Kritisk til medieomtale av samer

Kritisk til medieomtale av samer

Thomas Ole Andersen er opptatt av hvordan mediene dekker stoff om sørsamer. Han har gjennomgått hundrevis av artikler om sørsamer i aviser fra 1910 og fram til i dag. Under Tråante skal han ha utstilling. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Han har samlet avisstoff om sørsamer fra 1910 og fram til i dag. – Mange av sakene blir ensidig framstilt, sier prosjektleder ved Aajege, Thomas Ole Andersen. Nå skal han stille ut avisartikler han har samlet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.02.2017 kl 21:45

Thomas Ole Andersen
Thomas Ole Andersen har gjennomgått hundrevis av artikler om sørsamer i aviser fra 1910 og fram til i dag. Foto: Nils Kåre Nesvold

– Det er for lite om sørsamiske forhold i norske medier, mener Thomas Ole Andersen.
Han har gjennomgått hundrevis av artikler i norske aviser de siste 107 åra. I neste uke stiller Andersen ut en del av artiklene under Tråante 2017 i Trondheim. Tråante er hundreårsjubileet for samenes første landsmøte i Trondheim.

Se bildet større

Slik blir utstillinga til Thomas Ole Andersen under Tråante. Det åpner i biblioteket i Trondheim lørdag. FOTO: Privat

Anderssen er historiker og prosjektleder for sørsamisk kulturhistorie og institusjonsutvikling i Rørosregionen.
Gjennom sitt arbeid har han gjort mange interessante funn.

– I avisene er det altfor få artikler om sørsamer. Flere mediesaker om samene kunne ha bidratt til at interessekonflikten ville blitt mindre. Jo mer man vet om hverandre, jo større forståelse får man, sier Andersen.

Han mener at de fleste sakene handler om sørsamiske møter med storsamfunnet, om konflikter og om næringsutfordringer.

Utstillinga under Tråante i Trondheim går under navnet “Rørossamer i aviser 1910-2017”. Utstillinga åpner på biblioteket i Trondheim lørdag.

Se bildet større

Waren Sardne var en norsk samisk avis som ble utgitt i perioden 1910–13 og 1922–27. Navnet er sørsamisk og betyr Budskap fra fjellet eller Underretning fra fjellet. Dette var en avis for sørsamene og ble utgitt på Røros av Daniel Mortenson. Avisa var, sammen med avisen Sagai Muittalægje, viktig for samebevegelsen i denne perioden. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Hvem har ripet opp bilen til Anne-Mari?
  • Nyheter

Påført skader for flere tusen kroner.

Passasjertallene ved Røros lufthavn går rett til værs
  • Nyheter

I juli reiste 1556 passasjerer over Røros lufthavn, en økning på hele 40,3 prosent målt mot samme periode i 2016.

Sigrid har sagt opp
  • Nyheter

Sigrid Jansen har sagt opp sin stilling som daglig leder i Rørosregionen Næringshage.

 
Årets første uke med over 2 tonn fangst
  • Nyheter

Sikfisket på Aursunden når nye høyder.

Båndtvang opphevet - men ikke overalt

Mandag 21. august opphører ordinær båndtvang, og hundeeiere kan igjen gå med hunden løs. Bor du derimot i en av landets 192 kommuner som har utvidet sine båndtvangsregler, er det mulig hunden må bruke bånd en stund til. Selbu, Tydal og Holtålen er blant kommunene med utvidet båndtvang.

Mer effektiv skadefelling

Klima- og miljødepartementet går nå inn med støtte til et prosjekt for mer effektiv skadefelling av rovvilt i Hedmark. Seks kommuner har gått sammen for å gjøre skadefellingslag mer profesjonelle, skadefelling av rovvilt mer effektiv og for å styrke beitenæringa i Hedmark.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse