– Den samiske historia må skrives om

Historiker Håkon Hermanstrand mener at folks kunnskap om samiske forhold er dårlig. Torsdag holder han foredrag på Røros. FOTO: Bjørnar Leknes

– Mye av det som er skrevet om samisk historie av norske og svenske historikere er preget av mangel på kunnskap om samiske forhold, og historiebøkene må skrives om, mener historiker Håkon Hermanstrand.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.11.2017 kl 15:08

Nea Radio
Nea Radio

«Samisk historie med norske kilder - en vanskelig kombinasjon» er tittelen på et foredrag historiker Håkon Hermanstrand skal holde på Smelthytta på Røros torsdag kveld. Foredraget handler om å bruke norske kilder til å skrive samisk historie.

Hermanstrand er doktorgradsstipendiat ved Nord universitet og arbeider blant annet med samenes bygselbrev på 1700-tallet.

Mangler kunnskap

Hermanstrand mener at folks kunnskap om samiske forhold er dårlig.

– I den norske læreplanen skal ungene lære et visst minimum om samiske forhold. Problemet er at lærerne ikke er opplært til å ivareta disse målene, og lærerutdanninga må styrkes, mener han.

Artikkelen fortsetter under lydklippet

Foto: Bjørnar Leknes

–Betyr det at samer ikke har fått de rettigheter de har krav på?

– Jeg er ingen jurist og skal være forsiktig med å si noe om rettigheter. Men vi ser at historiefaget og det som historikerne har skrevet er blitt brukt som fundament for rettsavgjørelser. Det historikerne skrev blant annet på 70- og 80-tallet stemmer ikke i dag. Det betyr at fundamentet til en del rettsavgjørelser faller bort, sier Hermanstrand.

I foredraget på Røros vil han ta for seg tema som historikere har bommet på og forhold man ikke har gjort noe med i forhold til samisk historie.

– Man må ha god kjennskap til samiske forhold for å kunne bruke norske kilder. Mye av det som er skrevet om samisk historie av norske og svenske historikere er preget av mangel på kunnskap. Blant annet viser folketellinga i mange områder i 1801 at man ikke hadde samisk befolkning til tross for at det var samer i området.

Hermanstrand vil fortelle om hvorfor det kan bære galt av sted og hva som må til for at det skal fungere.

Samisk utstilling

Det vil også bli mulighet for å ta en nærmere titt på utstillinga «Stemmer fra sør», som er Rørosmuseets egen utstilling i forbindelse med Tråante 2017. Rørosmuseet ønsker å bruke jubileumsåret til å sette fokus på den samiske politiske bevegelsen, og på å gi publikum mulighet til å sette seg inn i hva det dreier seg om.

Arrangementet er et samarbeid mellom Rørosmuseet og Nord universitet.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Storsalamandersafari med Naturvernforbundet
  • Kultur

Stjørdal har et nasjonalt ansvar for å ta vare på Storsalamanderen. – Opplysningsarbeidet omkring denne arten er et viktig ledd i dette arbeidet, sier biolog John Kristian Skei.

Karolinerna återvänder
  • Kultur

Årets forestilling ved Christianus Sextus får svensk hovedrolle.

Våryr kvinnekraft på Saksviktunet
  • Kultur

Lørdag var det vårmarked hos Milde Mathilde og Drillpikene på Saksvik og der lurte både engler og alver i kulissene.

 
Charity-run for barnekreftsaken
  • Kultur

Søndag starter kjøreklubben Dirty Vikings motorene og cruiser avsted på et løp til inntekt for barnekreftforeningen i Trøndelag.

Floka!
  • Fredagsfloka

Vikinger, pilegrimer og sommertemperaturer i lystig passiar.

Erland Haugen ute med ny sommerlåt

Tidligere Norske talenter- og X Factor-deltaker Erland Haugen fra Røros er ute med ny musikk, for første gang på sju år.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE