortiden ved Selbusjøen. Målet er å få bedre innsikt hvordan livet artet seg ved og under vannflata i bronsealderen.

Sesongåpning i 5.div for SBK og Malvik

Selbu Ballklubb åpner sesongen mot Malvik på Sentralbanen fredag klokken 20:00.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE