Ordførere til Oslo

Ordførere, varaordførere og formannskapsmedlemmer møter opp foran Stortinget onsdag. FOTO: På Lomeland, Norsk Lokalradioforbund

“Forsvar den lokale beskatningsretten” er hovedparolen når ordførere, varaordførere og formannskapsmedlemmer fra en rekke norske industri-, naturressurs- og energikommuner møter opp utenfor Stortinget onsdag ettermiddag. Her vil kommunene markere tverrpolitisk motstand mot forslaget i statsbudsjettet og fremme krav om lovutvalg.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Ordførere til Oslo
Ordfører Ole Morten Balstad i Selbu er en av over 100 ordførere som protesterer på Løvebakken onsdag ettermiddag.

Onsdagens markering skjer utenfor Stortinget klokka 18. I forkant skal representantene for de deltakende kommunene møtes for en gjennomgang av bakgrunnen for aksjonen.

- Regjeringen har tatt første skritt for å avskaffe kommunenes eiendomsskatt, finansministeren har uttalt at all eiendomsskatt skal fjernes i denne stortingsperioden. Eiendomsskatt er vår eldste skatteform, den utgjør 12 milliarder kroner årlig til offentlig velferd i kommunene og er en grunnpilar i vårt lokaldemokrati. Regjeringens forslag i statsbudsjettet 2018 om å fjerne eiendomsskatt på industrianlegg (prodúksjonsinstallasjoner og -utstyr) mangler «grønn logikk», og vil alene frata kommunene minst 1,2 milliarder kroner. Blir forslaget vedtatt, står resten av eiendomsskatten foran en snarlig avvikling, heter det i oppropet foran ordføreraksjonen.

-Lokal verdiskaping må gi varige lokale inntekter.

- Fra regjeringshold er det opplyst at kompensasjon av inntektstapet er utelukket og at kommunesektoren kan effektiviseres tilsvarende inntektstapet. En kommunal beskatningsrett som gir årlige inntekter kan uansett ikke erstattes med økonomisk kompensasjon i ett statsbudsjett. Lokal verdiskaping må gi varige lokale inntekter.

Eiendomsskatten utgjør maksimalt 0,7% av eiendommens verdi. De fleste land har eiendomsskatt, og Norge har lavere eiendomsskatt enn gjennomsnittet i OECD, heter det videre.

Fra Selbu deltar ordfører Ole Morten Balstad, fra Tydal ordfører Ole Bjarne Østby og varaordfører Børge Hanssen og fra Røros varaordfører Bjørn Salvesen. I tillegg deltar rådmann Heidi Horndalen i Tydal, hun er medlem i sentralstyret for en av arrangørorganisasjonene, Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK).

Se bildet større

Arkivfoto fra Selbu Energiverks trafo i Slind. FOTO: Andreas Reitan

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ta hensyn til rein i påska!
  • Nyheter

Skal du på fjellet i påska? Da er det fint om du tar hensyn til tamrein og villreinen, oppfordrer Fylkesmannen i Trøndelag.

Spritsmuglere stanset på Vauldalen
  • Nyheter

Tre biler med stjålne skilter stanset med med tusenvis av liter øl og sprit.

Hele Norges helsesøster besøkte Holtålen

Fredag var Tale Maria Krohn Engvik på Hov skole i Holtålen. Der snakket hun om alt fra mensen til dickpics.

 
Floka
  • Floka

Acer, Listhaug, påske og ulike sittestillinger på do var blant ukas tema.

Et skritt nærmere ny Vikhammer Ungdomsskole

Torsdag fattet utvalg for Oppvekst og Kultur (OPKU) vedtak om romprogram for ny Vikhammer ungdomsskole med kulturdel, saken går nå videre til Formannskap og Kommunestyre for endelige vedtak.

Samler tomflasker til klassetur
  • Røros / Holtålen

9. trinn ved Hov skole i Ålen håper panteflasker vil føre til utenlandstur.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE