Ordførere til Oslo

Ordførere til Oslo

Ordførere, varaordførere og formannskapsmedlemmer møter opp foran Stortinget onsdag. FOTO: På Lomeland, Norsk Lokalradioforbund

“Forsvar den lokale beskatningsretten” er hovedparolen når ordførere, varaordførere og formannskapsmedlemmer fra en rekke norske industri-, naturressurs- og energikommuner møter opp utenfor Stortinget onsdag ettermiddag. Her vil kommunene markere tverrpolitisk motstand mot forslaget i statsbudsjettet og fremme krav om lovutvalg.

Tekst:

Publisert:

Ordførere til Oslo
Ordfører Ole Morten Balstad i Selbu er en av over 100 ordførere som protesterer på Løvebakken onsdag ettermiddag.

Onsdagens markering skjer utenfor Stortinget klokka 18. I forkant skal representantene for de deltakende kommunene møtes for en gjennomgang av bakgrunnen for aksjonen.

- Regjeringen har tatt første skritt for å avskaffe kommunenes eiendomsskatt, finansministeren har uttalt at all eiendomsskatt skal fjernes i denne stortingsperioden. Eiendomsskatt er vår eldste skatteform, den utgjør 12 milliarder kroner årlig til offentlig velferd i kommunene og er en grunnpilar i vårt lokaldemokrati. Regjeringens forslag i statsbudsjettet 2018 om å fjerne eiendomsskatt på industrianlegg (prodúksjonsinstallasjoner og -utstyr) mangler «grønn logikk», og vil alene frata kommunene minst 1,2 milliarder kroner. Blir forslaget vedtatt, står resten av eiendomsskatten foran en snarlig avvikling, heter det i oppropet foran ordføreraksjonen.

-Lokal verdiskaping må gi varige lokale inntekter.

- Fra regjeringshold er det opplyst at kompensasjon av inntektstapet er utelukket og at kommunesektoren kan effektiviseres tilsvarende inntektstapet. En kommunal beskatningsrett som gir årlige inntekter kan uansett ikke erstattes med økonomisk kompensasjon i ett statsbudsjett. Lokal verdiskaping må gi varige lokale inntekter.

Eiendomsskatten utgjør maksimalt 0,7% av eiendommens verdi. De fleste land har eiendomsskatt, og Norge har lavere eiendomsskatt enn gjennomsnittet i OECD, heter det videre.

Fra Selbu deltar ordfører Ole Morten Balstad, fra Tydal ordfører Ole Bjarne Østby og varaordfører Børge Hanssen og fra Røros varaordfører Bjørn Salvesen. I tillegg deltar rådmann Heidi Horndalen i Tydal, hun er medlem i sentralstyret for en av arrangørorganisasjonene, Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK).

Se bildet større

Arkivfoto fra Selbu Energiverks trafo i Slind. FOTO: Andreas Reitan

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Anker ikke
  • Nyheter

Formannskapet i Holtålen var tirsdag enige om ikke å gå videre med saken om Åsenbrua

Røros kaldest i landet - nå kommer væromslaget
  • Video

Røros var torsdag morgen kaldest i landet med minus 25,6 grader. Men nå kommer væromslaget, og det er sendt ut OBS-varsel for Trøndelag.

Hun blir ny lufthavndirektør
  • Nyheter

Lensmann i Stjørdal, Marit Helene Stigen, er ansatt som første kvinnelige lufthavndirektør på Værnes.

 
Briter spiser mer grønt enn nordmenn
  • Nyheter

Kanskje bærer noen av oss på fordommer om dårlig britisk kosthold, men ny undersøkelse viser at Storbritannia er det landet i Europa som ligger på topp i inntak av frukt og grønt. Hva er det britene har gjort som har løftet dem til det nivået de har i dag?

Oppdatert: Holtålenbudsjettet
  • Nyheter

Formannskapet har møte tirsdag.

Oste-VM til Norge
  • Nyheter

Fra England til Norge: The Guild of Fine Food har utnevnt Bergen til arrangørby for oste-VM 2018, skriver Nationen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE