Nyvinning forenkler mobilbetaling i butikk

Salgssjef Roar Sundt ved Norbit. FOTO: Nils Kare Nesvold

Rørosbedrift i havn med banebrytende produkt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2017 kl 22:59

Nea Radio
Nea Radio

Fakta om AblePay Technologies og Norbit

AblePay Technologies

SINTEF-selskap som har utviklet verdens første SIM-kortteknologi med innebygget blåtann. Smartkortet kan blant annet benyttes til å enkelt oppgradere tradisjonelle betalingsterminaler til å bli betalingsterminaler for mobilbetaling.

Smartkortet kan også brukes som såkalt beacon i butikken. Fordelen er at selskapets løsning ikke er avhengig av batteri og kan enkelt oppgraderes online.

Selskapets jobber også med store anvendelsesmuligheter i Asia, hvor elektroniske betalingsløsninger er mangelvare. SIM-kortet kan enkelt og billig forvandle en standard mobiltelefonen til en sikker betalingsterminal. Brukere kan dermed betale med mobil i butikk uavhengig av hvilken type telefon brukeren har.

Teknologien har blitt utviklet gjennom de siste ti årene i et samarbeid mellom Telenor og SINTEF, med midler fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge.

Selskapet hadde opprinnelig sitt utspring fra Telenor, men den tekniske utviklingen har de siste seks årene foregått hos SINTEF. Selskapet eies i dag av hovedaksjonæren SINTEF Venture, i tillegg til Founders Fund, Investinor, SpareBank1 SMN Invest og CoFounder.

Smartkortene produsere av Norbit EMS på Røros (tidligere Norbitech).

Norbit EMS

Norbit Group AS er et internasjonalt kunnskapsbasert industrikonsern som leverer høyteknologiske produkter, systemer og løsninger basert på elektronikk. Konsernet har forretningskontorer i Norge, Polen, Australia og USA.

Virksomheten ble etablert i 1995 på Stjørdal.
Norbit Group har delt virksomheten i fire forretningsområder: ITS, SubSea, ODM og EMS.
Norbit EMS har avdelinger i Selbu og på Røros.

Markedssjef Roar Sundt ved Norbit på Røros sier at dette er nyvinning som forenkler mobilbetaling i butikk. Bruker du Vipps, MobilePay eller mCASH når du skal betale for brød, eller brunost? Nå skal du snart slippe å tenke på om butikken kan håndtere akkurat det systemet du har satset på.

Teknologibedriften AblePay Technologies i Trondheim samarbeider med elektronikkbedriften Norbit EMS på Røros om produksjon av en teknologi som gjør at kunden kan betale med mobil i butikken – uansett hva slags betalingssystem butikken har. – Dette er stort for Norbit, sier salgssjef Roar Sundt.

Teknologien lar kunder betale med mobilen uten at butikken må ha mange forskjellige betalingsterminaler.

Det finnes anslagvis 75 millioner betalingsterminaler i verden som har ett felles problem: De støtter ikke alle de ulike typene mobilbetaling, et marked i sterk vekst.

AblePay Technologies har løsningen i form av et nytt SIM-kortlignende smartkort med unik blåtannteknologi, som enkelt oppgraderer dagens betalingsterminaler til å støtte mobilbetaling – uavhengig av om leverandøren heter Vipps, MobilePay eller mCASH.

Erstatter tungvinte løsninger

– Kortet installeres i betalingsterminalen i løpet av minutter, og vipps, så kan kortbetalinger og mobilbetalinger gjøres via en og samme løsning. Og det til en dramatisk lavere pris enn alternativet, som er å erstatte de gamle terminalene med nye eller innføre flere tilleggsterminaler, sier Rune Bjerke, administrerende direktør i AblePay Technologies.

Ti år langt svangerskap

AblePay Technologies og Norbit har samarbeidet i flere år om å utvikle produktet.

– Et svangerskap på ti år som ender i en lykkelig fødsel er godt, sier en glad salgssjef Roar Rundt ved Norbit til Nea Radio.

Det nye produktet har fått navnet BlueSIM. Nå slipper kunden å forholde seg til flere betalingsterminaler når varene skal betales i butikken.

– Skrekkscenariet hadde vært fire-fem forskjellige betalingsterminaler ved kassaapparatet. Det ville vært forvirrende for kunden og betraktelig dyrere i drift for butikkene, sier Bjerke.

Testes og rulles ut i flere land

Leverandører av betalingsterminaler har til nå kjøpt 50 000 av AblePay Technologies' smartkort. Løsningen rulles nå ut i Norden, og testes i flere andre land i Europa.

– Vi sikter mot verdensmarkedet, og salget kan bli mye, mye større, sier Sundt. Smartkortene produseres ved Norbit på Røros.

– Nærhet til produksjon er viktig i den fasen vi er i, og det er kjempeartig at en lokal produsent er konkurransedyktig.  Vi har et veldig godt samarbeid med Norbit og er godt fornøyd med leveransene, sier Rune Bjerke.

I Norge, som i resten av Europa, konkurrerer bankene og butikkene om å levere den beste løsningen for mobilbetaling, men alle vil samtidig ha en standardløsning som gjør hverdagen enkel for kunden.

Thor Ragnar Klevstuen, som har jobbet lenge med mobilbetaling og nå jobber i SpareBank1 som forretningsutvikler innen betalingsløsninger, hilser ny teknologi velkommen: – Dette er en smart og spennende løsning, som på en enkel måte åpner for at mobilbetaling i butikk får langt større utbredelse i eksisterende butikker, sier Klevstuen.

Ser enorme muligheter i Asia

AblePay Technologies nye SIM-kort forvandler en standard mobiltelefonen til en sikker betalingsterminal.

– Det gir enorme muligheter i Asia, hvor elektroniske betalingsløsninger er mangelvare, sier Rune Bjerke.

I verdens utviklingsland foregår mer enn 90 prosent av betalingen i form av kontanter, ifølge Stein Erik Nordmo i Telenor Financial Services og styremedlem i AblePay Technologies. Og volumet er stort, i og om at det er snakk om 180 millioner små butikker som betjener 4.5 milliarder kunder daglig.

– Kostnadene ved bruk av kontanter er betydelige i form av ineffektivitet og tapte skatteinntekter. Det vil være behov for betalingsløsninger i små butikkene som er radikalt rimeligere enn konvensjonelle betalingsløsninger i butikk, og som er svært enkel å bruke både for butikkeier og kundene, sier Nordmo.

SIM-kortet BlueSIM oppgraderer enkelt og billig hvilken som helst telefon, ikke bare smarttelefoner, til å bli en sikker betalingsterminal ved hjelp av blåtann. Kunder kan dermed betale med mobil i butikk, uavhengig av type telefon.

– Dette gir for eksempel teleselskap store muligheter til å rulle ut infrastruktur for mobilbetaling i Asia. Det vil sørge for at skatt blir lettere å inndrive, og det blir langt sikrere å drive handel, sier Rune Bjerke i AblePay Technologies. – De som leverer varer, for eksempel for Amazon, kan på en sikker og trygg måte la sine bud få betaling digitalt, istedenfor å gå med "risky" kontanter i lomma.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Lange køer da bommen ikke ville gå opp
  • Nyheter

Ødelagt sikring, var årsaken til at trafikken ble stående på Harborg onsdag formiddag.

Befolkningstallene for 1. kvartal er klare
  • Nyheter

Laveste fødselsoverskuddet siden 1985 og Holtålen vokser mest i Rørosregionen.

Ryperapporten fra fjellstyrene våren 2018
  • Nyheter

Hvordan blir rypehøsten?

 
En person til sykehus etter MC-ulykke i Stjørdal

En mann i 30-årene er kjørt til St. Olavs hospital.

Parsellhagen på Røros har plass til flere

Prüberhagaen parsellbruk midt i Røros sentrum søker etter flere som ønsker å dyrke og så i parsellhagen.

Spår tidenes camping-sommer
  • pressemelding

Flere camping-rekorder kan stå for fall denne sommeren, når høysesongen starter for alvor. Pilene vil peke oppover i lang tid fremover, tror bransjefolk.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE