Øko-Norge vil lære av fjellregionens suksess

Oikos - Økologisk Norge jobber for en bedre, sunnere og mer rettferdig verden. – I helga har organisasjonen landsmøte og fagtur til Røros-distriktet, sier styreleder Jostein Trøite. Foto: Nils Kåre Nesvold

I dag kommer Oikos – Økologisk Norge med over 70 deltakere til landsmøte på Røros. Først skal de besøke flere av fjellregionens økobønder og Rørosmeieriet for å se og lære av regionens suksess med øko-omlegging.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2018 kl 11:40

– Vi kommer fra hele landet i forbindelse med vårt Landsmøte som i år skal være på Røros, forteller styreleder Jostein Trøite, som selv har vært bonde i en årrekke.

Spennende område

– Fjellregionen er et spennende område å komme på fagtur til, siden dere har hatt en svært vellykka offentlige satsing på økologi og næringsutvikling. Det blir interessant å møte noen av fjellregionens bønder på hjemmebane og se hva vi andre kan lære av deres erfaringer, sier Trøite.

Også en gruppe studenter fra Fagskolen Innlandet på Storsteinnes har meldt seg på og vil være med på fagturen.

Besøker fem bedrifter

Det er fem bedrifter i regionen som får besøk av lærelystne økologer:

  • Fjellurt i Tolga, som drives av Birgit Svendsen og Gunhild Skattebu, dyrker og selger urter til te og krydder. De vant Tolgaprisen i 2016 for sitt arbeid med et nisjeprodukt innen landbruket.
  • Rønningen gård ligger på 750 moh i Vingelen. Her driver Aud og Embret Rønning økologisk melkeproduksjon i samdrift med naboen i nytt fellesfjøs. Embret Rønning er også inspirasjonsbonde i prosjektet Landbrukets Økoløft.
  • Eggen Gardsysteri som drives av Liv Bjørnstad og Ola Eggen, lager produkter fra gårdens egne, økologiske kyr. Produserer til sammen 5 oster. Osten Fjellblå fikk stempelet verdensklasse i følge juryen under Trøndersk matfestival i 2010. Osten fikk også gull i London i 2017.
  • Moseng gård ligger i Os kommune i Hedmark. Her driver Stig Schjerven Østgård med ammeku i løsdriftsfjøs for ca 20 voksne dyr og like mange kalver og ungdyr. Om sommeren er dyra på sætra. Kjøttet produseres og distribueres i samarbeid med Røroskjøtt og Rørosmat og selges også rett fra gården.
  • Fagturen avsluttes med samling på Rørosmeieriet, der meieribestyrer Trond Vilhelm Lund vil fortelle om bedriftens historie og potensialet for videre utvikling framover.

Lørdag og søndag er organisasjonen Oikos – Økologisk Norge samlet til landsmøte på Røros.

Foto: Nils Kåre Nesvold

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Krever hastetiltak

Krever hastetiltak

Regionrådet for Fjellregionen har sendt brev til statsministeren og landbruks- og matministeren med krav om to sentrale hastetiltak for et landbruk i akutt fòrkrise.

Mater du måker?

Mater du måker?

Matmangel er en av årsakene til at flere måkearter har gått sterkt tilbake de siste tiårene, men bymåker trenger ikke å mates for å klare seg. De er altetende og livnærer seg på alt fra fisk til insekter, meitemark og søppel, sier Svein-Håkon Lorentsen, forskningssjef i NINA.

FM friskmeldt på Røros

FM friskmeldt på Røros

Nea Radios FM-sender på Røros fungerer igjen.

Jobbet ved siden av traktoren

Jobbet ved siden av traktoren

Mannen i 60-årene som fikk en traktor over seg i Ålen i dag, arbeidet på ved siden av traktoren da ulykken skjedde.

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass og har formulert dette i det følgende brevet til statsministeren og landbruks- og matministeren.

Mot ny utbytterekord i Coop

Mot ny utbytterekord i Coop

Coop kommer til å passere 1,7 millioner medeiere i 2018, og det ligger an til rekordstort kjøpeutbytte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon