Nye drivere på Thomasgaarden

Nye drivere på Thomasgaarden

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth i stua på Thomasgaarden. FOTO: Marthe Nilsgård Øiseth og Janniche Westum

– Vi satser på hjemmekoselig stemning i Thomasgaarden, sier Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth. 14. oktober blir det nytt liv i de trivelige lokalene i hjertet av Røros.

Thomasgaarden har vært stengt i lengre tid, men nå satser Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth på ny virksomhet. De har dannet selskapet Fjelljentan AS der Janniche er daglig leder og Marthe er styreleder.

– Vi ønsker å drive Thomasgaarden slik det var før med utstilling og konserter med hovedvekt på kafédrift med enkel lunsjservering og god mat og drikke, sier Janniche.

– Vi ønsker at alle skal komme hit og føle seg hjemme, legger Marthe til. Begge har bakgrunn fra serviceyrket.

Hjem nummer to

–Vi har et ønske om at vi skal få det hjemmekoselig i lokalene og at dette blir et hjem nummer to for folk. I tillegg vil vi ha inn «barnevognmafian» slik at de med smårollinger kan ha et samlingspunkt, sier de nye driverne av Thomasgaarden.

De ønsker å holde åpent søndager også. Utenom sesong blir det åpent hver dag unntatt mandager:

Saken fortsetter under intervjuet.

Foto: Nils Kåre Nesvold

Se bildet større

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth åpner dørene på Thomasgaarden 14. oktober. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Se bildet større

Marthe Nilsgård Øiseth og Janniche Westum på soverommet til Henry Solli og Ela Monsen - et rom som også kan bli utleid. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Se bildet større

Janniche Westum studerer noen kunstverkene til Henry Solli i Thomasgaarden. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Se bildet større

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth i butikken. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Se bildet større

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth i vinterhagen. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Se bildet større

Janniche Westum og Marthe Nilsgård Øiseth åpner dørene på Thomasgaarden 14. oktober. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Historien om Thomasgaarden

Thomasgården har trolig sin historie tilbake til slutten av 1600-tallet, som bolig for gruve- og hyttearbeidere - med fjøs og stall. Den første eieren var Nils Nilsen Haugen. Han var født omkring 1700.

Fra slutten av 1700-tallet ble Knud Pedersen Skancke, som var stiger ved Kongens gruve, eier av huset. Det var trolig han som ga gården formen som den i store trekk har beholdt til vår tid. Knud Skancke var dessuten den andre deputerte representanten fra Røros til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

Stigerens svigersønn, byggmester Ole Ditlevsen Dybdahl overtok gården i 1826, men han byttet den bort med en annen gård i Mørkstugata, der han bygde nye hus (den nåværende Apotekergården).

På 1800-tallet besto «Tåmås-gården» av hovedbygning, kjøkken og eldhus, stabbur, fjøs, skjul og gjødselrom, gårds- og ferdastall samt smie.

Den neste eieren var Anders Tronsmed. Det er kona hans, Anne Margrete Thomas Indseth, som er opphav til navnet gården siden har hatt; hun var av "Tåmås-folket".

Ela Monsen og Henry Solli

Eiendommen hadde flere eiere etter dette, og i 1957 flyttet Ela Monsen (1919 - 1978) til Røros. Ela var født den 20. desember 1919 i Bærum. Hun studerte ved Statens Kunst- og Håndverkskole i Oslo og ble etter hvert en anerkjent tekstilkunstner. Foruten tekstiler har hun også skapt malerier og arbeidet med en rekke materialer, slik som keramikk og metall. Ela var politisk, kulturelt og religiøst engasjert, noe som gjenspeiles i hennes kunstneriske uttrykk - flere av hennes objekter er utstilt og kan sees i lobbyen på Røros Hotell, på Røros sykehus, Institutt for fredsforskning i Oslo, Norsk kulturråd og Oslo kommunes kunstsamlinger, for å nevne noen.

I 1958 kjøpte hun Thomasgaarden. Hun hadde planer om å starte kunstforening på Røros, og det var i denne sammenhengen at hun møtte treskjæreren og senere ektemann Henry Solli (1919 - 2007) fra Svartvika i Brekken. Det var sammen med Henry at hun etablerte bolig, verksted og galleri i Thomasgaarden. Det første verkstedet sto ferdig i 1962 og ble utvidet i 1978. Mange steder i Thomasgaarden, blant annet på panelet som er satt over det gamle 1700-tallspanelet - og på selve galleriskiltet på veggen ute, kan man se utsmykningene til Ela Monsen.

Eiendommen eies i dag av Vegard Lie.

Kilde: Bergstaden.org

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Erna beklaget
  • Nyheter

Statsminister Erna Solberg (H) opprørte mange av landets sosionomer med sitt ordvalg i Stortingets spørretime denne uka. Nå beklager hun.

Vil etablere Nordens ledende betalings- og identifiseringsaktør
  • Nyheter

Bankene i Norge har inngått intensjonsavtale om å videreutvikle verdens mest kundevennlige og effektive betalings- og identifiseringsløsninger.

Symbolsjekk fra Frivilligheten
  • Nyheter

Frivillighet Norge, som representerer over 300 frivillige organisasjoner, ga torsdag staten en symbolsk sjekk på 500 millioner kroner tilsvarende de momsutgiftene frivilligheten ikke får kompensert.

 
Etterlyser hund
  • Nyheter

En hund er savnet på Røros.

Kommunale veger kan bli private
  • Nyheter

Politikerne i Selbu vil privatisere en del av de kommunale vegene. Nå blir et forslag med 12,4 kilometer sendt på høring.

Regjeringen støtter grønne arbeidsplasser
  • Nyheter

Partene i arbeidslivet, med støtte fra Klima- og miljødepartementet, har startet en kampanje om grønne arbeidsplasser. Målet er å stimulere til økt engasjement og kunnskap om hva som kan gjøres for å kutte utslipp på den enkelte arbeidsplass.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE