Kritisk til medieomtale av samer

Kritisk til medieomtale av samer

Thomas Ole Andersen er opptatt av hvordan mediene dekker stoff om sørsamer. Han har gjennomgått hundrevis av artikler om sørsamer i aviser fra 1910 og fram til i dag. Under Tråante skal han ha utstilling. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Han har samlet avisstoff om sørsamer fra 1910 og fram til i dag. – Mange av sakene blir ensidig framstilt, sier prosjektleder ved Aajege, Thomas Ole Andersen. Nå skal han stille ut avisartikler han har samlet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.02.2017 kl 21:45

Thomas Ole Andersen
Thomas Ole Andersen har gjennomgått hundrevis av artikler om sørsamer i aviser fra 1910 og fram til i dag. Foto: Nils Kåre Nesvold

– Det er for lite om sørsamiske forhold i norske medier, mener Thomas Ole Andersen.
Han har gjennomgått hundrevis av artikler i norske aviser de siste 107 åra. I neste uke stiller Andersen ut en del av artiklene under Tråante 2017 i Trondheim. Tråante er hundreårsjubileet for samenes første landsmøte i Trondheim.

Se bildet større

Slik blir utstillinga til Thomas Ole Andersen under Tråante. Det åpner i biblioteket i Trondheim lørdag. FOTO: Privat

Anderssen er historiker og prosjektleder for sørsamisk kulturhistorie og institusjonsutvikling i Rørosregionen.
Gjennom sitt arbeid har han gjort mange interessante funn.

– I avisene er det altfor få artikler om sørsamer. Flere mediesaker om samene kunne ha bidratt til at interessekonflikten ville blitt mindre. Jo mer man vet om hverandre, jo større forståelse får man, sier Andersen.

Han mener at de fleste sakene handler om sørsamiske møter med storsamfunnet, om konflikter og om næringsutfordringer.

Utstillinga under Tråante i Trondheim går under navnet “Rørossamer i aviser 1910-2017”. Utstillinga åpner på biblioteket i Trondheim lørdag.

Se bildet større

Waren Sardne var en norsk samisk avis som ble utgitt i perioden 1910–13 og 1922–27. Navnet er sørsamisk og betyr Budskap fra fjellet eller Underretning fra fjellet. Dette var en avis for sørsamene og ble utgitt på Røros av Daniel Mortenson. Avisa var, sammen med avisen Sagai Muittalægje, viktig for samebevegelsen i denne perioden. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Reviderte konsesjonslover for vannkraft
  • Nyheter

Fra årsskiftet får de 100 år gamle konsesjonslovene for vannkraft modernisert struktur og oppdatert språkdrakt.

Tolv, på en skala fra en til ti!

Ungdomsskoleelever i Selbu og Tydal fikk prøve seg på oppmerksomhetstrening og yoga.

Postens fem viktige juletips
  • Nyheter

16. desember er siste frist for å sende julepakker før jul. Desember er både den morsomste og travleste måneden for de som jobber i Posten.

 
Telia på Bringen
  • Nyheter

Torsdag ettermiddag kunne Telia slå på ny og oppgradert sender på Bringen. Hytteområdene i Selbu har virkelig fått årets julegave.

Statsskog finansierer utedo ved Fjellkirka på Røros
  • Nyheter

Gir av potten "Midtnorske Friluftstiltak".

Billigere nettleie i Holtålen og Midtre Gauldal
  • Nyheter

Salget av nettselskapet i Gauldal Energi medfører at innbyggerne i Holtålen- og Midtre Gauldal kommuner får en redusert nettleie fra 1. januar med nærmere kr.2.500,- pr. husstand.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE