Øko-Norge vil lære av fjellregionens suksess

Oikos - Økologisk Norge jobber for en bedre, sunnere og mer rettferdig verden. – I helga har organisasjonen landsmøte og fagtur til Røros-distriktet, sier styreleder Jostein Trøite. FOTO: Nils Kåre Nesvold

I dag kommer Oikos – Økologisk Norge med over 70 deltakere til landsmøte på Røros. Først skal de besøke flere av fjellregionens økobønder og Rørosmeieriet for å se og lære av regionens suksess med øko-omlegging.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.04.2018 kl 11:40

Nea Radio
Nea Radio

– Vi kommer fra hele landet i forbindelse med vårt Landsmøte som i år skal være på Røros, forteller styreleder Jostein Trøite, som selv har vært bonde i en årrekke.

Spennende område

– Fjellregionen er et spennende område å komme på fagtur til, siden dere har hatt en svært vellykka offentlige satsing på økologi og næringsutvikling. Det blir interessant å møte noen av fjellregionens bønder på hjemmebane og se hva vi andre kan lære av deres erfaringer, sier Trøite.

Også en gruppe studenter fra Fagskolen Innlandet på Storsteinnes har meldt seg på og vil være med på fagturen.

Besøker fem bedrifter

Det er fem bedrifter i regionen som får besøk av lærelystne økologer:

  • Fjellurt i Tolga, som drives av Birgit Svendsen og Gunhild Skattebu, dyrker og selger urter til te og krydder. De vant Tolgaprisen i 2016 for sitt arbeid med et nisjeprodukt innen landbruket.
  • Rønningen gård ligger på 750 moh i Vingelen. Her driver Aud og Embret Rønning økologisk melkeproduksjon i samdrift med naboen i nytt fellesfjøs. Embret Rønning er også inspirasjonsbonde i prosjektet Landbrukets Økoløft.
  • Eggen Gardsysteri som drives av Liv Bjørnstad og Ola Eggen, lager produkter fra gårdens egne, økologiske kyr. Produserer til sammen 5 oster. Osten Fjellblå fikk stempelet verdensklasse i følge juryen under Trøndersk matfestival i 2010. Osten fikk også gull i London i 2017.
  • Moseng gård ligger i Os kommune i Hedmark. Her driver Stig Schjerven Østgård med ammeku i løsdriftsfjøs for ca 20 voksne dyr og like mange kalver og ungdyr. Om sommeren er dyra på sætra. Kjøttet produseres og distribueres i samarbeid med Røroskjøtt og Rørosmat og selges også rett fra gården.
  • Fagturen avsluttes med samling på Rørosmeieriet, der meieribestyrer Trond Vilhelm Lund vil fortelle om bedriftens historie og potensialet for videre utvikling framover.

Lørdag og søndag er organisasjonen Oikos – Økologisk Norge samlet til landsmøte på Røros.

Foto: Nils Kåre Nesvold

Siste nytt i Nyheter

Utvider nasjonalpark på Dovrefjell
  • Nyheter

Det tidligere skytefeltet på Hjerkinn er nå en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Nasjonalparken øker med over 130 kvadratkilometer.

Vanvittig bra lyttertall for lokalradio
  • Nyheter

Lokalradioene fortsetter å kapre lyttere, og nok en gang setter Nea Radio ny «verdensrekord» i lytting på lokalradio. Det viser tall for første kvartal fra lokalradioundersøkelsen som Kantar TNS lager.

Provoserte Værnes-ordførere
  • Nyheter

Ordførerne i Værnesregionen er provosert over at det på grunn av den økonomiske situasjonen i politidistriktet ikke kommer til å bli ansatt faste politikontakter i alle kommunene i regionen innen 1. juni, som er oppstartsdato for den nye reformen.

 
Selbusjøen fylles
  • Nyheter

Selbusjøen er så å si "tom". Nå skal den fylles igjen, lover Statkraft.

Vedtok å bygge modulbarnehage ved Kvitsanden

Torsdag kveld vedtok kommunestyret i Røros at den midlertidige modulbarnehagen skal bygges ved Kvitsanden barnehage. Målet er at den skal stå klar til det nye barnehageåret begynner.

Skal bygge deler av det nye bo-, helse og velferdsenteret først

Deretter vil driften i det eksisterende sykehjemmet bli flyttet over til den nye delen, før resterende utbygging av Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter kan begynne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE