Ordførere til Oslo

Ordførere, varaordførere og formannskapsmedlemmer møter opp foran Stortinget onsdag. FOTO: På Lomeland, Norsk Lokalradioforbund

“Forsvar den lokale beskatningsretten” er hovedparolen når ordførere, varaordførere og formannskapsmedlemmer fra en rekke norske industri-, naturressurs- og energikommuner møter opp utenfor Stortinget onsdag ettermiddag. Her vil kommunene markere tverrpolitisk motstand mot forslaget i statsbudsjettet og fremme krav om lovutvalg.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Ordførere til Oslo
Ordfører Ole Morten Balstad i Selbu er en av over 100 ordførere som protesterer på Løvebakken onsdag ettermiddag.

Onsdagens markering skjer utenfor Stortinget klokka 18. I forkant skal representantene for de deltakende kommunene møtes for en gjennomgang av bakgrunnen for aksjonen.

- Regjeringen har tatt første skritt for å avskaffe kommunenes eiendomsskatt, finansministeren har uttalt at all eiendomsskatt skal fjernes i denne stortingsperioden. Eiendomsskatt er vår eldste skatteform, den utgjør 12 milliarder kroner årlig til offentlig velferd i kommunene og er en grunnpilar i vårt lokaldemokrati. Regjeringens forslag i statsbudsjettet 2018 om å fjerne eiendomsskatt på industrianlegg (prodúksjonsinstallasjoner og -utstyr) mangler «grønn logikk», og vil alene frata kommunene minst 1,2 milliarder kroner. Blir forslaget vedtatt, står resten av eiendomsskatten foran en snarlig avvikling, heter det i oppropet foran ordføreraksjonen.

-Lokal verdiskaping må gi varige lokale inntekter.

- Fra regjeringshold er det opplyst at kompensasjon av inntektstapet er utelukket og at kommunesektoren kan effektiviseres tilsvarende inntektstapet. En kommunal beskatningsrett som gir årlige inntekter kan uansett ikke erstattes med økonomisk kompensasjon i ett statsbudsjett. Lokal verdiskaping må gi varige lokale inntekter.

Eiendomsskatten utgjør maksimalt 0,7% av eiendommens verdi. De fleste land har eiendomsskatt, og Norge har lavere eiendomsskatt enn gjennomsnittet i OECD, heter det videre.

Fra Selbu deltar ordfører Ole Morten Balstad, fra Tydal ordfører Ole Bjarne Østby og varaordfører Børge Hanssen og fra Røros varaordfører Bjørn Salvesen. I tillegg deltar rådmann Heidi Horndalen i Tydal, hun er medlem i sentralstyret for en av arrangørorganisasjonene, Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK).

Se bildet større

Arkivfoto fra Selbu Energiverks trafo i Slind. FOTO: Andreas Reitan

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Selbu og Tydal åpner snøscooterløypene
  • Nyheter

Fra lørdag kan du kjøre snøscooter fra Selbu til Tydal - lovlig!

Fylkesting vedtok pressestøtte til lokalradio
  • Nyheter

Fylkestinget i Finnmark har vedtatt at lokalradio bør få pressestøtte på lik linje med aviser. De omtaler dagens ordning som konkurransevridende.

Røros har gjennomført sin første innbyggerundersøkelse
  • Nyheter

Undersøkelsen er et av flere forbedringstiltak i det omfattende omstillingsarbeidet som har pågått de siste årene.

 
Katter sjelden til veterinær
  • Nyheter

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge, er det flest hunder som kommer til veterinær.

Sveian til fylkesstyret?
  • Nyheter

Varaordfører i Malvik, Ole Herman Sveian, er foreslått som 2. nestleder i Senterpartiets nye fylkeststyre i Trøndelag.

Trøndelag til Berlin
  • Nyheter

Trønderske produkter og reiselivspakker er klar for klar Grüne Woche i Berlin.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE