Vil ha hullete og single sokker

Vil ha hullete og single sokker

Fretex og Røros kommune vil gjerne ha hullete sokker. FOTO: Røros kommune

Røros kommune og Fretex har startet et ettårig pilotprosjekt med en felles målsetning om null tekstiler i restavfallet.

Se bildet større

Fretex og Røros kommune vil gjerne ha hullete sokker. FOTO: Røros kommune

Om Fretex

Fretex tar imot klær, sko, tilbehør og tekstiler i innsamlingsboksene, i Fretexposen og i alle landets Lindex-butikker.

Bøker, småmøbler, sportsutstyr, bilder, glasstøy mm. kan leveres i Fretex sine butikker.

Flere steder i landet henter Fretex møbler.

78 % av klærne som gis til Fretex går til gjenbruk, 20 % til materialgjenvinning og 2 % til energigjenvinning.

Klærne blir solgt i Fretex sine butikker, eksportert og delt ut via Frelsesarmeens sosiale arbeid.

Gallup

Hva gjør du med single sokker?

Kaster dem
Leverer til gjenvinning
Venter på at den andre dukker opp
Parrer med andre single sokker
Lar de blir liggende sammen med andre sokker

Vis resultat

Én av fire kaster sokken om den mangler partneren sin, mens to av tre gjør det samme med ødelagte klær, viser fersk undersøkelse. Kun fire prosent leverer sokken til gjenvinning. Det er både sløseri og unødvendig.

Røros kommune er først ute med Fretex sitt to-posesystem. Med det nye posesystemet kan du levere tekstiler både til gjenbruk og til gjenvinning.

vil ha hullete og slitte klær

– Vi vil altså ha klær som både er hullete og slitt. Vi har tro på at flere blir med på sorteringsdugnaden når man får god informasjon, og tilbudet er godt tilgjengelig, sier prosjektansvarlig i Fretex, Håkon Johnsen, og prosjektleder i Røros kommune, Hanne Bryde.

Fretex og FIAS har allerede i dag en avtale om utplassering av innsamlingsbokser. De er meget godt brukt, og tømmes hver fjortende dag.

– Vi vil i tillegg levere ut innsamlingsposer der en av posene er oransje for gjenvinning av tekstiler og en hvit pose for tekstiler til gjenbruk, sier de to

Vil ha singelsokker

Fretex mottok i 2016 over 16 tusen tonn tekstiler. Samtidig kastes mellom 40-50 tusen tonn klær i restavfallet, eller omtrent 250 millioner t-skjorter. Halvparten av dette kunne vært gjenbrukt, mens det resterende kunne blitt materialgjenvunnet. At hver nordmann kaster omtrent fire bæreposer med klær årlig, er alt for mye. Fretex jobber hardt for å snu kastetrenden, og oppfordrer alle til å også levere inn slitte, hullete klær og tekstiler.

Hullete sokker blir til isolasjon og pussefiller

Mange tror at man kun kan levere hele plagg, men det stemmer ikke. Fretex tar imot alt av tøy og tekstiler, så lenge det ikke er fuktig. Fretex jobber hver dag for å bidra til et bedre miljø og en mer bærekraftig klode, blant annet via målet om å være høyt oppe i den såkalte avfallspyramiden. Det vil si at mest mulig av det som kommer inn via deg som forbruker skal gjenbrukes. Det som ikke egner seg for gjenbruk gjenvinnes, og benyttes til for eksempel redesign og pussefiller. Resten går til energigjenvinning.

Alt som leveres til Fretex kommer derfor til nytte på en eller annen måte på et eller annet sted.

Måler tekstilmengden gjennom året

I dag henter Fretex i gjennomsnitt 2,5 tonn fra Røros hver måned.

– Nå øker vi innsamlingskapasiteten. Vi ønsker å vite hvordan dette går, om flere leverer tekstilene sine, og Fretex vil derfor rapportere mengde tøy til Røros kommune hvert kvartal. Fretex og Røros kommune skal også møtes jevnlig for å vurdere tilbudet, sier Johnsen og Bryde

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nea Radio setter norgesrekord
  • Nyheter

Aldri har en lokalradio hatt større lytteroppslutning.

Blir ny daglig leder i Røros idrettslag
  • Nyheter

Anne Luksengård Mjelva er ansatt som daglig leder i Røros Idrettslag. Hun starter i jobben 1. november.

- Dramatisk!
  • Nyheter

Rådmann Heidi Horndalen i Tydal beskriver forslaget til statsbudsjett som "dramatisk" for kraftkommunen Tydal. Kommunens politiske ledelse kaller det en distriktsfientlig "villet politikk".

 
Bli bøssebærer!
  • Nyheter

100.000 bøssebærere vil søndag besøke alle husstander i Norge. Nå utfordrer Selbu kommune næringslivet til giverstafett.

Skjønnhetstyranniet
  • Kultur

Mange unge idag sliter med dårlig sjølbilde på grunn av kroppspress fra reklame og media. Sanitetsforeninger rundt omkring i landet setter i år søkelyset på skjønnhetstyranniet og ønsker å løfte fram årsakene og konsekvensene.

Leder suksessbedrift i Molde
  • Nyheter

Hilde Aspås, opprinnelig fra Ålen, leder en Molde-bedrift som har fått status som nasjonalt senter for omstilling og innovasjon. – Den store forskjellen på Ålen og Møre er kremmerånden, sier Aspås.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse