Kritisk til medieomtale av samer

Kritisk til medieomtale av samer

Thomas Ole Andersen er opptatt av hvordan mediene dekker stoff om sørsamer. Han har gjennomgått hundrevis av artikler om sørsamer i aviser fra 1910 og fram til i dag. Under Tråante skal han ha utstilling. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Han har samlet avisstoff om sørsamer fra 1910 og fram til i dag. – Mange av sakene blir ensidig framstilt, sier prosjektleder ved Aajege, Thomas Ole Andersen. Nå skal han stille ut avisartikler han har samlet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.02.2017 kl 21:45

Thomas Ole Andersen
Thomas Ole Andersen har gjennomgått hundrevis av artikler om sørsamer i aviser fra 1910 og fram til i dag. Foto: Nils Kåre Nesvold

– Det er for lite om sørsamiske forhold i norske medier, mener Thomas Ole Andersen.
Han har gjennomgått hundrevis av artikler i norske aviser de siste 107 åra. I neste uke stiller Andersen ut en del av artiklene under Tråante 2017 i Trondheim. Tråante er hundreårsjubileet for samenes første landsmøte i Trondheim.

Se bildet større

Slik blir utstillinga til Thomas Ole Andersen under Tråante. Det åpner i biblioteket i Trondheim lørdag. FOTO: Privat

Anderssen er historiker og prosjektleder for sørsamisk kulturhistorie og institusjonsutvikling i Rørosregionen.
Gjennom sitt arbeid har han gjort mange interessante funn.

– I avisene er det altfor få artikler om sørsamer. Flere mediesaker om samene kunne ha bidratt til at interessekonflikten ville blitt mindre. Jo mer man vet om hverandre, jo større forståelse får man, sier Andersen.

Han mener at de fleste sakene handler om sørsamiske møter med storsamfunnet, om konflikter og om næringsutfordringer.

Utstillinga under Tråante i Trondheim går under navnet “Rørossamer i aviser 1910-2017”. Utstillinga åpner på biblioteket i Trondheim lørdag.

Se bildet større

Waren Sardne var en norsk samisk avis som ble utgitt i perioden 1910–13 og 1922–27. Navnet er sørsamisk og betyr Budskap fra fjellet eller Underretning fra fjellet. Dette var en avis for sørsamene og ble utgitt på Røros av Daniel Mortenson. Avisa var, sammen med avisen Sagai Muittalægje, viktig for samebevegelsen i denne perioden. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

- Dramatisk!
  • Nyheter

Rådmann Heidi Horndalen i Tydal beskriver forslaget til statsbudsjett som "dramatisk" for kraftkommunen Tydal. Kommunens politiske ledelse kaller det en distriktsfientlig "villet politikk".

Bli bøssebærer!
  • Nyheter

100.000 bøssebærere vil søndag besøke alle husstander i Norge. Nå utfordrer Selbu kommune næringslivet til giverstafett.

Skjønnhetstyranniet
  • Kultur

Mange unge idag sliter med dårlig sjølbilde på grunn av kroppspress fra reklame og media. Sanitetsforeninger rundt omkring i landet setter i år søkelyset på skjønnhetstyranniet og ønsker å løfte fram årsakene og konsekvensene.

 
Leder suksessbedrift i Molde
  • Nyheter

Hilde Aspås, opprinnelig fra Ålen, leder en Molde-bedrift som har fått status som nasjonalt senter for omstilling og innovasjon. – Den store forskjellen på Ålen og Møre er kremmerånden, sier Aspås.

Her bygges landets tøffeste ladestasjon
  • Nyheter

Røros E-verk og Røros Produkter samarbeider om å bygge den første hurtigladestasjonen mellom Støren og Alvdal. – Dette blir landets tøffeste hurtigladestasjon, sier Bjørn Flagestad ved Røros E-verk.

Og slik svarer politikerne på hvorfor de vil rive terapibassenget i Ålen
  • Nyheter

Holtålen SV bryter ufravikelige krav de gikk til valg på og Arbeiderpartiet kan finne på å snu om det kommer vettige nok argumenter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse