Stensaas tok gull på hjemmebane

FORNØYD VINNER: Arnstein Stensaas skinte som ei sol under premieutdelingen. Her er han omkranset av overdommer og konferansier Alf Tande Petersen og vertinne Jorid Skott Svendsen. Foto: Nils Kåre Nesvold

Stensaas Reinsdyrslakteri gikk lørdag kveld til topps i NM i rakfisk på Vauldalen Fjellhotell.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.11.2017 kl 00:17

Stensaas vant klassen villfisk foran Jølsteraure fra Skei i Jølster.

I klassen oppdrettsfisk ble det også i år gull til Slidre Ørretsenter på Hamar. Far Terje og sønnen Mads Kjernsholen tok i år gull tredje året på rad i NM i rakfisk i klassen oppdrettsfisk.

Rekorddeltakelse

I år deltok 15 produsenter med 22 fisker i NM i rakfisk. Det er ny rekord. Årets arrangement var det 13. i rekken.

Artig å vinne

– Det er artig å gå til topps i NM i rakfisk. Å vinne i NM betyr at det nå blir stor etterspørsel etter fisken fram mot jul, sier daglig leder Arnstein Stensaas ved Stensaas Reinsdyrslakteri. Stensaas sier det er råvaren som bestemmer kvaliteten.

– Vi bor i et område som alltid har god kvalitet på fisken. Får du tak i god fin rød ørret, så går det alltid bra, sier Stensaas, som legger til at fisken han vant med i år kommer fra Bolagen i Røros.

Vellykket

Årets rakfiskhelg på Vauldalen Fjellhotell startet fredag kveld med tur til Volldalskoja med hest og slede med treretters middag og underholdning av Dalarna Femund Spelmannslag, som også underholdt under banketten lørdag kveld.

Lørdag var det omvisning, handel og kurs i rakfisklegging på Stensaas Reinsdyrslakteri ved Arnstein Stensaas. Videre var det besøk av Bjørn Sandnes fra Rørosfisk som fortalte om det femårige prosjektet med tynningsfiske i Aursunden.

Reportasjen fortsetter under lydklippet

Foto: Nils Kåre Nesvold.

Under rafiskbanketten lørdag kveld var det smaksprøver fra alle deltakerne og kåring av beste fisk i to klasser før det hele ble avsluttet med dans med Michigan fra Engerdal.

Jorid Skott Svendsen sier årets NM var svært vellykket. Omlag 120 gjester overvar kåringen.

– Det er veldig stabilt på leverandørsiden, og forskjellen på et godt og dårlig rakfisk-NM er om man har nok leverandører og ser verdien i dette, sier hun.

Se flere bilder nederst i saken

En fornøyd vinner Arnstein Stensaas omkranset av Alf Tande Petersen og Jorid Skott Svendsen. Foto: Nils Kåre Nesvold

– Dommerne ikke helt fornøyd

Kveldens toasmaster var som vanlig Alf Tande-Petersen, som var med og startet rakfisk-NM på Vauldalen. I blindtesten hadde han med seg seks meddommere.

Overdommer Tande P. var ikke helt fornøyd med kvaliteten i år. Høyeste poengsum i år var 116 poeng, og det er omtrent halvparten av det som er mulig å oppnå.

– Det er altfor mye salt i rakfisken. Det er nesten spekesild. Det er det tilbakevendende problemet med at Mattilsynet vil ha mye salt, og kanskje bruker produsentene for mye salt. De bruker mer enn det Mattilsynet krever. Vi er på ville veier fordi rakfisk ikke skal være spekefisk. Rakfisken skal være rak, sier han.

Tande P. mener den beste fisken i år var den som ble servert på gallaen i år.

– Den var levert av Stensaas Reinsdyrslakteri, og etter min vurdering er den fantastisk fin, sier Tande P.

Ikke akevitt til rakfisken

Han mener at tilbehøret til rakfisk skal være så enkelt som mulig.

– Godt råstoff skal ikke ødelegges av verken marinering eller sauser. Jeg spiser rakfisken gjerne med mandelpotet og Rørossmør. Til drikke er vatn eller en mild øl godt. Akevitt er helt feil fordi det fjerner mye smak, sier Tande P. til Nea Radio.

Resultater klassen villfisk

1. Stensaas Reinsdyrslakteri, 114 poeng
2. Jølsteraure, 109 poeng
3. Jølsteraure Vellagret, 106 poeng

Resultater klassen oppdrettsfisk

1. Slidre Lagret, 116 poeng
2. Lundgubben hel fisk, 108 poeng,
3. Haadem filet lagret, 103 poeng.

De 120 gjestene ble servert rakfisk fra Stensaas Reinsdyrslakteri. Foto: Nils Kåre Nesvold

Omlag 120 gjester deltok på banketten. På scena programleder Alf Tande Petersen. Foto: Nils Kåre Nesvold

– Den beste rakfisken lørdag kveld var den som ble servert under banketten fra Stensaas Reinsdyrslakteri, mener Tande P. Foto: Nils Kåre Nesvold

Alf Tande Petersen, bedre kjent som Tande P., krydret banketten lørdag med gode historier. Foto: Nils Kåre Nesvold

Slidre Ørretsenter tok gull i klassen oppdrettsfisk. Her intervjuer Tande P. Mads og Terje Kjernsholen. Foto: Nils Kåre Nesvold

Nykommer under NM i rakfisk, Lundgubben fra Engerdal ved daglig leder Erik Lund, tok andreplass i klassen oppdrettsfisk. Foto: Nils Kåre Nesvold

Gjestene forsynte seg god av rakfisken. Foto: Nils Kåre Nesvold

Gjestene forsynte seg god av rakfisken. Foto: Nils Kåre Nesvold

Gjestene forsynte seg god av rakfisken. Foto: Nils Kåre Nesvold

Gjestene fikk prøvesmake alle sortene fra NM-deltakerne. Foto: Nils Kåre Nesvold

Foruten rakfisk var Dalarna Femund Spelmannslag et høydepunkt for gjestene både fredag og lørdag kveld. Foto: Nils Kåre Nesvold

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

FM friskmeldt på Røros

FM friskmeldt på Røros

Nea Radios FM-sender på Røros fungerer igjen.

Jobbet ved siden av traktoren

Jobbet ved siden av traktoren

Mannen i 60-årene som fikk en traktor over seg i Ålen i dag, arbeidet på ved siden av traktoren da ulykken skjedde.

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass og har formulert dette i det følgende brevet til statsministeren og landbruks- og matministeren.

Mot ny utbytterekord i Coop

Mot ny utbytterekord i Coop

Coop kommer til å passere 1,7 millioner medeiere i 2018, og det ligger an til rekordstort kjøpeutbytte.

Etterlyser mygg-fangst

Etterlyser mygg-fangst

Har du fanget mygg i sommer? Da har du kanskje en ukjent art i myggfella.

2,9 milliarder forsvarskroner til Trøndelag i 2017

2,9 milliarder forsvarskroner til Trøndelag i 2017

Forsvaret er en betydelig samfunnsaktør, med virksomhet som berører mange mennesker og lokalsamfunn over hele Norge. I perioden 2014 til 2017 bidro Forsvaret med 8,3 milliarder kroner til regionen. Dette er en økning på 1,8 milliarder kroner siden 2014.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon