Styrker tilbudet til samiske pasienter med nytt kontor på Røros

Psykiatrisk sykepleier, Hanne Svinsås Magga, feiret åpningen av SANKS-kontor på Røros med kaker og kaffe til alle som stakk innom. FOTO: Marit Langseth

Samisk nasjonalt kompetansetjeneste for psykisk helsevern og rus, SANKS, åpnet fredag kontor på Røros.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio
Se bildet større

Alle var velkommen innom på kake under åpningen fredag. FOTO: Marit Langseth

– SANKS har fått i oppgave å sikre et likeverdig tilbud til den samiske befolkningen, med utgangspunkt i befolkningens egen kultur og samfunnsliv, sier psykiatrisk sykepleier ved SANKS på Røros, Hanne Svinsås Magga.

Fredag åpnet Samisk nasjonalt kompetansetjeneste for psykisk helsevern og rus, SANKS, kontor i Veksthuset på Røros. Målet er å bedre tilbudet til den samiske befolkningen.

– Slik som det har vært, og som det i flere områder fremdeles er, så opplever mange samiske pasienter at de kommer til behandlere som er dyktige, men som ved slutten av behandlingsperioden sier det har vært veldig lærerikt og interessant å ha en samisk pasient, sier Svinsås Magga og fortsetter:

– Og det er fint det, men det er jo ikke det som er intensjonen. Ved en slik behandlingsrelasjon så er det jo pasientens behov som skal være i fokus, og det ønsker vi å gjøre noe med.

Første gang i sørsamisk område

Dette er første gang SANKS etablerer seg i sørsamisk område.

– Det betyr veldig mye å få et kontor på Røros. Det blir en mye større tilgjengelighet for den samiske befolkningen når vi har et kontor her, sier Svinsås Magga.

SANKS tilbyr samtaleterapi, veiledning og kognitiv terapi til mennesker som er i vanskelige livssituasjoner og som trenger noen å støtte seg på.

– Vi ser for oss at vi skal senke terskelen for det å komme innom å be om hjelp, og at vi skal nå ut til flere mennesker med både informasjon og behandling.

Får flere ansatte i september

I utgangspunktet skal man ha henvisning fra lege før man kommer til SANKS, men Svinsås Magga forteller at man kan ta kontakt direkte med dem også.

– Man kan ringe til oss og få time på kort varsel, eller man kan komme innom når vi har åpen dag. Da er det bare å stikke innom og slå av en prat, og så kan vi bistå med å skaffe henvisning i ettertid, sier Svinsås Magga.

Hun er foreløpig den eneste ansatte, men kontoret vil få en ansatt til i september.

– I tillegg har vi kontor på Snåsa, som bruker å komme ned hit også. Så det betyr at vi er tre personer som kan rullere, hvis det skulle kjennes ut som vi er for tett på noen, så kan man gå til en av de andre.

Hør hele intervjuet med Svinsås Magga her:

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nytt parkeringssystem på Værnes
  • Nyheter

Fra 1. juni blir det nytt parkeringssystem ved Trondheim lufthavn Værnes.

Stjørdal faser ut engangsplast
  • Nyheter

Stjørdal kommune skal fase ut bruken av engangsplast, dette vedtok kommunestyret torsdag kveld.

Lanserer ny hesteveileder
  • Nyheter

Hesten gir næring og arbeidsplasser. Sammen med hestenæringa har Regjeringen derfor utviklet en ny hesteveileder. Den skal bidra til å synliggjøre og videreutvikle samfunnsnytten og næringspotensialet for norsk hestehold.

 
Anbefaler fusjon
  • Nyheter

Styrene anbefaler fusjon mellom Coop Røros og Coop Midt-Norge. Endelig behandling skjer på årsmøtet i Coop Røros 26. juni og Coop Midt-Norge dagen etter.

Flere bekymringsmeldinger om dyr
  • Nyheter

Antallet bekymringsmeldinger fortsetter å øke, og det er oppdaget flere dyrehold med alvorlig vanskjøtsel. Flere dyreeiere får forbud mot å eie eller drive med dyr. Dette er noen av funnene i Mattilsynets dyrevelferdsrapport for de første fire månedene i 2018.

Søndagsåpent under Landsskytterstevnet
  • Nyheter

Kommunestyret i Stjørdal vedtok torsdag kveld at butikkene kan søke om å holde åpent søndag 5. august under Landskytterstevnet. Dog ikke uten debatt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE