Rørosbryggeriet kan spare hundretusener på avgiftskutt

Bryggerimester Jones Mikkelsen sammen med nestleder i styret til Røros bryggeri og mineralvannfabrikk, Dag Aadne Sandbakken, og stortingsrepresentant for Høyre i Sør-Trøndelag, Guro Angell Gimse. FOTO: Marit Langseth

Regjeringen foreslår å kutte i alkoholavgiften for småskalabryggerier, og går det igjennom kan det ha stor betydning for Rørosbryggeriet.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

– Avgiftslettelsene gjelder for mindre bryggerier, som brygger mindre enn 500.000 liter. Så får man reduksjon opp til de første 200.000 produserte literne, sier stortingsrepresentant for Høyre i Sør-Trøndelag, Guro Angell Gimse.

Fredag var hun på besøk til Røros bryggeri og Mineralvannfabrikk, for å fortelle om forslaget Regjeringen har til revidert nasjonalbudsjett for 2018.

– Vanligvis må man betale en avgift på 22,07 kroner per liter, og de første reduksjonene medfører cirka 4,50 kroner i reduksjon og det kan bety mye for små bryggerier, sier Angell Gimse.

Ønsker å støtte opp om småbedrifter og gründere

Antall mikrobryggerier i Norge har vokst kraftig de siste årene, og ved å kutte i alkoholavgiften ønsker regjeringen å støtte opp om småbedrifter og gründere.

– Vi vet det er mange som driver, og som skaper verdier i lokalsamfunnene, men som kanskje ikke har så store marginer og som har vanskelig for å få nok igjen på bunnlinja. Det er viktige bedrifter, særlig i distriktene, sier Angell Gimse.

– Utfordrer dette norsk alkoholpolitikk?

– Det tror jeg ikke. Jeg tror et mangfold i øl er en kultur vi ønsker i Norge. Selvfølgelig ønsker vi ikke å legge opp til flatfyll rundt på bygdene, men vi ønsker å bygge en ølbryggerkultur, som er viktig for landet vårt.

Kan bety mye for Rørosbryggeriet

Nestleder i styret til Røros bryggeri og Mineralvannfabrikk, Dag Aadne Sandbakken, forteller at et slikt avgiftskutt vil ha stor betydning for dem.

– Det er med på å trygge arbeidsplassene og gjøre oss i stand til å vokse. Hvis du tenker på årsbasis, fra 2017-2018, så ville dette ha utgjort opp mot en halv million kroner i reduserte avgifter for oss.

– Hvordan er det å drive et småskalabryggeri i dag?

– Vi driver jo på marginene. Det har ikke vært noen fet butikk så langt, så dette vil være et vesentlig bidrag til oss for å kunne utvikle bedriften videre.

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2018 legges fram 15. mai, og deretter skal det forhandles med KrF.

Angell Gimse hadde allikevel tatt med en gratulasjonsblomst til Rørosbryggeriet.

– Jeg tror dette vil gå i gjennom. Dette er et forslag vi ikke vil gi oss lett på.

Hør mer om saken her:

Siste nytt i Nyheter

Nytt parkeringssystem på Værnes
  • Nyheter

Fra 1. juni blir det nytt parkeringssystem ved Trondheim lufthavn Værnes.

Stjørdal faser ut engangsplast
  • Nyheter

Stjørdal kommune skal fase ut bruken av engangsplast, dette vedtok kommunestyret torsdag kveld.

Lanserer ny hesteveileder
  • Nyheter

Hesten gir næring og arbeidsplasser. Sammen med hestenæringa har Regjeringen derfor utviklet en ny hesteveileder. Den skal bidra til å synliggjøre og videreutvikle samfunnsnytten og næringspotensialet for norsk hestehold.

 
Anbefaler fusjon
  • Nyheter

Styrene anbefaler fusjon mellom Coop Røros og Coop Midt-Norge. Endelig behandling skjer på årsmøtet i Coop Røros 26. juni og Coop Midt-Norge dagen etter.

Flere bekymringsmeldinger om dyr
  • Nyheter

Antallet bekymringsmeldinger fortsetter å øke, og det er oppdaget flere dyrehold med alvorlig vanskjøtsel. Flere dyreeiere får forbud mot å eie eller drive med dyr. Dette er noen av funnene i Mattilsynets dyrevelferdsrapport for de første fire månedene i 2018.

Søndagsåpent under Landsskytterstevnet
  • Nyheter

Kommunestyret i Stjørdal vedtok torsdag kveld at butikkene kan søke om å holde åpent søndag 5. august under Landskytterstevnet. Dog ikke uten debatt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE