Sylan på to hjul

SYKKEL kan bli et nytt satsingsområdet for reiselivsnæringa i Tydal. Allerede fra sommeren planlegges to løyper å stå klare. (Illustrasjonsfoto fra Pilegrimsrittet) FOTO: Geir Horndalen

Vinterkommunen Tydal ser mot vår og satser på sykkelturisme med flere merkede sykkelstier allerede fra sommeren.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio
Se bildet større

TO HJUL: Nytt satsingsområde i Tydal: "På to hjul i Sylan!" Representanter fra kommune, reiseliv, vegvesen og fylkeskommune møttes i Tydal tirsdag. FOTO: Andreas Reitan

Faktaboks

Nasjonale sykkelruter
Nr.1 Kystruta
Nr.2 Kanalruta
Nr.3 Fjord og fjell
Nr.4 Rallarvegen
Nr.5 Numedalsruta
Nr.6 Sognefjellsvegen
Nr.7 Pilegrimsruta
Nr.8 Trollheimen
Nr.9 Villmarksruta
Nr.10 Nordkapp–Lindesnes

Det nasjonale sykkelnettet som består av 10 ruter skal gjøre det mulig å sykle fra sted til sted, gjerne over lange avstander, uten å måtte ut på de store og de mest trafikkerte vegene. Sykkelrutene skal vise fram attraktive områder både når det gjelder natur, kultur og attraksjoner. Sykkelnettet skal samtidig binde sammen våre største byer. Det varierer fra område til område hvor stor del av rutene som er skiltet.

Noen av rutene utgjør også en del av det europeiske sykkelnettet EuroVelo.

Tips for å planlegge turen
Rutene variere med tanke på vanskelighetsgrad. Noen delstrekninger er lette og passer for alle, mens andre er mer krevende og det vil være en fordel å være sykkelvant og i god form. Å sykle på tur krever noen forberedelser, enten om en vil sykle på dagstur eller i flere dager i strekk. De nasjonale sykkelrutene skiltes både på veger og sykkelveger. Siden det ikke er tilrettelagt med skilting overalt anbefales det å studere kart for å finne egnede traseer.

I Norge er det ca 1 100 tunneler med varierende lengde. Det er lov å sykle i mange av dem men ikke alle er like godt tilrettelagt for sykling. Selv om trafikken gjennom disse tunnelene er lav, så er det viktig å være klar over at de kan være mørke. Slå på lyset på sykkelen og ta på deg refleksvest når du sykler gjennom tunnelen slik at du er godt synlig. Vær også oppmerksom på at det kan være en del trekk og støy i tunnelene. Ved noen tunneler finnes det en varslingsknapp å trykke på for å gjøre bilister oppmerksom på at det er syklister i tunnelen.

Mer informasjon om sykkelferie i Norge finnes på hjemmesidene til Sykkelturisme i Norge (STIN) og Syklistenes landsforenings (SLF). Her finner du også SLFs test av sykkelruter og kan bestille SLFs kart "Sykkelruter i Norge", tunnel og planleggingskart for syklister. Kartet gir en god oversikt over anbefalte steder å sykle.

Fra ski til sykkel: Nå satser næringsaktørene i Tydal på sykkelturisme og har fått med seg både kommunen, vegvesen, vegdirektorat og Innovasjon Norge på et utviklingsprosjekt som kan munne ut i minst to merka sykkelstier i Tydal fra sommeren.

Tirsdag inviterte Tydal kommune til "sykkel-seminar"med sykkelturisme som utgangspunkt for en framtidsrettet plan med sykkel i fokus for fortsatt næringsutvikling.

I tillegg til at Tydal kan være en del av den nasjonale sykkeloffensiven (Rute 9), ønsker lokale næringsaktører også å satse på lokale traseer i Tydal:

Riasten Rundt (ligger alleere presentert på ute.no)

Stugudal - Nedalshytta - båt til Storerikvollen - Ås
(eller Stugudal - Nedalshytta - båt - Nesjødammen- Ås)

Ås - Henfallet - Naturpark Tydal - Søllisjøen - Ås - Neatun

Ås - Aunmarka - Aune - Græsli

- Møtet bestemte at vi i første omgang satser på videreutvikling av to av disse sykkelstiene, sier næringssjef i Tydal, Mari Evjen.

Hør intervju med næringssjef i Tydal, Mari Evjen:

Nøkkelord

Siste nytt i Selbu/Tydal

En seier og to uavgjort for SBK i helga

Seier for G16 i 0.div, poengdeling for junior og senior.

Eli Hovdenak stiller ut
  • Kultur

Det er snart fire år siden forrige gang: Nå er Eli Hovdenak tilbake i Galleri Kulviksvingen.

Godt mottatt Selbuvott
  • Kultur

Rekordvotten fra Selbu, den nesten 2,50 meter lange Selbuvotten, deltar i disse dager på strikkefestival på Færøyene.

 
Selbusjøen fylles
  • Nyheter

Selbusjøen er så å si "tom". Nå skal den fylles igjen, lover Statkraft.

Leter etter fortiden ved Selbusjøen
  • Kultur

Snart begynner arkeologer fra Vitenskapsmuseet i Trondheim å leter etter fortiden ved Selbusjøen. Målet er å få bedre innsikt hvordan livet artet seg ved og under vannflata i bronsealderen.

Sesongåpning i 5.div for SBK og Malvik

Selbu Ballklubb åpner sesongen mot Malvik på Sentralbanen fredag klokken 20:00.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE