Kritiserer Holtålen kommunes drift av fritidsklubben

Regnskapsrevisjonen påpeker flere kritikkverdige forhold av Holtålen kommunes drift av fritidsklubben. Ordfører Jan Håvard Refsethås og resten av kommunestyret skal diskutere saken torsdag, og kontrollutvalget innstiller på at rådmannen sørger for at revisors anbefalinger i rapporten følges opp innen 1. mai neste år. Foto: Nils Kåre Nesvold

Revisjon Fjell IKS påpeker flere svært kritikkverdige forhold rundt driften av fritidsklubben i Holtålen. – Det har vært en uakseptabel sammenblanding og bruk av bankkontoen til fritidsklubben, kommunal virksomhet og privat virksomhet, skriver revisjonen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2017 kl 22:54

Revisor oversendte et notat til kontrollutvalget i Holtålen kommune i forbindelse regnskapsrevisjon for 2016 hvor de fant at inntekter fra fritidsklubben ble oppbevart utenom kommuneregnskapet og dermed ikke var bokført. Revisor ba kontrollutvalget ta stilling til om regnskapet for 2016 og tidligere år burde kontrolleres nærmere.

Behandler saken torsdag

Holtålen kommunestyre behandler saken torsdag. I innstillingen fra kontrollutvalgets pekes det på flere forhold som må følges opp, og rådmannen bes rapportere til kontrollutvalget om iverksatte tiltak innen 1. mai 2018

Flere kritikkverdige forhold

Revisjon Fjell IKS har utarbeidet kontrollrapporten. Revisjonen påpeker flere forhold som er svært kritikkverdige. Her er konklusjonen i sin helhet:

2013 var bankens krav til eget organisasjonsnummer, og at de måtte være organisert slik for å kunne søke på noen tilskudd. Revisjonen har kontrollert om dette stemmer, og vår konklusjon er at det ikke stilles krav til slik organisering for de tilskudd som fritidsklubben har mottatt. Vi har heller ikke funnet noen politisk beslutning bak valg av organisasjonsform, noe som tyder på at administrasjonen selv har besluttet dette og registrert foreningen Ungdommens husstyre i Holtålen med kulturkonsulenten som styreleder og daglig leder. Vår konklusjon er at organisasjonsformen ikke er politisk forankret og ikke kan betraktes som legitim organisering av kommunens drift.

I foreningen har det ikke vært noen form for regnskapsføring i 2015 og 2016 og dokumentasjonen på ut – og innbetalinger har vært svært mangelfull. Dessuten er det en kontantkasse som det ikke er ført kassebok for. Dette er i strid med bokføringsloven og bokføringsforskriften. Vår konklusjon er at dette må følges opp snarest, noe som enhetsleder for kultur og næring også er enig i.

Det har vært en sammenblanding mellom bruk av fritidsklubbens bankkonto og kommunal drift når det gjelder drift av fritidsklubben og kinoen. Omsetningen er kun dokumentert med bankkvitteringer for innbetalinger. Bankterminalen IZettle var i februar 2016 utlånt til en privat bedrift til bruk under Rørosmartnan. Det er Holtålen kommune som har betalt denne terminalen og den er kun til bruk i kommunal virksomhet.

Fritidsklubbens penger har blitt brukt som veksel til arrangementene UKM og Kjempehelg i Hovet, og som «gjennomgangskonto» for å betale honorar i forbindelse med arrangement av fest. Det foreligger ingen tilfredsstillende dokumentasjon på kontantinnbetalingen kr 90 400 og videre utbetaling av samme beløp i regnskapsmateriale i har mottatt. Vi anser dette som svært mangelfullt og kritikkverdig.

Vår konklusjon er at det har vært en uakseptabel sammenblanding og bruk av bankkontoen til fritidsklubben, kommunal virksomhet og privat virksomhet.

Revisjon har merket seg at det er rapporteringskrav på bruk av mottatte tilskudd. Det har ikke vært mulig å finne utgifter knyttet til tilskuddene på kontoutskriftene. Da gjenstår det fire alternativer:

 • Utgiftene er ført i kommunens regnskap og rapportert
 • Utgiftene er betalt fra kontantkassen til fritidsklubben og rapportert
 • Prosjektene er ikke gjennomført
 • Prosjektene er gjennomført, men ikke rapportert .

Enhetsleder har opplyst at utgiftene er ført i kommunens regnskaper. Vi har ikke gjennomført nærmere kontroll for å bekrefte om dette stemmer. Vår konklusjon er at det er beklagelig at kommunen har påtatt seg utgiftene mens fritidsklubben har fått utbetalt alle tilskuddene til sin bankkonto.

Å arrangere kino utløser ordinær avgiftspliktig omsetning. Kontrollen avdekket at inntektene fra kiosksalg kino var innbetalt til fritidsklubben. Kino er en del av den kommunale virksomheten og alle utgifter og inntekter skulle vært medtatt i kommuneregnskapet og behandlet avgiftsmessig. Vår konklusjon er at dette er unndragelse av merverdiavgift og avgifts håndtering må følges opp umiddelbart.

Revisors anbefaling:
Denne kontrollrapporten viser at det har vært flere kritikkverdige forhold. Revisor har utarbeidet følgende anbefalinger som rådmannen bør følge opp:

 • Driften av fritidsklubben gjennom foreningen Ungdommens husstyre i Holtålen bør avvikles
 • Fritidsklubbens regnskap bør i sin helhet inngå i kommunens regnskap
 • Det bør etableres rutiner for behandling av kontanter
 • Avgiftsmessig behandling bør følges opp umiddelbart, og de ansatte gis nødvendig opplæring
 • Det bør gjennomføres en etisk refleksjon for ansatte som er berørt av forholdene som er nevnt i rapporten.

Kontrollutvalgets innstilling

Kontrollrapport fritidsklubben regnskapsårene 2015 og 2016 tas til etterretning.

Rådmannen sørger for at revisors anbefalinger i rapporten følges slik:

 • Driften av fritidsklubben gjennom foreningen Ungdommens husstyre i Holtålen avvikles.
 • Fritidsklubbens regnskap inntas i kommunens regnskap.
 • Det etableres rutiner for behandling av kontanter.
 • Avgiftsmessig behandling følges opp umiddelbart, og de ansatte gis nødvendig opplæring.
 • Det gjennomføres en etisk refleksjon for ansatte som er berørt av forholdene som er nevnt i rapporten.

Rådmannen bes rapportere til kontrollutvalget om iverksatte tiltak innen 1. mai 2018

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

FM friskmeldt på Røros

FM friskmeldt på Røros

Nea Radios FM-sender på Røros fungerer igjen.

Jobbet ved siden av traktoren

Jobbet ved siden av traktoren

Mannen i 60-årene som fikk en traktor over seg i Ålen i dag, arbeidet på ved siden av traktoren da ulykken skjedde.

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass og har formulert dette i det følgende brevet til statsministeren og landbruks- og matministeren.

Mot ny utbytterekord i Coop

Mot ny utbytterekord i Coop

Coop kommer til å passere 1,7 millioner medeiere i 2018, og det ligger an til rekordstort kjøpeutbytte.

Etterlyser mygg-fangst

Etterlyser mygg-fangst

Har du fanget mygg i sommer? Da har du kanskje en ukjent art i myggfella.

2,9 milliarder forsvarskroner til Trøndelag i 2017

2,9 milliarder forsvarskroner til Trøndelag i 2017

Forsvaret er en betydelig samfunnsaktør, med virksomhet som berører mange mennesker og lokalsamfunn over hele Norge. I perioden 2014 til 2017 bidro Forsvaret med 8,3 milliarder kroner til regionen. Dette er en økning på 1,8 milliarder kroner siden 2014.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon