Post Tråante Stress Disorder - en ny samisk folkesykdom?

Fargene er borte... FOTO: Stig Arne Somby

Overgangen fra lørdagens fargerike by, tilbake til normalen var brutal. Søndag i timene før avreise til Røros oppsummerte jeg følelsene mine slik.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2017 kl 21:32

Nea Radio
Nea Radio
Se bildet større

Rockheim i Trondheim under jubileumsuka. FOTO: Rockheim

Se bildet større

Etter visninga av Sameblod. FOTO: Stig Arne Somby

Se bildet større

Pyntet til fest. FOTO: Stig Arne Somby

Se bildet større

Bannere i gatene, med Metodistkirka der alt startet i bakgrunnen. FOTO: Stig Arne Somby

Se bildet større

Minneplaten fra 6. februar 1997. FOTO: Stig Arne Somby

Se bildet større

Konfransier Joseph Fjellgren snakket på sørsamisk og engelsk. FOTO: Stig Arne Somby

Se bildet større

Tre presidenters tale. Hvor er samene fra russisk side? FOTO: Stig Arne Somby

Se bildet større

Yrende folkeliv på Tråante Torg. FOTO: Stig Arne Somby

Da var fargene borte, byen går som normalt igjen og timene til toget går, går sakte, veldig sakte.

Det føles som om man har vært med på verdens lengste flash mob. En flash mob er et stunt hvor en gruppe mennesker uanmeldt gjør noe overraskende, for så å forsvinne like raskt som de kom. Den samiske flash moben Tråante 2017 varte i åtte dager og netter, og besto av utallige samer i hele byen. Uansett hvilken tilfeldig uteplass man gikk inn på så var samene i flertall. Bartenderne spilte uoppfordret samisk musikk. Trondheims befolkning var fantastiske verter for feiringa. Men nå har altså alle samene dratt hvert til sitt. Som seg hør og bør en flash mob.

Allerede forrige lørdag var Trondheim blitt Tråante, og viste seg i rødt og gult og grønt og blått! Bannere var hengt opp, samiske flagg i gatene, butikkvinduer og på hele fasaden til Rockheim. Man kunne knapt gå fem meter før man støtte på en smilende same, så en gapta eller hørte vårt kjære gollegiela.

Inntrykkene har vært mange, søndag fikk jeg endelig se Amanda Kernells prisbelønnede Saemien Vïrre, trolig den viktigste samiske filmen noensinne. Dagen før hadde den vunnet prisen Dragon Award Best Nordic Film og 1.000.000 SEK på Göteborg International Film Festival. Filmen er viktig på mange måter, fordi historien må fortelles, slik at både vi selv, men også andre kan få forståelse for hva fornorskningen har gjort med oss. Men også når man midt i filmen plutselig begynner å gråte, fordi filmen faktisk er på sørsamisk, den første sørsamiske spillefilmen! Sparrok-søstrene skulle man trodd ikke hadde gjort annet enn skuespill, de var utrolige dyktige. I dag vant Sameblod jaggu enda en pris. Man blir så stolt over alt av talent som finnes i samisk filmmiljø!

På Sámi albmotbeaivi begynner man å fatte omfanget av feiringen, hvor enormt mange som faktisk hadde kommet! Tråante Torg var bedre besøkt enn en hvis presidents innsettelse. Vi hadde blitt "Vihtt milljun sámmelaččat" (fem millioner samer), som avdøde Olav Dikkanen en gang skal ha ytret ønske om! Sørsamisk språk var en sentral del av feiringa og ble brukt i utallige sammenhenger, det var synlig, men det hørtes også overalt, for en boost for språket!

Gáktier over alt, hver dag, hele tiden. I dag kledde jeg den av meg, det føltes galt.

Over 120 offisielle arrangementer, jeg tror jeg rakk innom 15 - 20 av dem. Lavvoene på Torget var faktisk for små, 1200 m2 føltes trangt. Flere av konsertlokalene kunne også hatt større kapasitet. Ingen hadde våget å tro at så mange ville komme. Dermed møtte man hele tiden gamle og nye kjentfolk, men fikk ikke tilbrakt nok tid med noen av dem.

Å se Marja Mortensson stråle som det mest naturlige midtpunktet i Jielemen Aavoe gir forsikringer om at neste samiske verdensstjerne er klar!

Enkelte arrangement var preget av riksgrensene som skiller oss, og spesielt skuffet var jeg over at ingen fra russisk side talte under åpninga. Likevel har jeg følt at det har vært en feiring for hele det samiske folket og for hele Sápmi.

Vi har også fått vår egen Ché Guevara, i form av Elsa Laula Renberg. Så kan man diskutere til man blir grønn om det er riktig, men vi trenger symboler og helter. Samerådet og Sametingene har endelig vedtatt at hennes fødselsdag, 29. november, skal være offisiell flaggdag. Dette ble foreslått for nesten 20 år siden, og man kan som Sámi nissonforum spørre seg om det hadde tatt like lang tid om hun var mann.

Samerådet som feiret 60 år i fjor, er fortsatt en viktig premissleverandør og går fremst i det som mange av oss anser som den viktigste samepolitiske saken, nemlig ett felles Sápmi.

Det var også gledelig at den 21. Samekonferansen valgte å hedre Ole Henrik Magga, for sitt livslange politiske og språklige engasjement.

Utrolig mange duojáre, kunstnere, musikere, dansere, skuespillere og joikere har fått ta del i feiringa og gitt oss sterke øyeblikk. Mine favorittøyeblikk var dog ikke programfestet noe sted. Det var Issát Sámmol Hættas impro stand up show på kaféen i metodistkirka. Det andre var joikejammen på gata med blant andre Duomma Marainen.

Jeg har lenge vært en stolt same, men når jeg nå drar fra hotellet til togstasjonen, er jeg en stoltere same en noen gang tidligere. Takk Trondheim, gæjhtoe Tråante, giitu buot sápmelaččat!

Kanskje gir denne uka oss et løft som kan vedvare. Kanskje har vi nådd frem til de vi lever side om side ved. Musikken jeg hører fra et sametomt Cafe Dublin i det jeg setter meg i taxien vitner om det. Felgen Orkester synger "Gosa doo-oon leat vuolgimin?" (Hvor er du på vei?)

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Pass-lyrikk fra lensmannskontor
  • Kultur

"Svett som en gris og med blodsprengte lår. Men hva har man glemt i sitt store lass? Jo, det var å fornye sitt pass! "

Klart for Oslofilharmonien i Bergstadens Ziir
  • Kultur

Torsdag kveld er det klart for nok en kulturperle fra øverste hylle i Bergstadens Ziir.

Bygdaliv og Ålendåggån utvider samarbeidet
  • Kultur

Til sommeren skal det også skje noe i uka mellom arrangementene.

 
Klar med ny bok
  • Kultur

Skumringstimen senker seg over Knut Brandstorp.

Bluesfolket satser på ungdommen
  • Kultur

En torsdag i måneden arrangeres det Blues Jam på Stjørdal. Her kan hvem som helst bli med, men aller mest ønsker gamlegutta seg at yngre krefter kommer på banen.

Kan bli Årets unge folkemusiker

Ingvild Blæsterdalen fra Røros er en av seks semifinalister i konkurransen om å bli Årets unge folkemusiker 2018. Vinner hun, får hun blant annet et stipend på 100.000 kroner.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE